Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chystám se na rekonstrukci koupelny a místo vany chci dát sprchový kout a na zbytek prostoru pračku. Mezi to chci postavit příčku (od země po strop, 83cm dlouhou). Mohli byste mi poradit, z čeho by bylo nejlepší jí postavit? Příčkou nepůjde žádná instalace, jen v rohu u země bude skrz protažen přívod a odpad na pračku. Příčka bude obložena obkladem 60x60cm. Zvažuji:
- hebl 7,5cm (bojím se, že nebude pevná)
- hebl 10cm (asi by šlo, ale přijde mi už moc široká)
- sádrokarton s 5cm profilem, krajní příčka by byla UA (zde pevnost vůbec netuším) - pomohlo by, kdyby i prostřední příčka byla UA, případně jich tam dát více?
- nějaká lepší alternativa?
Díky za rady
Když tím nic nepůjde, 7,5 je v pohodě. V praxi se i do 7.5 cm sekají rozvody (ačkoli je to pak nasrkz, a nemá se to), a snad jsem neslyšel, že by to někomu spadlo. U vás je to i dle doporučení výrobce, třeba Ytong 7.5 cm pro menší příčky povoluje, pokud je neoslabíte.
lepší je ta 10ka pokud nemá nouzi o místo...já mám 7,5 mezi vanou a wc na 2,5m výšky s oknem a drží...ale nemam tam žádnou instalaci...a když je 50ka trubka na rouru k pračce...tak 7,5 je o hubu
Právě že nouze o místo je. Těch 7,5 bude super, což asi proveditelný bude, jak tady čtu. Z jedný strany bude sprchový kout, kde bude viset maximálně polička na šampon (spíš asi nic, protože to bude hned u vstupu), z druhé bude pračka a nad ní skříň, která bude přichycena pouze zády, takže opravdu jediné, co bude procházet skrz je 4cm odpadní trubka, 2,5cm přívod studené vody a mezi tím jeden cyky 3x2,5, takže díra bude minimální...
@krtek6 Určitě, jak jsem psal, nemá se to. Prakticky: nám to firma "zfušovala" tak, že do 7.5 probourali odpad (vodorovně cca 2m!), vodu, elektroinstalaci, jsou to dva roky a ani prasklinka. Na druhou stranu z obou stran je lepidlo s perlinkou a z koupelny obklady až skoro ke stropu, co to zpevňují (ikdyž ve skutečnosti vlastně namáhají zeď, protože spodní řada se lepila až nakonec, čili nestojí "na sobě", ale drží na zdi). Tím rozhodně neříkám, že je to tak správně...
@krtek6: Pokud jsi reagoval na mě, tak "procházet skrz" jsem myslel jen v rohu, napříč (přička bude na boku pračky, instalace bude ve finále na zadní stěně předstěně za pračkou), tou nově postavenou příčkou ji budu potřebovat jen protáhnout.
@ gotrekzagary Ano, to vůbec nerozporuju, právě proto říkám, že člověk by si řekl, že ten obklad stojí "na zemi"a tím zeď vyztužuje, ale ve skutečnosti celou vahou drží na zdi, protože kdyby se spodní řada neudělala, drží tam stejně. Takže 7.5, podbouraná, provrtaná, drží dalších 200-300 kg,
proč? jen v rohu u země bude skrz protažen přívod a odpad - prostě udělá malý "soklík", pokud by se mu nelíbila jen obyč díra / průchodka..
kdo má zkušenost se sprcháčem a sklem, ten pochopí... trochu si zvětší prostor, barva dle libosti, sklo se dobře udržuje a nehrozí zatečení do blbě nalepených obkladů
Dobrý den! Omlouvám se tazateli i rádcům, že si zde v této otázce chci "přihřát svou polívčičku". Tazateli jste velmi dobře poradili, proto můj rozšiřující dotaz.
Jak by jste řešili stejný problém, t.j. stavbu tenké příčky mezi sprch. koutem a místem pro pračku v panelákové koupelně s umakartovými stěnami? V tomto případě je možné pevně zakotvit příčku jen do stropu a podlahy, do stěny za příčkou jen omezeně.
V pohodě, já už své odpovědi mám
Vaší variantu jsem také zvažoval (a z estetických důvodů zamítl). Řešením by bylo stěnu nedělat, dát tam obdélníkový sprchový kout, pod kterým se vyzdí cca 12-15cm a v tomto prostoru se povedou trubky, sprchový kout by poté byl jen ze skla, kdy jsem, měl v plánu zvolit neprůhledné sklo, aby nebyla vidět pračka z boku... Finančně je to ale překvapivě dražší, než tam postavit stěnu...
Další omluva, v dotazu jsem se nepřesně vyjářil. Neuvažuji kompletní sprchový kout /box/, ale místo vany by byla osazena jen sprchová vanička /cca 80 x 120 cm/ , dvě stěny sprchovacího prostoru by tvořily upravené původní stěny jádra, třetí stěnu by tvořila nová příčka na boku vaničky. Vstupní zástěna, nebo jen závěs by byly jen z přední delší stěny vaničky.
Pro p.Vítovce. Pokud se nevybourá jádro celé a nevyzdí , pak nemá cenu stavět nějakou mezistěnu v jádrové koupelně z ytongů . Alespoň to tak vidím. Nestačí jen ze dvou stran a na dalších dvou tak jak je v odkazu? ravak.cz/... nebo cokoliv podobného jako je v odkazu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.