Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese?

Od: arnostek odpovědí: 18 změna:
Zdravim, prosim pekne mistni stavebniky, odborniky a pametniky at mrknou na prilozenou fotku. Rekonstruuju podlahy v byte z 50./60. let a na puvodni podlaze je nabouchana hrebikama tlusta preklizka (kterou aktualne sundavam)
Desku se mi podarilo zlomit a v miste kde je nejakym pravekym lepidlem nalepena vrstva s dyhou se objevila desiva vlaknita struktura pripominajici azbest jak z ucebnice. Je mozne ze pred 60ti lety pridavali do lepene preklizky azbest, nebo je to jen shoda nahod, ze azbest pripomina? Dekuji za odpovedi

Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

"...nebo je to jen shoda nahod, ze azbest pripomina?"

Jaká shoda náhod *sok*? Tohle azbest nepřipomíná ani omylem.

doplněno 17.08.21 08:20:

Azbest vypadá takhle.

Mimochodem - to, co se v poslední době děje kolem azbestu bych nazval "šíření poplašných zpráv" a šiřitele takových zpráv bych trestal to podle příslušného zákona.

Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese? #2
arnostek

Je to ta laťovka: první obrázek
Když se mi podařilo ulomit svrchní dýhu, objevila se jemná vláknitá (až vlasová vrstva), která se podezřele lehce odděluje podélně od sebe: druhý obrázek
a připomnělo mi to chryzotil (bílý azbest): třetí obrázek
Vzhledem k tomu jak byl azbest v komunistické éře oblíbený, revoluční a snadno dostupný, tak ho právě soudruzi cpali vrchem spodem všude možně, i tam kde nemuseli. Zušlechťovala se tím soudržnost materiálu, dále protipožární vylepšováky, ale např i lepidla.
No a z toho důvodu mě trklo, jestli náhodou někoho nenapadlo mezivrstvu laťovky potřít lepidlem s azbestovými vlasy, aby snížil případnou hořlavost... nevím. Proto se ptám, jestli by to teoreticky bylo možné.
Děkuji

Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese? #3
Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese? #4
Mohla v minulosti překližka obsahovat azbese? #5

" ...připomnělo mi to chryzotil (bílý azbest): třetí obrázek"

To na 3. obrázku mně spíš připadá jako skleněná vlákna. Azbestová vlákna jsou měkká, netrčí takhle do prostoru.

Co má drahokam " chryzolit" splečného s azbestem? *sok*

Tak zpět - chryzolit je nejen drahokam, ale může se tak nazývat i verze onoho "bílého azbestu".

No jasně dřevo v překližce se nahrazovalo azbestem a dokonce nekde i drahokamy!

*zed*

Arnoštku - do WTC azbest cpali taky komouši?

arnostek

Co to plácáte :-D já psal chryzotil - bílý azbest, který je zdrojem 95% azbestových vláken do produkce azbestových výrobků 20. století

magdon špatně přečetl chryzolit, což je skutečně drahokam, o kterém jsem já vůbec nepsal

a do lepeného dřeva jsem uvažoval v případě, že by "někdo" vymyslel přidat azbest pro snížení hořlavosti

*hi*Sorráč - fakt jsem si to blbě přečet *smich*.

zaseja

A i kdyby to byl azbest, v tý podlaze, tak v čem by ti to vadilo?

arnostek

Tak asi z toho důvodu, že byla laťovka použitá jako parkety. Laťovku rozebírám, sundávám, ztrhávám.. místy se to láme a práší se z toho. Já sám to dýchám. Chci to jen dát do pucu, vyházet a nahradit plovoučkou, tak logicky pak nechci žít s rodinou v zamořeném bytě.

hodnocení

2x

Ať koukám jakm koukám, ale osinek tam nevidím jen a pouze dřevo i po zvětšení Vaší foto údajného osinku. Překližka= napříč kladené vrstvy dýhy dohromady lepené nějakou praskyřicí,případně pak existuje laťovka..

Zatémco Osinek-azbest je šedobáíá hmota lisovaná do desek, vyráběná jako provazec-např na pístu jsem ji používal jako těsnění výfuku, dříve používaný taky ve stavebnictví a neposlední použití bylo (a možná je ještě dnes v některých případech ve veteránech) ve spojkovém obložení a brzdách , tam je výjímka-je to hnědé barvy.

hodnocení

2x

Tak to vytrhejte,vyházejte a na bradu si dejte roušku jako prevenci. Pokud kouříte, rakovina plic vás nejspíš nemine a pak se stejně nepozná jestli to je z asbestu nebo z kouření

arnostek
hodnocení

Takze pripoustite, ze by v latovce mohl byt pridan azbest?
Zvlastni pohled na vec.. a co lidi kteri nekouri a rakovinu plic stejne dostanou?

Co třeba tože žijí kde je vysoké raidoaktivní pozadí? Viz třeba Příbram, D.Rožínka, Jindřichohradcecku (zde bylo několikrát vyšší než třeba v Praze, díky ložiskům a těžbě uranu v H.Radouni), dála pak čmoudíky továrních komínů,aut, v neposlední řadě pak díky kouření!?

Z azbestu je rakoviny u lidí co přímo s tím nepracovali minmimum!

NE nikdo Vám nepotvrdí, že v laťovce je azbest!

arnostek
hodnocení

V te latovce zadny azbest neni. Je to obycejne drevo jehoz vlakno z latek se utrhlo s kusem pryskyrice a pod umelym svetlem to pusobilo prapodivne. Asi mi uz ta vsudypritomna hysterie s nebezpecim azbestu leze na mozek. Dekuji

Jde-li o azbest ověříte plamenem.

Je jedno, jestli to je azbest nebo není. Chovejte se tak, jako by tam byl. Pod povrchem dýhy nikomu nevadí a pokud vám vadí, vytrhejte podlahu ,vložte do igelitových pytlů a zlikvidujte jako nebezpečný odpad.

starejgeront

Tak mezitím snad rozdíl je.. pokud se budu chovat, jako by to azbest byl, neměl bych tedy zavolat tým vědců ve skafandrech, kteří zajistí patřičný podtlak, vyčistí celý byt od prachu a následně provedou kontrolní měření?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]