Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím rozpustiť totálne zaschnutý štetec

Od: jinx® odpovědí: 11 změna:

Pri upratovaní dielničky som zistil že mám odrazu asi 10 štetcov zaschnutých,totálne tvrdých ako kameň.Zaschnuté sú niekoľko rokov.Natierala sa nimi syntetická farba alebo alkyton.Nechal som sa nahovoriť na výrobok od Tikurilly (pensselipesu).Ide o čistič štetcov-emulzia v ktorej štetec nezaschne a skúšal som aj tieto a nič to s nimi nerobí.Na práve použitý štetec je to o.k.V nezmenenom stave ten štetec ostane v roztoku aj pol roka.Poradte niečo dostupné čo dokonale odstráni zaschnutú farbu a štetec bude ako nový.Kutilským radám sa nebránim a určite existuje na to aj chémia.Díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Tak jednu radu bych měl - vyřeší to nejbližší popelnice.

Jestli ale chcete štětec skutečně rozpustit, tak na pár dní hydrxid sodný. Ovšem rozpustí se i štětiny, takže Vám (možná) zbyde samotná násada. Ta vám ale asi k ničemu nebude *smich*.

hodnocení

2x

Dříve jsem štětce namáčel do odstraňovače nátěrů, acetonu, nitroředidla a uzavřel v plechovce. Vždy to povolilo. Dneska je ani neumývým, hned po práci házím do popelnice. (mimo vodou ředitelnou barvu)

Páč nežli ho vyčistím a uložím, spotřebuji ředidla, koupím raději nové. Z mladých let si pamatuji, že se štětec nakonec namáčel v mýdlovém roztoku.

jenda22
Ano a vetsi hloupost nikdo ani nevymyslel. Pouzity stetec se namoci do redidla, vytre hadrou a smitec. Cena redidla, cena stetce. Prilis snadne...

hodnocení

2x

Asi tak - vyhodit a koupit nový. Jen ten směr "popelnice" bych asi změnil na sáček určený pro ekodvůr s nebezpečným odpadem.

hodnocení

1x

Vždy pomohlo namočení přes noc do acetonu nebo nitroředidla. Pak se to musí oprášit do hadru ,neboť barva jen zpuchří a změkne, nerozpustí se.

zaseja
hodnocení

0x

Vyhodit, ty různý rozpouštědla tě vyjdou dráž, než nový štětec

hodnocení

0x
Ekonomicky nesmysl kupovat čističe které vyjdou dráž než štětce zachráněné.
Já po natíraní ponořím do nádoby s vodou nebo vložím do sáčku od brambůrek a buťto do dalsího použití štětce zaschnou nebo je pouziju znova.

jabraka*
hodnocení

0x

Je pravda,že vyhodit starý štětec možná přijde levněji,než koupě speciálního ředidla.Ovšem pocit ,že člověk něco udělal pro životní prostředí je k nezaplacení.Měl jsem k dispozici sklad starých chemikálií,který v podniku zustal po delimitacích.Mohl jsem experimentovat.Třeba takový sajrajt jako "Tetrahydrofuran"padesát let starý štětec d olejových barev - mohly by se s ním zatloukat hřebíky- povolil za dopoledne.Nerozpustily se nánosy,ale vše změklo.Stačilo se štětcem o starou zeď oméct a štětec byl jako nový...

Stejně fungovala tekutina s názvem"dioxan"

Když jsem zkusil roztok KOH na štětec s fermežovkou,to byl ovšem skandál,barva se rozpustila hezky,ale bohužel i s chlupy.Vypadlo jen čisté prkenko držadla.Prostě - ne každému je vše čisté.

JABRAKA

jenda22
A znecistene redidlo vylijete kam pri myslence na zivotni prostredi?
jabraka*

namočím do toho hadr,a vložím do krtince na zahradě,smrad vyžene krtka k sousedovi do zahrádky,Není to jedovaté,takže krtek uteče bez újmy na zdravíčku.

JB

oldi
hodnocení

0x
Tvrdý štětec je v některých případech možné opřít o dřevěný špalek, svěrák atd. a poklepat kladivem, barva často odpadne.
Ředidlo, chemikálie jsou je drahé. Potom kam s nimi. Ničí životní prostředí. Lepší je koupit nový štětec, jsou i levné.Vyplatí se kupovat vodou ředitelné barvy a štětec zavčas opláchnout vodou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]