Nejste přihlášen/a.
Převzal jsem novostavbu RD, po nastěhování a zabydlení, začal obden vypadával proudový chránič při vložení nabíječky mobilu a notebooku (zařízení,které nemá zemnící kolík)
Celý dům byl zapojen na jeden proudový chránič (světla,zásuvky,venkovní instalace), pouze lednice měla svůj samostatný proudový chránič.
Rack = internet, zabezpečovací zařízení, kamery - je připojeno na stálé napětí bez proudového chrániče.
Vadu výpadku proudového chrániče jsem reklamoval, po dlouhém naléhání na zhotovitele, dnes elektrikář doplnil další proudové chrániče.
Potřeboval bych zkontrolovat nové zapojení elektroinstalace dle přiložených fotek.
Jaký máte názor na zapojení?
Podrobně jsem to nezkoumal.
Pozor na ten vypadený drát u jističů.! Nutno opravit.
Ten volný můstek by měl být daný na Din lištu, obzvlášť když je tam na to místo.
Bazén 400V provokuje moji představivost.
Pokud by někdo chtěl kontrolovat ten papír, tak bude potřeba i foto zakrytovaného rozaděče.
.
Pozor na ten vypadený drát u jističů.! Nutno opravit.
--- nic nevidím ... u jakého jističe... číslo jističe?
.
Ten volný můstek by měl být daný na Din lištu, obzvlášť když je tam na to místo.
--- ze zoufalství dělají takové věci, zhotovitel šetřil a dal malý rozvaděč, chtějí se vyhnout instalaci/zasekání nového většího rozvaděče
.
Bazén 400V provokuje moji představivost.
--- je to jistič na venkovní rezervní kabel na případný bazén, je to napojeno přímo bez proudového chrániče
.
Pokud by někdo chtěl kontrolovat ten papír, tak bude potřeba i foto zakrytovaného rozaděče.
--- rozvaděč se dnes nepopisoval, bude se zkoušet nové zapojení 1-2 týdny, zda nebudou proudové chrániče padat, jedině se orientovat dle popsaných žlutých návleků na vodičích
až dnes mi elektrikář oznámil, že ten kabel pro bazén není přes proudový chránič, že musí mít vlastní rozvaděč.
Jelikož bazén je v nedohlednu chtěl jsem ten kabel použít pro zahradní domeček... který bude muset mít tím pádem vlastní rozvaděč.
Pořád nevidím ten vypadlý drát u jističů
kami123... nelze zatěžovat proudem PE svorkovnici. Ten chránič musí být připojen z nulovacího můstku. Vůbec nevíš, co je před tímto rozvaděčem. Klidně jsou tam další chrániče.
Problém může nastat v budoucnu při změnách nebo přidání dalšího rozvaděče. Zde je TN-S.
Takto PE svorkou může téct dle chrániče i 25A (dle jističe a spotřebiče). To ti příjde vpořádku? ... nemám slov.
Proudy musí téct pracovním nulákem. Od toho je v síti TN-S.
PE svorkou, pokud je vše vpořádku proud téct nesmí. Kdyby časem došlo k vyhřátí, tak by nefungovala ochrana PE uzemnění.
Jiná situace je u vodičů PEN, kdy je združeno N a PE. Proto vodiče PEN mají předepsané větší průřezy,a by chyba byla eliminována.
Předpokládám, že odpovídáš na můj koment ve vláknu tvé odpovědi. Ve své první odpovědi jsem jen napsal dvě věci co jsem zahlédl a šel dál. (to s tím bazénem byl vtip)
Pokud v tomto rozvaděči dochází k rozdělení TN-C-S, jak jsem psal, tak se z praktického hlediska nic neděje.
K rozdělení dochází na PEN který je zde i PE. To že tam chybí zvlášť PE svorkovnice je sice proti předpisům, ale z praktického hlediska se nic nestane. I kdyby tam byl, tak na něm bude vždy stejný potenciál jak na PEN, tak jako nyní. Můstek stavěný na 63A to určitě snese.
Pokud je přívod 5x, tak s tebou samozřejmě souhlasím.
@Markal, má přívodní kabel připojený nulák?
Aji to dává smysl. Proto vedou do fíček ten zelenáč, aby modrej na tom zeleném můstku nebil do očí.
Navíc - tři fíčka - tři N můstky.
Panejo, vidím dobře? Přívod je jistě 4x10 Cu, ale vodič PEN projde nejprve přes všechny chrániče a až pak je tažený na svorkovnici. Tohle je, slušně řečeno, velmi nestandardní řešení. Ti elektrikáři neměli oči nebo rozum.
Pokud je tam PEN svorkovnice, tak se musí do fíček tahat modrý drát!
Byl do očí nebo jasná pravidla v zapojení jsou dvě odlišné věci.
Danecek, do prvního chrániče PE nebo PEN vede 10mm2 a leze všemi až k liště . Máš pravdu a dobrý postřeh. Já říkal, že tam toho bude víc
Já bych oslovil nezávislého revizního technika a obětoval pár tisíc za revizní zprávu. To je jediná jistota
moje osobní zkušenost s revizáky ... jeden revizák dělá revize od stolu v kuchyni (na stavbu nechodí)... druhý je ročník 1950... třetí neví, že se v roce 2020 novelizovala vyhláška... čtvrtý na konktétní dotazy koktá do telefonu... na koho se má člověk potom obrátit...
Hmm? Který hova*o to zapojovalo?
Z chráničů N vodiče jako zelenožluté?
Bílý tlustý Fázový vodič jde pod společnou svorku s tenkým vodičem (tuším že OEZ strojky nepodporují dva rozdílné průřezy!)
Nulovací můstek zcela navolno, přitom tuším OEZ nabízí i patrové svorkovnice do svých rozvaděčů.
...
Rozvaděč je špatně navržený. Je přeplněn! Barvy drátů nesedí! Na tohle by neměla být revize!
Z chráničů N vodiče jako zelenožluté?
---- taky se mi to nezdálo... na internetu jdou vždy N dva modré ...
...
Bílý tlustý Fázový vodič jde pod společnou svorku s tenkým vodičem (tuším že OEZ strojky nepodporují dva rozdílné průřezy!)
---- na jedné svorce jsou dokonce tři rozdílné vodiče -- na internetu jsem našel = Je všeobecně známo, že do jedné třmenové svorky nelze připojit dva vodiče rozdílných typů nebo průřezů. U přístrojů s jednoduchou třmenovou nebo kombinovanou svorkou nelze takové zapojení správně realizovat jinak než použitím připojovacího nástavce.
...
Nulovací můstek zcela navolno, přitom tuším OEZ nabízí i patrové svorkovnice do svých rozvaděčů.
------ je to hrubá závada? kvůli které by nešla udělat revize?
...
Rozvaděč je špatně navržený. Je přeplněn! Barvy drátů nesedí! Na tohle by neměla být revize!
---- i když jsem požadoval, aby se na toto druhé zapojení rozvaděče udělal elektroprojekt, (protože první byl zapojen pouze na jeden prodový chránič) tak to dle svého uvážení zapojil elektrikář dle své hlavy... na toto zapojení se má, pokud nebudou padat proudové chrániče, dělat za 1-2 týdny revize... nechtějí dělat/sekat nový větší rozvaděč... tak vymysleli toto...
Je to problém dle mého. Navíc to nemá moc krásný vzhled a aby se v tom prasátko vyznalo...
Takto se to dává dle obr. do rozvodnic DisTron
Používá se i tohle, že se dá mini OEZ svorkovnice do boku na zářez.
Ten OEZ má X blbinek příslušenství. Tohle dělalo asi nějaký starší pako, který neví, jaké jsou dnes možnosti.
Už jsem se s tím taky setkal. Mnohdy ani neumí správně zapojovat chrániče a navrhnout jim selektivitu (pak padají).
Lidi, ten spodní chránič je zapojen z PE lišty.
Prasáren je tam daleko víc. Stačí se koukat déle... hrůza
...
Dole chybí púlastové zelené lištičky na označení svorek PE.
Svorky musí mít značení! Né je mít čiré průhledné. OEZ dělá průhledné a při montáži se doznačí modrou nebo zelenou lištičkou.
Rozhodně celý rozvaděč znovu. Na tohle revizi prostě NE!
Záleží co tam bude za revizáka, pokud bude přes tu firmu, tak pochybuji, že bude rozvaděč vůbec otvírat.
Elektrikáře profesionálně nedělám, tak nejsem zatížen profesionální deformací na preciznost.
Pokud to posuzuji z hlediska praktické funkčnosti, tak tam zas nějaký zásadní problém nevidím, tedy pokud v tom rozvaděči dochází k rozdělení TN-C na TN-S. Pak je mi celkem jedno, který drát do fíčka vede a z kterého můstku, když je vše jasné před očima. Jinak vidím, že takto je u všech fíček. Možná je to takto i přehlednější.
Ten volný můstek asi mohli dát vpravo dolů na lištu, ale na druhou stranu tak zůstává rezerva do budoucna.
Jelikož se může stát, že při práci ve zdi zatáhnu za nějaký kabel a ten pohne můstkem k živým částem, tak bych to opravil.
A že není svorkovnice-můstek plná nuláků označená modře, mne také netrápí.
Vodiče různého průřezu bych osobně toleroval, pokud drží dobře, ale normální revizák určitě ne.
Na druhou stranu, pokud je prostor tyto výtky reklamovat, tak nejspíše jen nyní a nemusí se v budoucnu řešit problémy z revizí. Řemeslník - firma by měl odvést práci profesionálně dle platných předpisů.
ještě koukám na samostatný kombinovaný jističo/chránič SCHRACK ve spodní řadě... není obrácené zapojení fáze? 1 se 2 svorkou?... OEZ má jedničku nahoře ... SCHRACK má jedničku dole... zkoušel jsem testovací tlačítko a chránič vybaví jak má...
v rozvaděči chybí hlavní vypínač... když jsem se ptal elektrikáře proč tam není, bylo mi odpovězeno, že ho mám na venku u silnice... jen pro informaci, na stálém napětí bez proudového chrániče je RACK (internet, zabezpečovačka, kamery) a rezerva bazén
Popisovaná závada nemá nic společného s kolíkem. Jedná se "jen" o pomíchané N vodiče. Možná snad ještě spojení modrého a zž vodiče, to by elektrikáři ale snad rychle našli.
Když jsem reklamoval, že po připojení nabíječky mobilu padá centrální proudový chránič, tak došel elektrikář a vyměnil proudový chránič za nový, závada se opakovala, tak zhotovitel poslal nezávislého revizáka, ten provedl měření všech zásuvek v domě nějakým přístrojem s tím, že v některých vzdálených místnostech na měřil vyšší hodnotu odporu 1,15 , ale prý je to v normě. Zhotoviteli doporučil a navrhl umístění dalších proudových chráničů.
Nikdo zatím na nic nepřišel, všechny elektrospotřebiče jsem používal v bytovce a nikdy nebyl problém s padáním proudu.
Padání proudového chrániče dochází pouze při vložení nabíječky mobilu a notebooku do zásuvky a někdy taky při zapnutí dvou malých 12W ledkových světel na stropě. Všechny tyto spotřebče nemají uzemnění.
Včera došlo k doplnění proudových chráničů a čekám co se bude dít
Správně měli měřit reziduální proud a né bezhlavě měnit chrániče!
Spousta zapojených spotřebičů se spínanými zdroji má filtry a ty do PE pouští unikající proudy normálně. Stačí, když se to pak nasčítá a chráníč lítá i když je správně zapojený (nesouvisí to s tím, vybavuje normálně). - Proto se zapojuje chránič selektivně v kaskádě. Ne centrálně a hotovo!
To nejsou elektrikáři, ale nějací patlalové co to dělají za pár šupů. (spíš ti to dílo kurví).
Dále se nevyjadřuji, když se tu najdou i tací, kteří ti to schvalují.
problém je v tom, že jsem koupil hotovou novostavbu a dle kupní smlouvy můžu jen reklamovat a zhotovitel má vady v termínu odstranit , tím pádem nemohu zasahovat do elektroinstalace a říkat jak to má zhotovitel provést.
Proto mě zajímají názory lidí, co všechno je na elektroinstalaci špatně provedeno, protože pokud tam jsou vady v provedení a někdo na to udělá revizi, až potom to můžu reklamovat u zhotovitele stavby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.