Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Etážka, excenter

Od: novak1* odpovědí: 19 změna:

Proč má etážka jeden závit 3/4" a ne oba 1/2"? Baterie má jaký závit , nikde to nenajdu? Normálný točka má 1/2".

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Protoze to tak je. Na baterii je prevlecna matka 3/4".

novak1*
hodnocení

To je novinka . Takže i kdyby nedával excentr i tak by se musela dát vsuvka 3/4". Proč tam dali takový závit? Víc vody neproteče když je tam taky 1/2".

Pretože je tam tá prevlečná matica. Aj na holendroch je závit na prevlečných maticiach väčší o jeden rozmer. Na obehových čerpadlách aj o dva…
Ak by bol závit rovnaký ako pakovací, došlo by v mieste uloženia prevlečnej matice k zúženiu prietočného prierezu a aj z druhej strany by muselo byť dostatok materiálu pre pritlačenie plochého tesnenia, prípadne vytvorenie kónusu.
U batérií by to zas až tak nevadilo. U ostatných spojov už o niečo viac…
novak1*
hodnocení

U plynového prutokového ohrívače je matica prevlečná 1/2" na pripojovacím potrubí a je to ok.

hodnocení

2x

Všechny baterky, takto montované, mají převlečnou matici 3/4". Tak je to desítky let.

Určitě to pochopíte z obrázku, proč to tak je

zaseja

Nepochopí, bude se ptát dál, jako malý dítě.

My to taky nevíme, prostě se to tak vyrábí.

111®

nepochopí, je to marný, je to marný...protože je netechnickej talent...

111®
hodnocení

2x

a tobě nedochází jen tak selským rozumem že nejleší je 3/4, pak 1/2 , zkus zalévat 3/8 hadicí...

novak1*
hodnocení

Jenže , čim vetčí prumer hadice , tým déle budu čekat na teplou vodu, dlžka 6m. Ze začátku bude téct studená voda , až pak když vyteče litr vody pujde teplá. Obsah potrubí 1/2" je 2x víc jako obsah potrubí 3/8". Proto se ptám na tenkou hadici.

3/8" hadice bude stačit pokud nemáte velké nároky na množství teplé vody.

novak1*
hodnocení

Na spchování, to je asi 6l za minutu. Proteče tolik? Tlak vody je jenom z Darlingu od 1,5 - 2,9 baru. Cez 1/2" proteče , to mám vyskoušeno ale co 3/8".

Je takový problém to zkusit a budto použít nebo ne? Osobně si myslím že 6 l/min je na sprchování málo

novak1*
hodnocení

Teď jsem to měřil , je to 7,2l ,pruměr potrubí1/2". Ono 6m bude k baterii do drezu a na sprchu bude 1m délka . Na sprchu mužu dát 1/2" a na drez asi dám 3/8" , tam se nemuže nic pokazit , jen budou určité stráty tepla ale doufám že aspoň 5l za minutu tam doteče. Muže být?

novak1*
hodnocení

Chci nahradit část potrubí k baterii do koupelny hadicí se závitem 3/8 . Bude stačit prumer na dostatečný prutok? Sprchová hadice na baterii má závit 1/2", tak nevím.

Délka hadice 3/8" by byla 6m . Byli by veké stráty? Kdyby tady tekla voda 50°C , tak na konci by byla aspoň 40°C? Je to dost tenká hadice , vnitřný prumer bude mít prej 8 mm. Mám dát radeji 1/2" hadici?

novak1*
hodnocení

Mám dotaz. Jaký vnitřný prumer má flexi hadice 1/2" a hadice 3/8"? Jsou na to nejaké závazné normy?

Z flexi hadice sa hlavne nikdy nerobi 6m dlhy rozvod. Je to vec na prepojenie dvoch bodov blizko seba, ked je problem s polohou potrubi alebo treba zabezpecit vzajomny pohyb voci sebe.

Nechajte to na instalatera, mate dost divne napady a otazky.

novak1*
hodnocení

Nechce se mi sekat do steny, tak skouším flexi, poraďte prumer.

Po povrchu sa tahaju alpex rury alebo to mozete pozvarat z PE, pripadne zlepit z CPVC. Na vsetky tieto veci nepotrebujete nejake specialne naradie, okrem zvaracky na PE. Osobne by som siel cestou alpexu, ma to skrutkovacie spoje, prichyty na stenu, nastenky priamo s prechodom na 16 alebo 20 mm ruru. Na hadice zabudnite.

novak1*
hodnocení

Kopil jsem baterii a ono tam byli etažky spolu a tesnení taky. Dobrý , já že budu muset tesnení shánet jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]