Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba jako zásobník vzduchu

Od: pauli odpovědí: 5 změna:
Dobrý den přeji, mám doma zbytečnou expanzní nádobu z kotle. Lze ji použít, jako přídavný zásobník vzduchu ke kompresoru? Mám hobby kompresor, který je bez zásobníku. Vím, že bych nesměl překročit maximální tlak expanzky. Kompresor umí dát vyšší tlak, ale má omezovač, takže tlak se dá nastavit. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nie. Expanzná nádoba bude mať max. tlak 2,5-3 bar. To je pre kompresor len ľahký vánok. Príliš si nepomôžete. Kompresor bežne tlakuje v rozmedzí 6-8 bar. Stará expanzka pri takom tlaku môže explodovať a zabiť Vás. Ak by ste ho zase obmedzili (ak by sa Vám to podarilo), tak zase znížite zásobu vzduchu - dvojnásobný tlak = dvojnásobný objem vzduchu.
zaseja

Pokud bude mít expanzku na vodovod a ne na topení, tak ta je na 10 barů a pak u kompresoru bude mít určitě i pojišťovák, takže nebezpečí nehrozí.

pumpa.eu/...

Jen by mne zajímalo proč je v pasportu napsáno toto:

"Domácí vodárna - zásobník na vodu nebo na vodu a vzduch (Ne samotný vzduch!)"

kami123
hodnocení

0x

Ano, dá se.

pokud ji zakopeš nebo zazdíš, nemusíš ani řešit bezpečnost.

Jinak bych ji odzkoušel alespoň trojnásobným tlakem , než na který ji chceš používat, na místě, kde nemůže výbuch nic poškodit.

No a pokud vzneseš dotaz na výrobce, tak samozřejmě nelze.

pauli
hodnocení

Ještě mě dnes napadlo: mám doma prázdný hasící přístroj. Ten by na to použít šel, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]