Dobrý večer Potřebuji poradit s připojením radiatoru. Budu doma měnit radiator za širší 33/600/ 2300 ale mám obavu aby termostatický ventil dokázal pustit takové množství vody do radiatoru. Jak to udělat? Dát 2 ventily z obou stran nebo jak na to? V pokoji máme v zimě zimu. Připojené je cu 15 z páteře cca 70 cm od radiatoru. Topíme tepelným čerpadlem. Luděk
No, dalo by se to normálně spočítat.. A bylo by to nejlepší, že? Jinak jde o to, jaký "současný" radiátor se chystáte nahradit, zda TČ má vůbec potřebnou rezervu výkonu a otázek by se našlo více.
ludekk*
Stávající radiator je stejný jen je typ 22. O rezezervu výkonu by až tak nešlo. Máme problém při nízké teplotě vody vytopit místnost na víc než 21 st.
No ano, tak to je cca o 43% vyšší výkon tělesa, než stávající. Ve watech je to přibližně +800W. Při teplotním spádu 55/45 má to nové těleso výkon téměř 2800W. To máte tak velkou místnost a nezateplený dům?
Ale i tak si může tímto způsobem krásně rozházet zbytek topné soustavy (za předpokladu, že teď vše bezvadně funguje).
Pokud nahradí stávající radiátor jiným typem, s výkonem třeba o 10-20% větším, nemusí to mít extra vliv (ale může). Nicméně pokud tam osadí radiátor s výkonem o 50% vyšším, pak to problém být může..a to hned z několika "stran"..
asd1
Jasně, platí to pro celou soustavu.
Ještě k tomu se podle výkonu volí zdroj tepla, nebo podle zdroje se volí soustava (jakou to ještě utáhne). Ovšem to by sem musel hodit komplet info o zdroji i o baráku a taky by se musel najít někdo z charity kdo mu to za hezký voči bude počítat
add1: Křížové výslechy dělám nerad, jsou strašně zdlouhavé a nemám na ně čas. A potom..to trhání nehtů a rány bičem mne moc nebaví. Tohle je přesně důvod proč tvrdím, že drtivá většina "nefungujících" TČ spočívá ve špatném návrhu (žádném návrhu, na co něco počítat, když prodejce říkal, že je to OK).
To nie je len o ventile, to je o prietoku, aky vie dodat cerpadlo a aky sa pretlaci cez ruru do konkretneho radiatora. Zalezi na celom systeme, ako to mate spravene.
Neměl bych z toho obavu. Možná bude třeba otopnou soustavu poštelovat průtokově. Zkuste, třeba to pojede i bez toho. Termostatický ventil to určitě zvládne. Pokud topíte TČ je volba většího radiátoru (nižší teplota topné vody) principielně správná.
To podstatne jako vstupni teplota do radiatoru chybi. Protok se nemeni velikosti radiatoru. Jen napustite vice vody. Jestli tepelnou ztratu na radiatoru TČ zvladne je otazka. Rezerva ve vykonu, vyzarovaci vykon podle vystupni teploty TČ. To mate v nabidce prodejce...
Pokud myslíte "velikostí radiátoru" jeho výkon, tak potom u vás funguje nějaká jiná fyzika...
jenda22
Jak je napsan dotaz? O prutoku termostatickeho ventilu. Nezlobte se na me ale je fuk jak je radiator velky. Prutok je dan a hotovo. Mate vy nejake divne vypocty. A jestli je podle vas prutok odlisny podle velikosti radiatoru, tak potes koste! A vubec nemyslim vasi domenku. Nic jsem takoveho nepsal. Vyzarovaci vykon je vsude podle teploty, plochy a prutoku. Co vam neni jasne nechapu.
Já mám jasno úplně ve všem a vysvětlit to nepotřebuji.
Ovšem tazatele tím spolehlivě zmatete...
Aby mu ten radiátor s vyšším výkonem správně topil, asi bude muset ventilové těleso nastavit jinak, než je tomu teď (a zřejmě nejen u tohoto konkrétního radiátoru). On to ovšem neví, neumí to nastavit..a hlavně spočítat.
A jakékoliv dohady bez podrobné znalosti konkrétního systému a jeho parametrů jsou k ničemu.
Nevím, co znamená 33 ve Vašich rozměrech. Ale my máme 600/1600 dvoudeskový v paneláku pod střechou, topná voda pod 55°C. A máme normální termostatický ventil, jako ostatních 10 pater. Důležité je správné nastavení regulace ve všech ventilech soustavy. Ventil (ne hlavice) má možnost nastavit minimální hydraulický odpor (odpor při úplně otevřené hlavici).
Chtěl bych použít termostatický venti eclipse 300 z důvodu vyššího průtoku ale nikde v Eshopu nebo na internetu jsem ho nesehnal. Pomohlo by kdybych použil termostatický ventil pro samotíž? Bude tam proudit hodně vody a mam obavu že s normálním by to nemuselo dobře fungovat. V domě nikde nemám hlavice. Pro Martincakl máme velký starý dům a ta místnost je velká. Když nebude teplo pro jednu místnost v patře tak nám to nevadí...
Já myslím, že hledáte problém tam kde není. U Vás nebude problém s průtokem, ale s nižší teplotou topné vody (to vyplývá automaticky z použití TČ jako zdroje vytápění). Z toho pak vyplývá i nutnost mít větší radiátor, tz. větší teplosměnnou plochu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.