Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat po odstranění tapet

Od: nunulka* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chystám se vymalovat naší ložnici v našem domě. Chtěla bych si nechat poradit jak postupovat po odstranění tapet, aby to nebylo příliš náročný. Mám po odstranění tapet umýt stěnu a čím? Pak vyspravit případné díry a malovat nebo musím jeětě něco udělat? Omlouvám se za moje laické otázky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gigi*
hodnocení

0x

Zdravím. Vše záleží jaký máte podklad a jak úspěšně strhnete tapety. Pokud máte starý panelák tak tam nebývá natažená fajnová. Tapety jsou přilepené na holém panelu. Pokud je to ten případ tak umýt a natřít penetrací. Potom to nejnáročnější natáhnot fajnovou.*uspech*

hodnocení

0x

řádné umytí vodou je na místě. Nejlépe by to bylo vč. všech starých nátěrů barev. Díry před zapravením je dobré napenetrovat např. roztokem penetrace sokrat, aby vysprávka držela jak má. Obecně dnes často po odstranění malby doporučují v barvách lacích celý byt natřít roztokem penetrace, ale po kvalitním omytí zdí to může v mnoha případech být zbytečné. Záleží dosti na kvalitě omítek pod malbami.;):) Pokud jsou pevné a soudržné, není co řešit.

nunulka*
hodnocení

Máme klasický zděnný rodinný dům.Nevím v jakém stavu je omítka, ale co jsem nakoukla pod odchlpnutou část tapety tak to vypadá, že tam barva není, je to lepený přímo na omítku. K umytí zdi stačí pouze čistá voda nebo mám do toho něco přidat, třeba saponát a tak. Co mám použít k vyspravení případných děr či prasklin? Po vyspravení děr musím pakdát na celou stěnu stěrku, nebo stačí napenetrovat a pak rovnou malovat. Nikdy jsem se stěrkou nepracovala tak nevím jestli to bude v mojich silách. *nevi*

zapomente na sterku, to byste potřebovala už zedníka. Díry vyspravte tzv.profipastou - je to něco jako sádra v plastickém již nachystaném tekutém stavu na zadělávání děr. Prodává se v malých kyblíčcích. Nebo použjte přímo sádru. Stěnu omýjte jen vodou, ale pečlivě.Zkuste také hledat zde na stránkách ve vyhledávači napr "jak vymalovat"apod. Nekdo doporucuje mydlovy roztok pro pripraveni ciste zdi.

zde poradte.cz/...

doplněno 04.03.10 18:02:

šel bych cestou omytí vodou a natření 1X vrstvy velmi řídkým vápnem, jak je uvedeno v příspěvcích v diskuzi. tím se dosáhne právě té penetrace = příprava na další nátěr. A až to zaschne, pěkně pod světlem uvidíte, jestli je stěna rovná nebu hrbolatá, tím chci říci,kde ještě potřebuje vyspravit. Poté můžete vyspravovat, ty nedodělky co nebyly vidět a až to bude tak začnete první vrstvou např. primalexu, remalu nebo natónované barvy z míchacího centra v prodejně.

jabraka*
hodnocení

0x

Osobně bych volil znovu nalepení tapet,nikdy se nedocílí malováním vzory a dekorace,jako jsou na moderních tapetách.

Ale i pro malování po tapetách doporučuji vysprávku nikdy ne obyčejnou sádrou.Velmi zkomplikuje další malování.Finální stěrka sádrokartonářská je ideální,stačí si koupit široké nerezové hladítko a tím lehce na nerovnosti nanést.Když se to někde nepovede,lehce se zbrousí .Kontrolu rovinnosti prováděj při bočním osvětlení.Penetrace není nutná,protože vlastní tapetové lepidlo vesměs stěnu napenetrovalo dostatečně.

Přeji mnoho zdaru v tak ušlechtilé činnosti.

JABRAKA

nunulka*
hodnocení

Myslíte dát stěrku pouze na místa kde jsou nerovnosti a praskliny nebo na celou stěnu? Pokud na celou stěnu tak se obávám, že to bude příliš náročný pro mě, jak jsem se již zmínila, nikdy jsem to nedělala. Malovala jsem již v životě několikrát, ale na stěrku celé stěny bych si netroufla.

jabraka*

Nunulko,stěrku jen na správky.I když jsem přesvědčen,že bys zvládla i celou stěnu.Mělo by to výhodu,že stěna je pak jednolitá a dokonce je pěkně vykrytá.Malování je pak dokonalejší i při nanesení jedné vrstvy .Takové větší plochy překrývám stěrkou,maličko naředěnou interiérovou barvou(primalexem)aby se dala lehce hladítkem natahovat ve velmi slabé vrstvičce.V podstatě stěnu "seškrabuji "hladítkem po nanesení stěrky.Po zaschnutí se ještě stěna přebrousí brusnou síťkou.

JABRAKA

nunulka*
hodnocení

Dekuji moc za rady. Jste velice laskavý. ;) Mohl byste mi poradit jak správně stěrkovat velké plochy, kde je nejlépe začít a jakým způsobem (mírné oblouky nebo svisle zdola nahoru)? Nemusím mít strach, že mi to nebude držet a jakou značku stěrkové hmoty mi doporučíte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]