Nejste přihlášen/a.
"...nebo je to jen shoda nahod, ze azbest pripomina?"
Jaká shoda náhod ? Tohle azbest nepřipomíná ani omylem.
Azbest vypadá takhle.
Mimochodem - to, co se v poslední době děje kolem azbestu bych nazval "šíření poplašných zpráv" a šiřitele takových zpráv bych trestal to podle příslušného zákona.
Je to ta laťovka: první obrázek
Když se mi podařilo ulomit svrchní dýhu, objevila se jemná vláknitá (až vlasová vrstva), která se podezřele lehce odděluje podélně od sebe: druhý obrázek
a připomnělo mi to chryzotil (bílý azbest): třetí obrázek
Vzhledem k tomu jak byl azbest v komunistické éře oblíbený, revoluční a snadno dostupný, tak ho právě soudruzi cpali vrchem spodem všude možně, i tam kde nemuseli. Zušlechťovala se tím soudržnost materiálu, dále protipožární vylepšováky, ale např i lepidla.
No a z toho důvodu mě trklo, jestli náhodou někoho nenapadlo mezivrstvu laťovky potřít lepidlem s azbestovými vlasy, aby snížil případnou hořlavost... nevím. Proto se ptám, jestli by to teoreticky bylo možné.
Děkuji
Co to plácáte já psal chryzotil - bílý azbest, který je zdrojem 95% azbestových vláken do produkce azbestových výrobků 20. století
magdon špatně přečetl chryzolit, což je skutečně drahokam, o kterém jsem já vůbec nepsal
a do lepeného dřeva jsem uvažoval v případě, že by "někdo" vymyslel přidat azbest pro snížení hořlavosti
Ať koukám jakm koukám, ale osinek tam nevidím jen a pouze dřevo i po zvětšení Vaší foto údajného osinku. Překližka= napříč kladené vrstvy dýhy dohromady lepené nějakou praskyřicí,případně pak existuje laťovka..
Zatémco Osinek-azbest je šedobáíá hmota lisovaná do desek, vyráběná jako provazec-např na pístu jsem ji používal jako těsnění výfuku, dříve používaný taky ve stavebnictví a neposlední použití bylo (a možná je ještě dnes v některých případech ve veteránech) ve spojkovém obložení a brzdách , tam je výjímka-je to hnědé barvy.
Tak to vytrhejte,vyházejte a na bradu si dejte roušku jako prevenci. Pokud kouříte, rakovina plic vás nejspíš nemine a pak se stejně nepozná jestli to je z asbestu nebo z kouření
Co třeba tože žijí kde je vysoké raidoaktivní pozadí? Viz třeba Příbram, D.Rožínka, Jindřichohradcecku (zde bylo několikrát vyšší než třeba v Praze, díky ložiskům a těžbě uranu v H.Radouni), dála pak čmoudíky továrních komínů,aut, v neposlední řadě pak díky kouření!?
Z azbestu je rakoviny u lidí co přímo s tím nepracovali minmimum!
NE nikdo Vám nepotvrdí, že v laťovce je azbest!
Je jedno, jestli to je azbest nebo není. Chovejte se tak, jako by tam byl. Pod povrchem dýhy nikomu nevadí a pokud vám vadí, vytrhejte podlahu ,vložte do igelitových pytlů a zlikvidujte jako nebezpečný odpad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.