Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má mít náhradní klíč od pronajatého bytu?

Od: soles47 odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, domovník vyžaduje, aby se z důvodu havárie dalo dostat do bytů, proto každý (ne však já) má tady klíče různě po sousedech, ke komu má jako důvěru... Já jsem nájemník, majitel mi řekl, klidně si FABku vyměňte. Já vyměnil. A majitel sem nikdy nechodí, což mi vyhovuje. KDO tedy ale má mít náhradní klíč: ten domovník, můj majitel, někdo jiný? Jak byste to, prosím, řešili? Letos už 2x tady praskly stupačky, teče všude voda... děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Také pár bytů pronajímám. V nájemní smlouvě je jasně uvedeno, že si má nájemník vyměnit vložku. Když to neudělá a něco se z bytu ztratí, je to jeho problém. Pokud nájemce svěří někomu klíče z vlastní vůle, je to jeho věc. Já cizí klíče zásadně odmítám. Nemám zapotřebí se s někým dohadovat, jestli jsem mu ten zlatý prsten ze šuplíku mohl, nebo nemohl sebrat zrovna já.

V případě havárie se vždy dá nouzové řešení najít. Hlavní uzávěry vody a plynu, stejně tak vypínače elektřiny jsou ve společných prostorech domu.

magdone, mám vyčerpán limit na body, tak až zítra.

hodnocení

12x

Pronajímám mnoho let a mnoho bytu, vždy vyžaduji, aby si nájemník dodal svoji vložku do zámku a klíče nikomu nedával, jen svým známým.

Za mnoho let jsem nikdy nepotřeboval jít do bytu, protože se stalo...

Osobně nevidím jediný důvod, proč by měl mít někdo od mého bytu klíče. Páč když teče voda, domovník je na návštěvě u dcery, třeba 50 km, tak ho budete tahat z návštěvy?

Vždy to lze řešit jinak.

Letos už 2x tady praskly stupačky, teče všude voda***kde zavřeli vodu, aby netekla? Ve sklepě, či v tom bytě, když se neví, kde to teče?

doplněno 25.08.21 20:51:

nonek, proč myslíte, že by majitel měl mít klíče? Děkuji.

doplněno 30.08.21 06:23:

Teď jsem si vzpomněl, asi půl roku, co vykradli nějaké bytové družstvo, byly tam uloženy náhradní klíče a vykradli několik bytů, těmi ukradenými klíči.

Kde jsem psal, že by majitel měl mít klíče?

A teď babo raď... klíč není, majitel není, a voda taky pro potřebné není...
Z této věty jsem to pochopil.

hodnocení

3x

Pravni narok na to, aby nekdo mel klice, neni.

Ovsem, pokud jsou problemy caste, je to jiste rozumne, aby byl do bytu rychly pristup.

Majitel ma smysl pouze pokud bydli pobliz. Jinak je to zbytecne.

Pokud mate duveru k nekomu v dome, pak k nemu, nebo v zapecetene obalce domovnikovi, pokud tedy ma vasi duveru, nebo, pokud jde klic dobre nekam pobliz tajne uschovat, tak klidne tam, s tim, ze domovnik bude mit vase telefoni cislo a vy mu skrys v pripade potreby sdelite.

hodnocení

3x

Klíč by měl mít někdo, kdo je v případě havárie snadno a rychle dostupný - klidně to může být ten domovník. Klíč v obálce se jménem a telefonem, podepsané přes zalepenou část (případně ještě zajištěné lepenkou) příliš zneužít nejde.

hodnocení

2x

Dobrý den. Dala bych klíč majiteli. Kdyby se cokoliv stalo, měl by mít přístup a přehled hlavně on sám.

hodnocení

2x

Som , ako vravite "domovnik" ,aj ked je to nazov nepresny. Za dlhe roky som nikdy nepotreboval pristup do bytu riesit stylom, ze mam cudzie kluce, ani by som to nechcel, je to velke riziko. Spravca ma zoznam telefonnych cisiel a snazime sa niekoho zohnat, kto byt spristupni. Sam bezne odchadzam na 10 - 20 dni mimo mesta, ked sa nieco stane, manazujem cez telefon - vratane poziaru (hasici rozbili dvere na balkone), smrti starej pani (policia zavolala hasicov a sli cez okno).

soles47
hodnocení

Ano, také to tak máme, museli jsme domovníkovi (bydlí ve stejném domě s 23 byty tady) nahlásit telefonní číslo, ale zdá se mi, že všichni tady (já ale ne) mají klíče "různě po sousedech", domovník jen jde a žádá "toto mi odemkni", neboť zjiˇštuje, kde voda ve stupačce teče, ve kterém patře - kvůli tomu žádá přístupy do x bytů, chodil jsem tehdá s ním... Ano, majitel bydlí asi necelý kilometr ode mne, ale nevím, mám mu tedy dát klíče od bytu?

hodnocení

1x
Milancukrar, magdon...jak byste řešili situaci, kdy majitel bytu bydlí v 5.patře sám a odjíždí na dvou až třítýdenní montáže. A zrovna druhý den po odjezdu vznikne netěsnost na stoupačce v jeho bytě a "topí vodou" byty pod sebou. Odstavim tedy stoupačku a tím pádem je rázem dalších osm rodin na této stoupačce bez vody. Montážník přijede za cca 14 dnů. A teď babo raď... klíč není, majitel není, a voda taky pro potřebné není...

nonek, přesně tak, jako když odjede nájemník na montáž a domovník na dovolenou. Vy tak šikovný a znalý, nevíte jak se to řeší?

A co ten byt v 6 a 4 poschodí?

Já to vyřešené mám, jen jsem chtěl znát vaši radu, jak to řešit... může být lepší, než to, co mám teď... třeba bych to měl jednodušší..

Nonek, nemám žádnou šablonu na řešení potíží, ale vždy to řeším individuálně, problém od problém.

joudic*
pak se holt najemnikovi zavola a jeho znamy doda klic nebo se dvere otevrou jinak a najemnik se informuje o otevreni

dhsdh
hodnocení

1x

Klíče od bytu, kde mám osobní věci, bych nedala nikomu. Možná kdybych byla chudý student a měla v bytě jen oblečení, kartáček a pastu.

krtek6
hodnocení

0x

abych to uvedl na pravou míru...Domovník je funkce pro nic za nic bez jakýchkoliv práv nebo nároků...tudíž z principu věci domovník nemůže nic vyžadovat...domovník může pouze pouze poprosit..to jestli mu klíč dáte je v tomto případě pouze na majiteli bytu...ne na Vás...a jestli je pravidelně problém se stupačkama, tak to chce generální opravu a ne nějaké látání jak ponožek

jestli mu klíč dáte je v tomto případě pouze na majiteli bytu...ne na Vás
To nejak nechapu. Prosim o vysvetleni.

Jako ze majitel bytu za najemnika rozhodne, ze ma najemnik nekomu davat klice?

Tomu urcite sam neveris.

krtek6

čemu nerozumíš?.. Já ti půjčím auto na víkend...třeba za flašku ruma...a ty ho o víkendu půjčíš bez mého povolení dalšímu kamošovi...přijde ti to v pořádku?

Ale vzdyt tady se nebavime o pujcovani auta na vikend, ale o zajisteni pristupu do bytu v pripade nutne potreby. Co to ma s jakym autem co spolecneho?

krtek6

škoda slov...když někdo nechápe přirovnání...

Ale ja chapu prirovnani. Ovsem v pripade, ze jde o rozumne prirovnani.

Prirovnavat dlouhodoby pronajem bytu s moznou nutnosti otevreni bytu, kdyz najemce neni zrovna pritomny s vikendovym pujcenim auta chce nutnou davku fantazie.

To jsou dve situace, ktere nemaji zhola nic spolecneho. Jak vubec muze nekoho napadnout, ze by tohle uspelo jako validni argument v diskuzi?

soles47
hodnocení

axus

píše velmi rozumně, prosím, poraďte Vy, jak to řešit... zatím můj klíč od pronajatého bytu nemá nikdo, ale včera zase havárie, praskl radiátor v šestce a současně stupačka v sedmičce - asi zvažuju, komu dát klíč pro případ nutného vstupu do bytu ve stavu nouze...

Soles. Ale vzdyt ja uz preci poradil viz temer nahore.

jaj*
To přirovnání je takto: můj najem, moje věci nikdo mi tam nemá co lest. Moje auto moje věci. Co kdyby mi tam nekdo něco ukradl? Tyhle uzávěry a stupačky maji byt mimo byt, na klíček který má nájemce a domovník. U auta se zase leze pod kapotu která se ustrihne a nic se v tu chvíli nedá ukrást.

jaj*
hodnocení

0x
Kdyby to bylo něco nutného tak si zamek odvrtají a pak zamozřejmě nezaplatí kdyz se zjistí že je chyba jinde, a byt nechají odemčený.

A to máte právně podložené?

Do cizího bytu nemá kdo co lézt. Je tam jen klička o nebezpečí zprodlení ale to není to že teče voda vždy je jiné řešení i přesto že třeba 10 partají bude nějaký čas bez vody!Možná tak horzínebezpečí zprodlení pokud by unikal plyn-ale ani pak nějaký "domovník" nebo sousedi na toto nemájí právo!Dokonce ani osoba majitele bytu, která byt pronajímá!

jaj*
Kdysi jsem meli jet na dovolenou a známá mi šla uklidit do bytu, asi si neco vařila a nechala puštěnej plyn, pak druhej den jsme jeli pryč, asi 500 km. Příteli pak volal znamej z bytového baráku že jde od nás plyn, tak jsme začali shánět kdo by tam zajel, tak on sehnal kámoše, který tam zajede, odemče, a plyn vypne nebo spraví- samozřejmě jsme ještě nevěděli že je to zapnutý. Pak mě volali policajti že to odvrtali, asi 5 minut před příjezdem kámoše s klíčem, ten se pak stavil pro fabku s klicama a zámek zpravil. Od policie jsem se dozvěděla, že by počkali na příjezd, ale jeden pan je dost otravoval aby to odvrtali. Fakt nevím co by delali kdyby mi to jen tak nechali odemčený. Ale pán také není dokonalý, taky je důvod volat policii když špatně zaparkuje.

Asi jste to nepochopil při úniku plynu je nebezpečí , že když Vás začnou shánět , tak dříve se může stát něco horšího než jen únik a. Hrozí nebezpečí zprodlení a pak se jedná IHNED.Jinak je poté povinnost sepsat protokolo o vniknutí , byt zabezpečit atd.Takže ono to není totiž jen tak.

pavelf

diesel má naprostou pravdu. Má se vypnout hlavní uzávěr plynu a zajistit větrání. Ne diagnostikovat a opravovat závadu, včetně odvrtávání zámků. Viz. věta "Příteli pak volal znamej z bytového baráku že jde od nás plyn". V přízemí vám praskne zemní plyn. Ten je lehčí, než vzduch. Stupačkou vystoupá do nejvyšších míst a začne smrdět. Tedy smrdí úplně někde jinde, než je porucha. A na scénu přichází Brouk Pytlík s vrtačkou.

Teď jsme měli schůzi. Majitelka posledního bytu se do nás pustila, že má mokrý strop v ložnici. Tak ji vysvětluji, že díra není nad její ložnicí, ale sedm metrů vedle. Tato střecha již nepatří našemu Společenství. Při průtrži nateče dírou v lepence voda přímo na panely a vlivem sklonu teče nad její ložnici. Paní nechápe, asi si vezme na nás právníka.

hodnocení

0x

Řešil jsem údržbu pro 900 bytů. Samozřejmě byly telefonní seznamy od všech nájemníků včetně náhradních telefonů tak akby bylo možné každý byt zpřístupnit do 3 hodin od nahlášení poruchy.Komu dotyčný svěřil klíče ,jestli někomu z rodiny nebo sousedům byla jeho záležitost, Problém byl s několika garážema, kde byly uzávěry , tam byly zapečetěné obálky s klíčema .Samozřejmě se napřed volalo majiteli konktétní garáže. Ten buď přijel, nebo dal souhlas s použitím rezervních klíčů.

Stát se může cokoli a v případě havárie se samozřejmě dá vždycky odstavit celá stupačka, případně celý barák, ale přece kvůli jednomu člověku nebude dalších 90 bez vody, topení, ...

Navíc v každém vchodě byl jeden pověřenec (většinou důchodkyně) který měl na starost aktuální seznam tel. čísel a v případě nutnosti asistoval při otevírání bytu policií. Navíc tyhle aktivní důchodkyně fungují jako bezpečnostní služba - půjčoval jsem si jednou od kolegy auto a u první křižovatky telefon - ujišťoval se jestli to auto náhodou někdo nekrade *smich*

pavelf
hodnocení

0x

Domovník v případě havárie zavře hlavní přívod vody (plynu). Na klíče od bytu nemá nárok.

1) Je tady domovníkova jakási laická představa, že v 7:00 praskne stupačka. V 8:00 přijede instalatér. V 9:00 má opraveno.

Praxe: 7:00 hod praskne stupačka. 8:00 až 9:00 telefonujete. 9:00, osmý oslovený instalatér slíbí, že může přijít pozítří. Následně zjišťuje, že je to na kompletní - výměnu stoupaček vody a kanalizace, cirka za milión a půl.

2) Nebo mu ty klíče dejte. Přijdete z práce a domovník vám sdělí, že musel volat topenáře a ti ve vašem bytě vyměnili radiátory i s prací za 17 000,-. Poděkujte mu a jděte se klidně ohřát. Vy jste tyto práce NEOBJEDNAL! Vy je tedy podle zákona NEPLATÍTE, protože ad 3)

3) S domovníkem musí jednat majitel bytu.

dexter123
hodnocení

0x

Já celou tu diskuzi trochu odlehčím osobní zkušeností s nadměrně aktivním domovníkem.

Bydleli jsme v podnájmu v panelovém domě. Dole se běžně nechávala kola ve stojanu ve vchodě a zamykala se jen zámkem. Prakticky nikdy se tam žádné neztratilo, takže tam bylo pořád plno. Jednou jsem jel domů a tak extrémně jsem potřeboval na velkou, že jsem prostě opřel kolo o zeď ve vchodě a letěl jsem nahoru bez zamykání. Po cca 15 minutách jsem se vracel dolů uklidit kolo, přijdu tam a kolo nikde.

Říkám si, že sem to teda pěkně po...l *smich* Chvíli jsem běhal po sídlišti okolo, jestli na něm někoho neuvidím a po půlhodině jsem to vzdal a zavolal policajty. Ty všechno sepsali, že máme přímo před barákem kameru, tak na to mrknou a dají vědět. Kamerový záznam zkontrolovali a k mýmu překvapení za celou tu dobu nikdo do baráku nevlezl ani nevyšel, takže kolo muselo být u někoho doma! To mě dopálilo, tak jsem začal obcházet sousedy, že třeba někdo viděl někoho jak táhne kolo po schodech nahoru, což nebývá úplně obvyklé.

Jedna sousedka byla od toho srdce a začala hledat se mnou, že se tam nikdy nic neztratilo. Pak otevřela místnost, od které měla klíče jen ona, domovník a ještě jedna rodina, která byla zrovna na dovolené, takže jsme šli za domovníkem a z toho hned vypadlo, že jak viděl nezamčené kolo, tak ho okamžitě schoval, aby ho nikdo neukradl. Vůbec ho nezajímalo čí je a kdo ho tam nechal. 100% se ho nesnažil ukrást. Byl to takový dobrosrdečný dědula, který už na kole ani jezdit nemůže.

Zrovna tenhle chlápek se vsadím, že kdyby měl klíče k nám domů, tak každou chvíli máme věci, které necháváme za dvěřmi vyrovnané doma se vzkazem "Tohle vám vypadlo, kdy jste vystoupili z auta, tak ať se to neztratí" nebo "Radši si takhle hezké boty nenechávejte za dveřmi, lidi seberou všechno".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]