Nejste přihlášen/a.
Je to tak, každý výrobce má připojení jinde. Osaď všechny jističe konstrukčně schodné. Škaredější, ale možné řešení je, zkrátit hřeben a použít drátěné propojky, min průřez 6mm.
pro mikihans-Víceméně z lenosti a zbytečné práce navíc při výměně jediného jističe v řadě dalších jističů. V "průmyslu" mi hřebeny nevadí, tam se vypne na nějakou tu hodinku provoz a vše se dotáhne, zkontroluje atd. a většinou je všude nad hřebeny přístup-tedy dost místa pro vizuální kontrolu. U hřebenů se musí kvůli výměně jednoho jističe povolit většina šroubků, které ten hřeben drží, teprve potom jde jistič vytáhnout+ještě vypnout elektriku a dodatečně zkontrolovat případné vodiče ve společných svorkách "za hřebenem", jestli dostatečně drží. Setkal jsem se při opravách i s tím, že šroubek jističe roztáhl "podkovu" hřebenu a vodič ve společné svorce nebyl dost utažený, tak to samozřejmě "prskalo" a ohořelo-výměna jističe+drátové klemy. V případě, že se tohle stane v bytovce s několika byty v elektroměrovém rozvaděči a je potřeba "vypnout celý dům", tak obyvatelé z toho nejsou nadšeni.. U drátových propojek/klem z kulatého/pevného vodiče se dá jednotlivý jistič vyjmout i "pod proudem" (vodič je ohebný+tvárný, hřeben ne)- dobré za tmy nebo když ostatní spotřebiče musí jet-hlavně za mě ta domácnost. Klemy/propoje s barevnou izolací usnadní už na první pohled zatíženost fází (u 3fáz obvodů) a rychleji se dá vybrat kam "připojit" např. nový obvod pro spotřebič.
je třeba nejdříve vědět, o jaký typ lišty se jedná, nejčastěji jsou jističe konstruovány na 2 typy lišt:
1 hřebenové dotýká se do jističe zastrčeného vodiče, v zařízeních s velkými proudy lze určité typy hřebenových lišt dát proti sobě a získat tak velkou přenosovou proudovou hustotu (v domácnosti ale nevyužitelné)
2 "vidličkové"-nepřekáží v dolní části svorky, zabírají minimum prostoru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.