Nejste přihlášen/a.
Chci natřít nové plotové vodorovné trámky, obrousit staré tyčky a natřít. Někde jsem četl radu, že se doporučuje smíchat Luxol s fermeží pro lepší účinnost barvy. V prodejně mě od toho odrazovali, že dnešní Luxol má v sobě více disperze a hrozí "zdrcnutí" směsi. Jaká je prosím vaše zkušenost: ano-ne, poměr, obroušení čím? Děkuji. AK
Ano, "nastavit " Luxol, pozor jen syntetický lněnou fermeží s dobrými výsledky lze. Kdysi to nějaký profík, natěrač radil v "Chataři a chalupáři". Osobně to mám vyzkoušeno, perfektní výsledky pro venkovní i vnitřní nátěry všeho dřeva i pro olejování nábytku a zárubní z masivu - třešeň, javor, bříza. Používám ředění 2 díly fermeže a 1 díl Luxolu. Fermež dodá výslednému nátěru pružnost a trvanlivost, Luxol zajistí dobré vsakování do podkladu. Venkovní a vnitřní nátěry stavebních částí studenou směsí, napouštění nábytku, zárubní a pod. horkou směsí. Natírat opakovaně, dokud se to vsakuje, u nábytku nevsáknutý zbytek vytřít do sucha, jemně dobrousit a vyleštit. Když se směs ohřívá ve vodní lázni /používám starý hrnec na svařování mléka, t.zv. "pískáč" na elektr. vařiči žádné nebezpečí nehrozí. Jak píše někdo v předchozích příspěvcích existují i podobné směsi nátěrových hmot, bývá to většinou také něco jako Luxol s přídavkem oleje nebo vosku, ale je to k mání, s přihlédnutím ke složení a vlastnostem za ceny, které se dají nazvat přímo zlodějské.
Syntetický Luxol, ale který to je? Na plechovce Luxol Originál je napsáno olejový, ale na Heuréce lak na syntetické bázi. Tak se v tom vyznej.
Tou specifikací "syntetický" k "nastavení" Fermeží je myšlen lazurovací lak na syntetické, olejové a rozpouštědlové bázi, t.zn. že je složením podobný Fermeži. Bylo to zdůrazněno, aby někoho nenapadlo přidávat Fermež do vodouředitelných laků s podobným použitím jako má Luxol. Někdy to někteří nerozlišují a všem lazurám říkají Luxol.
Pánové, poraďte. Mám oprýskaná vrata do garáže dřevěná, vždy jsme je natírali Luxolem palisandr. Jeden pán mi doporučil Bondex, ale ten by to asi nepřekryl a nechci žádnou lesklou barvu. Mám to natřít zase Luxolem? Jaká je jeho současná kvalita? Díky za radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.