Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mal by som otazku, ako je vyhodne v RD, s 3x25A, priklad 9SVetelnych + 9Zasuvkovych okruhov podruznom rozvadzaci, ochranit uzivatelov? Pochopitelne prudovy chranic, avsak nechcem jeden asi ako vecsina ludi aby som co najviac "usetril". A preto by ma zaujimal nazor na rozne "moznosti instalacie" a splnenia poziadakov.
Navrh 1.
Privod 3 Faze(25A), 1x 3 Fazovy prudovy chranic(3x25A), na kazdu fazu napojene 3SV okruhy(10A) + 3Z okruhy(16A). Ak sa nepletiem pri vypadnuti chranica absolutny BLACKOUT, vypadnu vsetky faze, asi nie najlepsie.
Miesto potrebne v rozvadzaci: 4 pozicie.
Navrh 2.
Privod 3 Faze(25A), 2x 3 Fazovy prudovy chranic(3x25A na Z, 3x16A na SV), na kazdu fazu napojene 3SV okruhy(10A) + 3Z okruhy(16A). Tu by pri vypadnuti jedneho prudoveho chranica bud nesli SVETLA alebo ZASUVKY. O nieco lepsie riesenie, avsak stale asi nic moc.
Miesto potrebne v rozvadzaci: 8 pozicii.
Navrh 3.
Privod 3 Faze(25A), 6x1 Fazovy prudovy chranic(3x25A, 3x16A), na kazdu fazu napojene 3SV okruhy(10A) + 3Z okruhy(16A).
Na kazdej fazy by bol 1x prudovy chranic pre zasuvky(1x25A) + 1x prudovy chranic pre svetla(1x16A). Asi najlepsie riesenie, vzdy vypadne iba 1/3 a aj to bud SV alebo Z, cize celkovo len 1/6 instalacie vypadne pri poruche/zavade.
Miesto potrebne v rozvadzaci: 12 pozicii.
Poznatky:
1. Na podruznom rozvadzaci by asi na zaciatok nebol zly obycajny 3x25A istic aby sa dalo cele poschodie v pripade potreby zhodit manualne a clovek nemusel ist k primarnemu rozvadzacu.
2. Pri tolkych prudovych chranicoch, varianta 3, bude tiez problem s N svorkovnicami, kedze ich bude treba 1 hlavna + 6 na chranice, 7 svorkovnic Nkovych? Je nejake rozumne riesenie, aby to nezaberalo kvantum miesta v rozvadzaci? Narezat hlavnu N listu na mensie kusy a pouzit to? Alebo nejake WAGO do DIN, alebo mimo DIN listu? Alebo nejaky iny navrh?
3. Prudovy chranic sa pouzit moze + X isticov zanho, a co pouzitie "kombi" pristroja prudoveho chranica s isticom, za ktorym by sa pripojilo este X obycajnych isticov? Dovoluje toto norma? Alebo to niecomu vadi? Pochopitelne nastava otazka, naco drahsi kombi pristroj, ale zasa je potom moznost zhodit napr. 1/2 faze na SV, pripadne 1/2 Z zvlast.
4. A co napojit priamo viacero Nkovych kablov na prudovy chranic? Nemusel by sa riesit problem z 2. bodu. Alebo je to opet v rozpore s normou? Funkcia by bola rovnaka, zachovana, bez zmien. 7xN svorkovnic mi pride proste moc, nehovoriac o tom mieste ktore zaberie.
5. Niekto by mohol namietat ze ani varianta 3 neobsahuje dostatocne mnozstvo chranicok, avsak ak pouzijem na podruzny rozvadzac 6 kusov, tak mi to pride stale viac ako niekto pouziva 1 na cely byt, alebo 1 na cely dom a predsa taketo nemovitosti funguju a majitelia su zivy a vsetko davno skolaudovane.
Predpokladam, reviziu bud neriesite alebo vam to niekto opeciatkuje. Uplne koser by to bolo, keby ste mali projekt, kde by boli vsetky vase otazky vyriesene a elektrikar alebo vy by ste to zapojili podla projektu. Takto vlastne vyrabate projekt cez poradnu, czie nejake extra horuce s predpismi a normami to vo vasom pripade nebude, radim teda nieco taketo :
- rozdelte si svetelne okruhy do 2 - 3 skupin, aby vam vypadnuty chranic nezhasol komplet vsetko, cize jeden chranic, za nim 3 - 4 istice pre okruhy A,B, D, potom dalsi chranic, za nim okruhy E, F, G, H ... pri dnesnych LED svetlach mozete ist s hodnotami isticov dole, pokojne aj na 6A (jedine spicka pri zapnuti to limituje)
- rovnako zasuvky, jeden chranic pre viac isticov, rozdelenie podla zatazi, rozfazovania a poziadavky na funkcnost zvysku pri vypadku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.