Dobrý den všem. Chci se zeptat ohledně zapojení světla v pergole, zda to mám správně. Vše funkční již několik let, ale spíš takové ujištění... do pergoly mám přívod trojlinky do krabice s věnečkem. Z krabice vede trojlinka ve zdi, kde je hnědý drát (fáze) přerušen a jde do vypínače 1/0 a z vypínače z druhé svorky pokračuje zpět k trojlince, kde je napojen na druhý konec a celá trojlinka pak pokračuje do světa. Prosím Vás, je to takto takto pořádku? Moc díky..
Ano, takto je to v pořádku, vždycky musí zůstat jen ochranný (zelenožlutý) bez přerušení. doplněno 19.08.21 12:04:
Myslel jsem to tak, že důležité je hlavně ochranný vodič nechat v kuse. Vypínačem se musí vždy rozpojovat FÁZE. Jsou vypínače, kde se dá zapojit fáze + nulák. Tak se klidně může rozpojit i nulák, ale na tom už tolik nesejde.
Já mám ale přerušenou jenom fázi, která jde do vypínače a pak z vypínače zase zpět na druhý konec přerušené fáze...žlutozelený a modrý vodič jsou neprerušeny..chápu, že jsem to asi nepopsal moc dobře
Kabel na povrchu je kulaty CYKY 3Jx1,5? Odbocna krabice a vypinac je vypodlozena nehorlavou podlozkou-lignatem? Svitidlo, pokud je namontovane na horlavem podkladu je vypodlozeno, pripadne ma oznaceni - trojuhelnik s F, ze se muze montovat na horlavy podklad? Splnuje instalace kryti proti vode IP44?
Kabel je kulatý CYKY3Jx1,5,vše je zasekané ve zdi, tedy krabice a vypínače. IP44 nebo vyšší vše splňuje, ikdyž asi není snad třeba, vše je pod střechou, kam nikdy nezaprší...
Pro upřesnění přidávám jednoduchý nákres udělaný v telefonu...hnědá barva není, takže fáze je na obrázku červeně a žlutozelený je na obrázku zeleně.
kami123
Ano je to ok, v tomto případě by se to mohlo rozdělit i ve vypínači, případně místo krabičky použít to světlo. Ale u složitějších zapojení s více vypínači a světli je nutná krabička, jinak by musel mít každý vypínač svůj přívod. ušetří se tím i délka kabeláže .
Ano, barvy vodičů jsou správně, fáze hnědá a do vypínače jde hnědá, nebo černá...a v pravém vypínači jsou dráty 4, protože tam bude vypínač č.5, tedy dvouklapka na dvě světla.
Uznávám, že fotka asi nic moc. Ale lepší jsem neměl po ruce a nebyl jsem na místě. Nicméně řemeslné zpracování si myslím že je ok, práci dělám poctivě. A co se týče kabelu na trámu, tam nevidím jiný problém, než snad vizuální...ale toto je už opravdu detail, je vidět pouze na tom trámu, což je opravdu pouze pár cm. Jinak všem moc děkuji za utvrzení...
kami123
Mě se to právě z praktického hlediska líbí a nevidím žádné vady. Foto po rozkliknutí detailní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.