Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sháním nějaké proudové relé

Od: karel10 odpovědí: 22 změna:

Dobr den,

Sháním za rozumnou cenu nějaké zařízení, které vypne napájení napojenému čerpadlu pokud běží déle než nastavený čas (cca minutu)

Občas se mi u čerpadlu s integrovaným plovákem stává že se zasekne v zapnuté poloze a čerpadlo se spálí.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Tak to chce spíš časové relé. Po sepnutí plovákem se zapne i relé s nastaveným časem na 1 min. A buď vypne plovák, nebo po minutě relé.

kami123

Ale jak by bylo ovládané?

27.08.21 22:26

hodnocení

2x

Toto je problem mnohych otazok, namiesto komplexneho opisu problemu je vopred vyzadovane nejake divne riesenie, v tomto pripade prudove rele. Tipnem si : je to cerpadlo na nejaku vodu, mozno splasky a ma na sebe taky kus kabla s plavakom, ktory ho zapina / vypina. Problem treba riesit podla toho, co ho sposobuje, nie riesit nasledky.

Vas problem ziadne meranie prudu nevyriesi, odhlacene cerpadlo bez kvapaliny a jej tlacenia nahor bude mat mensi odber, ako cerpadlo tlaciace vodu hore kopcom. Spali sa vam motor, lebo nie je chladeny a este predtim odide lozisko a jeho upchavka proti vode.

Vy potrebuje zlepsit detekciu , ci mate co cerpat.

karel10

Dobre kdyz to pomuze tak vice popisu situaci:

Cerpadlo s integrovanym pllovakej je umisteno ve sklepe v jimce s otvorem cca asi 30x30cm. Takze cidlo cerpadlo s klasickym plovakem se tam vevejde. Myslim ze to tak pouziva vetsina lidi.

uz me nebavi vecne cerpadlo rozebirat a preventivne cistit komoru plovaku aby se plovak nezasel.

Myslel jsem ze dneska elektronika pokrocila aby se nejaka ochrana dala sehnat za rozumne penize ...

Vas problem riesi hladinovy spinac z pracky, tym zopnete stykac a stykac zopne cerpadlo. Snimac z pracky ma hadicku, tu ponorite do jimky a ako stupa hladina, tlaci to vzduch v hadicke a zopne to. Jednoduche, bezporuchove, elektricky bezpecne.

Dalej sa daju kupit plavaciky s magnetom a jazyckovym kontaktom, to je tiez ok, akurat to potrebuje pomocny zdroj bezpecneho napatia.

karel10

Aha, to zni zajímavě, děkuji.

Prozkoumám to ...

kami123
hodnocení

0x

Zkusil bych jistič.

karel10
hodnocení

pri chodu cerpadla zaprazdno nedochází k nadproudu, který by jistič zaznamenal

kami123

Ale dochází tam k proudu.

Pokud je odběr např 8A a jistič 6A, tak jistič vypadne zhruba za tu minutu. Záleží na charakteristice.

Otázkou je, zda nehledáš něco co nebudeš muset pak nahazovat.

hodnocení

0x
Čerpadlu předřadit plovák nebo elektrodové zařízení a stykač.
kami123

To bych řek, že bude ideální řešení.

Nepozná pak ale jeden vadný plovák, tak by bylo vhodné tam mít dvojí hlídání.

Na to stačí jedna kontrolka jestli je předřadný plovák seplí.
kami123

já to napsal trochu nešikovně .

Když se poláme plovák v čerpadle , tak to uživatel nezjistí, až do doby než se poláme ten předřadný a problém je opět na světě.

Chtěl jsem hlavně upozornit, že to nemusí být absolutní řešení.

Kontrolky se dají udělat pro oba plováky, ale kontrolka nic nezachrání, pokud není monitorovaná...

V automatizaci se běžně používá elektrodové zařízení se 4 sondami a vyhodnocovací jednotka která má výstupy: minimální hladina, zapínací hladina - spíná stykač čerpadla, maximální hladina. Tyto signály jde přenést tam kde je provozovatel uvidí.
Dá se udělat vše a je to také o penězích jestli má smysl investovat nebo něco bastlit metodou pokus omyl, v tomto případě bude nejlepší investice do kvalitnějšího čerpadla.

kami123
hodnocení

0x

Z jiného pohledu:

Zhoří čerpadlo, koupíš nové čerpadlo, nové čerpadlo má záruku, pokud shoří, využiješ záruku.

...zhoří nové čerpadlo, využijete záruku a dáte další. Pak další... a další... záruka ovšem běží od koupě toho původního čerpadla, takže až po 2 letech zhoří to poslední, holt si za plnou cenu koupíte nové. A celý proces můžete opakovat *zed*.

kami123

JJ, přímo to vybízí k nákupu něčeho spolehlivějšího, že.

kami123
hodnocení

0x

řešení není fakt jednoduché, co mne napadá je mít 3ks např tohoto cerpadlabezstarosti.cz/...

Jeden pracovní, druhý kontrolní, třetí záložní. Nebo mohou být rovnocenné.

A automat kerý v případě nesouladu kontrolního signálu přepne provoz na ten, který se se shoduje dvakrát . Zároveň to vyhodí chybu na výměnu plováku.

tedy tři plováky, několik relé, bistabilní relé a kontrolka..

.

V případě kombinace plovák+časovač nehrozí spálení motoru, ale hrozí vytopení sklepa. zároveň je to ale nejjednodušší.

Dá se posichrovat záložním čerpadlem.

.

Vy ste projektant jadrovych elektrarni?

kami123

Určitě nejsem :)

Jen reaguji na dotaz , kdy je třeba zamezit spálení čerpadla a plovák je brán jako nespolehlivý prvek.

Zaujalo mne jen, že pokud člověk cílí na spolehlivost, tak problém moc jednoduše řešit nelze.

Já bych osobně koupil nějaké ověřené čerpadlo a neřešil to.

Zároveň těžko vyčítat tazateli, že jeho představa je, že se tam dá krabička za pár stovek a je po problému.

Mě se to zpočátku taky zdálo jednoduché a třeba i je.

Jinak mě je osobně bližšší elektronika, ale tu nechci vnucovat.

Suhlas, nejaky maly procesor so zapnutym watchdogom a dvoma nezavislymi senzormi hladiny by to riesil, vratane casovej ochrany.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]