Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zahradni bbq gril

Od: jirikoo odpovědí: 12 změna:

zdravim, chceme koupit bbq gril na chatu, ale jelikoz z CR nemame moc zkusnosti, trochu tapame. Mam dve dotazy:

a) libi se mi ten velky kulaty gril, ktery se nazyva (prenosne) ohniste, nikde se explicitne nepise, ze se da na nem grilovat maso...Je tedy vhodne i pro tyto ucely? Mate s nim nekdo zkusenost?
b) prodava se nekde samo nebo rychle vznicejici se drevene uhli nebo se vzdy musi uhli predem ohrat v tom hrnci? V USA se bezne pouziva uhli, ktere se jen hodi na gril, hned se vzniti, trochu ohreje a hned se griluje

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

2x

Gril griluje. Chcete grilovat maso? Ugriluje maso. Chcete grilovat botu? I tu umí. Cokoliv co není příliš sypké nebo tekuté.

gril seženeš za 1000 - 50 000Kč, i více, tedy byste si měli ujasnit kde je vaše hranice, která by se měla hlavně odvíjet od toho, co od grilu očekáváte a to jsi nenapsal.

Jak se zapaluje uhlí, se budete muset samozřejmě naučit, je na to spousta mtod a triků, samovzněcující uhlí podle mne není.

Jinak si kupte gril elektrický.

Jak jsem tak viděl v amerických filmech BBQ párty, tak jim to uhlí chytá samo. Teda chvíli po tom co na něj nastříkají z výšky půl litru lihového podpalovače a škrtnou.
Ono rozdělat oheň za pomoci flašky denaturáku zase takové umění není :)
Ten plechový "hrnek" je dobrá věc když člověk používá grilovací brikety. Díky komínovému efektu se v něm rozhoří všechny naráz. Zatímco když je člověk roztopí na plocho, tak mu ty uprostřed shoří dřív než ty na kraji hromádky chytí.

Na rozpálení grilu je nejlepší horkovzdušná pistole... Podpalovač nedoporučuji... jídlo po něm obvykle chutná i smrdí.

jirikoo
hodnocení

dekuji za komentare, jedna se mi konkretne o tento gril: mall.cz/...
ja jen ze i v recenzich na netu to kazdy povazuje za ohniste a nikdo nezminuje, ze se v nem da grilovat, nekdo jen zminoval, ze je vhodny na opekani parku...tak nevim. Chceme do grilu dat max.2 tis.Kc.
V Americe ma kazdy supermarket velmi dobre vybavenou sekci pro bbq, kde se da sehnat vsechno za relativne za par dolaru, kazdy pouziva ty samovznitici brikety/uhli, i ja je shledavam velmi jednoduche, kdyz jsem v usa pravidelne na cestach grilujeme na verejnych grilech, ale tady v CR nemam zkusenost, proto se ptam. Jaka je podle vas nejlepsi metoda na zahrati uhli pred grilovanim?
diky

jirikoo
hodnocení

koukam ma video o ty pistoli, to se zda asi nejlepsi volba, zadna chemie...

Ohniště je ohniště. Když budete chtít na tom z Mall.cz grilovat, zjistíte, že tam jaksi není na čem. V tom co je na odkazu totiž není rošt. Ani drátěný ani litinový slovy ŽÁDNÝ. Jestli nejde o dizajnovku ale jen o to něco ugrilovat, koupíte soudkový gril v OBI nebo Bauhauzu už někde od pětistovky ale za ty peníze bude mít jen drátěný rošt. Litina bude dražší.
kami123

No, nejsem z USA, ale grill podle mě znamená rošt. Toto nemá rošt. Tedy to není gril. Tudíž na tom nelze grilovat.

Není tam zřejmě žádná regulace vzduchu , takže i když si pořídíte rošt, tak je možné, že se nad tím budete vztekat.

Horkovzduška je dobrá na zapálení, ale na rozhoření je dobrý ten plechový hrnek.

jirikoo
hodnocení

omlouvam se, je to zvlastni, ten co jsem videl Globusu je presne ten typ a na vrchu po poklopem byl rost (asi chromvanej). Rost na fotce co jsem poslal odkazem ale fotce neni. No nic, zasilam ten gril skutecnej na fotce co jsem videl.

Jak na zahradni bbq gril
jirikoo
hodnocení

aha, regulace vzduchu je dulezita zespodu? tady u toho ohniste skutecne zadna neni, jen viko ze shora...

hodnocení

2x
Griluji už minimálně 50 let. Často.
Mám malý gril, samodomo ze starého halogenového reflektoru, s kterým jsem jezdíval po vlastech i k moři, vejde se na něj tak pro 2, nouzově pro 4 osoby. Třeba ale čekat.
Dále trochu větší kulatý s pokrývkou, tam se už vejde maso i chleba. I pánvička.
.
Nedávno jsem vyměnil větší starý obdélníkový , už za ta léta propálený, za stejný nový. V klidu zvládne i 16 stehýnek najednou.. Rošt má 3 výškové polohy, dají se regulovat podle teploty paliva. Teď ho více prodejců má za cenu okolo 20 €. Má kolečka, 2 odkladní plochy. Skládačka.
.
Kdysi jsem si koupil i plynový, na lávové kameny. Ten jsem použil jen párkrát, je velký, a není to ono. Půjde z domu.
.
Grily střídám podle počtu strávníků a množství grilovaného sortimentu. Jako palivo mám rád dřevěné uhlí originál, když není, tak použiji brikety.
.
Nejraději stejně griluji na otevřeném ohništi, nad žhavými zbytky paliva. Používám obdélníkové rošty, na nich i další pomůcky, třeba děrované pánvice, nebo obojstrannou plotnu. Občas také žulovou desku. Z té nekape tuk na žhavé palivo, je méně kouře i karcinogenů!
Palivem je většinou dřevo nazbírané v okolí.
...
Takže si před koupí uvědomte, kolik lidí bude při grilování a kolik toho musíte zpracovat. Peče se nejen uzenina, ale i maso, drůbež, zelenina, sýr a další. Každý chce i křupavý teplý chléb. Nikdo nechce čekat.
Do těch 4-6 strávníků je výhodnější ten obdélníkový. Ty menší mají malou náplň paliva, která jak natruc dohoří dříve, než třeba.
.
Ten Vámi vyhlídnutý je dobrý akorát tak na ohniště. K tomu pak potřebujete ještě rožně, špekáčky napíchnout a otáčet. A držet v dostatečné vzdálenosti. Rošt na maso, zeleninu a pod. můžete sice položit na to ohniště, ale bude blízko žhavého a vše spálíte! Já bych nekupoval. To je sice paráda, ale nepraktická! Je třeba se k němu ohýbat.
.
Uhlí se nezahřívá, ale zapaluje! Noviny, třísky, Pepo pevné i tekuté, horkovzdušná pistole, obaly na vajíčka, komu co vyhovuje.
Zapálím, čekám, foukám, prohrabuji, čekám, foukám, slzím, smrdím kouřem. To je správné grilování! Nezapomeňte na vodu ve spreji, na hasení a chlazení moc žhavého uhlí.
Popisované typy.
Jak na zahradni bbq gril #2
Jak na zahradni bbq gril #3
Jak na zahradni bbq gril #4
jirikoo
hodnocení

dekuji za vysvetleni, ten gril/ohniste je v tom linku asi bez rostu ale ja jej videl s rostem, nechapu to...Viz foto. I tak je tento gril na nic? Nekdo pred Vami psal, ze nema regulaci vzduchu odspodu...

Jak na zahradni bbq gril #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]