Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka, je to moudré?

Od: webjog odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

nejsem moc finančně vzdělaný, tak se zeptám. Je moudré vzít si hypotéku 5milionů, když mám jen 10% ceny?

Mám 45000hrubeho měsíčně, k tomu mám příjem z pronájmu 15000 před zdaněním. Byt i pozemek jsem zdědil. Teď mě láká stavba vlastního domu. Kolik stojí postavit barák, je to levnější než koupit? Pozemek je zasíťovaný a připravený na stavbu. Středočeský kraj, okres Nymburk. Dům bych chtěl zděný, lepší kvality, venkovní žaluzie, vyhřívané podlahy, dvoupatrový, plochá střecha - to co půjde dodělám později, až budu mít peníze, třeba druhou koupelnu, skříně na míru...Předpokládám, že barák by stál kolem 5 milionů, podle toho když se dívám do katalogů, ale nevím, jestli jim cena odpovídá, nebo jen lapají ptáčka. Momentálně mám našetřeno 500.000kč, tedy povinných 10% ceny, bude to stačit? ze zákona ano, a teoreticky na to dosáhnu, ale je to moudré, není lepší rok počkat, našetřit dalších 0,5M a mít základ 20%? Co když bych o práci přišel, existuje nějaká dohoda, pojištění, abych mohl třeba 3 měsíce nesplácet, než si najdu novou práci? Děkuji za odpověď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

infinitewise
hodnocení

2x

Za mě je to blbost. Mimoto se jedná o typický smyšlený dotaz takhle by se nikdo neptal ani nevychloubal, jestli tohle nepochopíš nikdy nezbohatneš jakkoli si to budeš přát

kami123

Já tam tedy žádné vychloubání nevidím, v čem tam je?

spíš tu trochu vidím pár závistivých komentů.

hodnocení

1x

Zkuste vaše zadání zadat do tzv.hypoteční kalkulačky a uvidíte hned, jestli na to máte. Rozhodně mi připadá, že jste někde jinde, když tvrdíte, že si s 45000 hrubého a 15000 pronájmu našetříte za rok půl milionu.

krtek6
hodnocení

0x

barák stojí postavit tolik kolik si vysmlouváte...

petrwoods
hodnocení

0x
Že 60000 nasetrite za rok půl mega? Pobavilo... Ale ono je to celé taková pohádka že?

tm
hodnocení

0x

Tak narozdíl od rejpalů musím říct, že z 60 000 tis. hrubého/měs. se dá našetřit i toho 0,5 mil./rok. Ca. z poloviční hodnoty našetřím běžně 200 000, a to i s dítětem. Zajděte do banky a tam se poraďte. Jestli mi připadá něco jako nereálné je 5 mil za RD u Nymburka - pozemek máte?

wtjwrth

60 000 hrubého je 550 000 čistého. Z toho má našetřit 500 000? Když jí, žije, někde bydlí, v tom pronájmu je taky nějaký fond oprav atd. atd.?

kami123

On to třeba myslel za rok za dva. Člověk kolikrát napíše něco trochu jiného než má na mysli a pak je to špatně pochopeno.

Do tvé odpovědi by se dalo také pěkně navážet, jelikož ti to nesedí. Rozumný člověk pozná překlep, šťoural šťourá.

Nebo člověk omylem napíše našetřit místo vydělat.

krtek6

wtjwrth: a proč by to jako nešlo? všechno jde když se chce...jen to chce mít dobře nastavené hodnoty, uskromnit se a mít trochu štěstí...

kami123
hodnocení

0x

Pokud nejsi finančně "vzdělaný", tak pouštět se do jakékoliv půjčky může být velké riziko.

Doporučil bych se nejdříve dovzdělat a spolehnout se na vlastní úsudek. Lidi ti mohou poradit všelicos..

break
hodnocení

0x

Jak chceš půl míče ušetřit, když to s odřenejma ušima vyděláš?

Do takovejch akci se nepouštěj,když máš problém počítat...

jenda22
hodnocení

0x

Není. Vůbec to nepotřebujete. A do budoucna bude jen hůře. Nesledujete vývoj?

webjog
hodnocení

0x

Proč je nemožné našetřit 0,5M za rok? 45hrubeho, tzn 35cisteho, z najmu 12cisteho, to je 564tisic rocne. Mám stravenky, které mi zaplatí jídlo a drogerii, 2200měsíčně. Nájem platím 6000měsíčně se vším. To je 564k-72k = 492k. K tomu mám 13. plat, takže plus 35k. Telefon a televizi mi platí zaměstnavatel, stejně tak mám Benefit plus, takže dovolenou nebo knihy kupuji přes to. Ano, syslím. Na barák. Je mi 25, děti nemám a do 5 let neplánuji. Celkově našetřeno 527tisíc Kč. Mám i navíc 5% do "fondu oprav", kdyby se něco pokazilo.

tm

problém je, že většina lidí žije stylem - vše co mám, utratím. Jak jsem psal výše - mám cca poloviční příjem, děti a jsem schopen ročně našetřit cca 1/2 toho, co vy. samozřejmě žiju tak, že nevyhatuji za kraviny, nakupuji za stravenky (2000) jídlo, doma vaříme, dovolená na chatě, jezdíme veřejnou dopravou, pak též sem tam nějaké odměny, náklady na telefon prakticky nula, internet v bytě za 250/měs., co jde opravím svépomocí atd. jeste jedna velká úspora - neinvestoval jsem do auta (bydlíme ve městě, na chatu jedeme vlakem), což je dojná kráva na entou. Většina lidí kroutí hlavou, jak takhle můžeme žít, ale už jsem z našetřených koupil byt, chalupu, hypotéku máme minimální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]