Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak hluboké a šíroké základy pro 2,75m vysokou plotovou zeď?

Od: mojejmeno odpovědí: 14 změna:

Jak hluboké a šíroké základy pro 2,75m vysokou plotovou zeď?

Dva dotazy:

1) Jak hluboké a jak šíroké potřebuji základy ("základové pásy") pro 2,75m vysokou plotovou (venkovní samozřejmě) zeď (okolo pozemku)...? Do nezámrzné hloubky... (80cm...?) nebo to je zbytečně moc jen na zeď (byť celkem vysokou (2,75m)?) a šířka základů stačí šířky následné šířky/tloušťky samotné zdi nad zemí?

Pravděpodobně zeď bude ze ztraceného bednění zalitého betonem... (Případně z Porotherm tvárnic)

2) Jak široké (tlusté) musejí být tvárnice ztraceného bednění aby taková zeď (2,75m vysoká) byla stabilní? 20 i 25cm je málo (předpokládám)... Stačí šířka tvárnic 30 cm? Nebo je nutné více...? (asi taky záleží kolik tam dám těch armovacích tyčí (ocelové výztuže))...?

Děkuji za rady a zkušenosti

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na 2,75 m vysokou zeď si nechte udělat projekt a stavební povolení. Ploty lze na ohlášení jen do 2m. To vaše už vyžaduje statický výpočet a také znalost podloží. Nebo chcete,aby to někoho zabilo? Odpovědnost bude na vás, na stavebníkovi

hodnocení

2x

Betonové ploty se ti nelíbí? odkaz

krtek6
hodnocení

2x

základ je vždy široký o 1/3 na každou stranu celkové šířky zdi...tloušťku zdi na výšku 2,75 určitě ne menší jak 25cm...hloubka je nezámrzná 0,8m...ale co to je za plot co je 2,75m vysoký?

jendad
hodnocení

2x

Zásadně záleží na podloží . Když jste na skále muže být minimální . Ale už jsem viděl dost plotu vyvalených do stran a nikdo neví co s tím . Tudíž pokuď si nejste jistý podložím ,a chcete takto šíleně vysokou zeď , tak osobně bych udělal v metrové hloubce základ široký cca 0,5m . Tam dát vrstvu 10centimetru a na to těch metr základu , které mužou být těch 30cm šíře . Těch 10cm šíře pulmetru betonu by v pohodě uneslo tu váhu vysokého plotu . Nemusíte dělat takto široký beton až k patě základu. Doufám , že jsem to popsal pochopitelně.

asd1

Beztak to je stavba takže projekt + stav. povolení..

mojejmeno
hodnocení

JJ díky

Tak to mě překvapuje že by asi stačilo jen 10cm vrstvy betonu (byť tedy šíře 0,5m), díky za tip (samozřejmě to potom budu konzultovat s nějakým stavařem než se do toho fakt pustím)

jendad
Ale tam se nedáte jen 10cm betonu. Vy budete mít metr. Akorát dole ho uděláte širší a pak šalung užší . Jakoby obrácený tvar písmene T.

hodnocení

0x
Nyní jsem stavěl zeď v nejvyšším místě pouze 2m a základové pasy do hloubky 1m a široké 2,5m, vše dle projektu...jednalo se tedy o operbou zeď.
jendad
Opravdu základ široký 2.5m? To vypadá na nějaký hrad

Vždyť píše OPĚRNÁ zeď!

Ano, opravdu...měl jsem odbagrovanou půlku zahrady:)
mojejmeno
hodnocení

Tak to je brutální :)...

A to bylo vylito betonem fakt 1m hloubka +2,5m šířka...? (+délka plotu) to předpokládám ne...?

mojejmeno
hodnocení

Díky

A ještě mě napadá, budu potřebovat dělat sloupky...? Nebo když budou základy dostatečně široké a hluboké (a zeď "dostatečně" široká), tak sloupky plotu (zdi) ani dělat nemusím a můžu udělat prostě jen souvislý rovný dlouhý úsek zdí kompletně bez sloupků...?)

asd1

Ještě jednou, je to stavba vyžadující stavební povolení, tedy i projekt a jak se to má udělat ti hodí projektant. Evidentně nic o základech zdí nic nevíš, tak jestli chceš aby se to vyvrátilo (na někoho) nobo jsi to musel za pár let bourat a děat znova tak prosim.

Záleží na podloží a určitě v měkkým je šířka 50cm málo. Klidně se to časem nahne a nakonec žuchne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]