Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiný typ jističe?

Od: mh23® odpovědí: 7 změna:
dneska jsem se pokoušel přidat dva nové jističe 16 A a mám problém. Asi jsou jiné než mám ty stávající , protože mi nepasuje díra pro zasunutí propojovací lišty. Ty staré ji mají více vpředu . Je to možné?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danecek*
hodnocení

4x

Je to tak, každý výrobce má připojení jinde. Osaď všechny jističe konstrukčně schodné. Škaredější, ale možné řešení je, zkrátit hřeben a použít drátěné propojky, min průřez 6mm.

olinl
Souhlas s návrhem dát drátové propoje, pokud to jde.. Pokud jsou přívodní vodiče 4 mm², může se na propojení použít vodič průřezu 4 mm². Osobně nemám proudové hřebeny moc v lásce, v domácnostech používám raději černý, hnědý a šedý vodič-tedy barvu izolace na nich.

@olinl proč nemáš rád hřebeny? Je to jednodušší, rychlejší, jsou bez zbytečných přechodových odporů a zpravidla s mnohem větším průřezem (16 mm2), než bývají propojky z vodičů.

olinl

pro mikihans-Víceméně z lenosti a zbytečné práce navíc při výměně jediného jističe v řadě dalších jističů. V "průmyslu" mi hřebeny nevadí, tam se vypne na nějakou tu hodinku provoz a vše se dotáhne, zkontroluje atd. a většinou je všude nad hřebeny přístup-tedy dost místa pro vizuální kontrolu. U hřebenů se musí kvůli výměně jednoho jističe povolit většina šroubků, které ten hřeben drží, teprve potom jde jistič vytáhnout+ještě vypnout elektriku a dodatečně zkontrolovat případné vodiče ve společných svorkách "za hřebenem", jestli dostatečně drží. Setkal jsem se při opravách i s tím, že šroubek jističe roztáhl "podkovu" hřebenu a vodič ve společné svorce nebyl dost utažený, tak to samozřejmě "prskalo" a ohořelo-výměna jističe+drátové klemy. V případě, že se tohle stane v bytovce s několika byty v elektroměrovém rozvaděči a je potřeba "vypnout celý dům", tak obyvatelé z toho nejsou nadšeni.. U drátových propojek/klem z kulatého/pevného vodiče se dá jednotlivý jistič vyjmout i "pod proudem" (vodič je ohebný+tvárný, hřeben ne)- dobré za tmy nebo když ostatní spotřebiče musí jet-hlavně za mě ta domácnost. Klemy/propoje s barevnou izolací usnadní už na první pohled zatíženost fází (u 3fáz obvodů) a rychleji se dá vybrat kam "připojit" např. nový obvod pro spotřebič.

hodnocení

1x
No samozřejmě že je, každý výrobce (a někdy i řada) má svoje. Někdy různí výrobci sedí, ale jsou to spíše výjimky. Některé mají propojovací lišty přímo do svorek , některé mají vidličky pod šroub. Kdybyste koupil jistič stejného výrobce a řady, tento problém nemáte.

hodnocení

1x

Je to možné. Musíte prostě sehnat stejný typ jističe.

hodnocení

0x

je třeba nejdříve vědět, o jaký typ lišty se jedná, nejčastěji jsou jističe konstruovány na 2 typy lišt:

1 hřebenové dotýká se do jističe zastrčeného vodiče, v zařízeních s velkými proudy lze určité typy hřebenových lišt dát proti sobě a získat tak velkou přenosovou proudovou hustotu *palec*(v domácnosti ale nevyužitelné)

2 "vidličkové"-nepřekáží v dolní části svorky, zabírají minimum prostoru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]