Nejste přihlášen/a.
Je to vůbec možné? Pražská plynárenská mi poslala fakturu za dodávku plynu za období od 1.1.2021 do 31.7.2021. Celková spořeba plynu je 5 (slovy pět) m3, protože v bytě nejsme a jsme na chalupě. Za těch 5 m3 nám účtují 1070,- Kč. To znamená, že jen za to, že jsme připojeni na plynový rozvod, zaplatíme za rok téměř 2000,- Kč ! Větší zlodějnu si už nedovedu představit. Asi odhlásíme plynoměr a na plynový sporák dáme elektrický dvouplotýnkový vařič
Nevíte někdo, kolik stojí opětovná instalace plynoměru po odhlášení odběru?
Toníku, to není zlodějina, páč většinu platby je paušál za připojení. Kdybys spotřeboval více plynu, nebude tak kubík drahý.
Opětovné namontování plynoměru je zdarma, jen musíš dodat revizi vedení.
Jen bych upřesnila - pokud je plynoměr zaplombovaný/odebraný méně než 6 měsíců, stačí Záznam o kontrole PZ, tzv. "malá revize", ke které není nutná tlaková zkouška, tedy je rychlejší a levnější.
"...jen za to, že jsme připojeni na plynový rozvod, zaplatíme za rok téměř 2000,- Kč."
Ano,tak to prostě je. Není to nic nového. Stejné je to i s elektřinou.
Pokud odhlásíte odběr plynu (necháte zrušit "odběrné místo") a budete chtít plyn znovu odebírat, musíte nechat zřídit nové odběrné místo. Když to bude po delší době, takto není zrovna levná záležitost. Mimo jiného to znamená kompletní revizi plynových rozvodů a spotřebičů. Jste si jistý, že rozvody odpovídají současným předpisům a nebudou se muset předělávat? Vyplatí se jen tehdy, když nebudete plyn odebírat několik let.
plati se mesicni pausal za pripojeni, i kdyby byla nula tak budete platit, nevidim na tom nic divneho
kazdy nadava pokud ma neco zaplatit ale kdyby mu v praci ubrali 200,- na vyplate, tak se posere. NIKDO DO PRACE NECHODI ZADARMO a tak stejne dodavatel plynu neni vas sponzor
o tom ze vytrhaji draty a sloupy pochybuju, nechaji je stat, nic je to nestoji a pripadne zapojeni si opet zauctujou
Nevytrhají dráty, ani kabely, sloup taky nechají.
Páč před 10-15 lety mi dali na můj pozemek sloup pro souseda, natáhli nový kabel jen pro něj. Soused se odstěhoval, dům koupil vedlejší soused, barák zbořil a zůstal jen viset kabel ze sloupu. Je to již asi 5 let, kabel stále visí...
Na faktuře jsou jednotlivé položky podrobně popsány. Jestli něčemu nerozumíte, podívejte se na jejich stránky.
https://www.ppas.cz
V podpoře je vysvětlení faktury. I bez odběru se musí platit stálé platby za dodávku plynu a za přidanou kapacitu.
Totéž je u elektřiny, u které si ale můžete vybrat z několika sazeb.
K znovuzapojení potřebujete revizi, po 6 měsících s tlakovou zkouškou, která stojí kolem 1000 Kč, takže se vám odpojení může vyplatit.
Ve fixní platbě platíte za to, že k vám vede přípojka, máte plynoměr (který se dává kalibrovat), někdo k vám zajde a provede odečet plynu. Dodavatelé síťových služeb by tyto fixní platby měli mít vybalancované, aby jim zákazníci neunikali například tím, že si zavádějí v paneláku podružné plynoměry nebo elektroměry a dodavatelům končí i paty domu.
Je to důsledek toho, že je obecně velmi málo rozšířené přemýšlení v kompletních souvislostech. U laiků, ale bohužel i u "odborníků". Ale klidně dejte průchod emocím a přejděte na elektřinu, když myslíte, že je to moudré. Na internetu je spoustu výkřiků typu: já mám kWh elektřiny za 1,90 Kč, já mám za 2,50 Kč... Pak se tam s Vámi bude "odborník" přít, že to počítám blbě, když vydělím částku na měsíční faktuře spotřebou. Že je to vlastně blbě, když říkám, že každá kWh navíc mě v prosinci stojí 3,50 Kč s DPH a v červnu 7,50 Kč s DPH. Fixní platby prostě nelze zanedbat, jinak se pak mohu divit, jako Vy.
Je to zlodějina. Platíte důchod firmám. Není to jen plyn, je to také elektřina a telefony. Nemáte žádný odběr, nikam celý měsíc nevoláte, ale vysoké poplatky za nic platit musíte. Výměna společnosti nepomůže, okrádají všechny. Politické strany to také nezajímá, aby zákonem změnili toto okrádání občanů.
pokud nikde nevolas tak ten telefon muzes zrusit anebo prejit na predplacenou kartu, tak te bude telefon stat kolik provolas, pak taky existuji tarify za par korun ale pokud uz volas tak platis treba 5,- za minutu
"...vysoké poplatky za nic platit musíte"
Pokud nikam nevoláte a žádný odběr nemáte, tak nepotřebujete žádný telefon ani odběrné místo. Pak samozřejmě nic platit nemusíte. Je to jen na Vás, můžete se naprosto svobodně rozhodnout. Proč by to mělo zajímat plitické strany?
V minulosti to bylo spravedlivější. Poplatky za distribuci plynu a elektřiny byly zahrnuty v ceně m3 a kWh. Tyto hodnoty spotřeby zajímají odběratele a nic jiného ! Při malé spotřebě energie je opravdu zlodějna účtovat stálý plat za nějakou pofidérní pohotovost v dodávce. To by mělo význam jen u velkoodběratelů. Kdo má velkou spotřebu, tak ať platí distribuční poplatky ve větší míře než ten, kdo spotřebuje málo. Na chalupě mám jistič 3 x 25 A, opět platím za nějakou pohotovost v dodávce a při tom si cirkulárku zapnu tak 2x do roka. Hlavně, že má faktura 3 listy se spoustou naprosto nezajímavých údajů, jen aby se zdůvodnila ta vysoká cena elektřiny. Tady by měli zasáhnout především naši kocourkovští konšelé - poslanci a následně ERÚ !
Aloisi, co na tom bylo spravedlivějšího? Co je spravedlivého na tom, že u vody jsou náklady rozpočítány na kubík a přitom cena vody je asi 10% celkových nákladů? Drahé jsou trubky, voda je skoro zdarma ..
Toníku, když byl jej jeden dodavatel, nacpal vše do jedné položky. Od té doby mnoho položek přibylo, ne každý dodavatel to má stejné, proto se musí rozepsat vše, aby zákazník viděl, co která položka je a co za to. Pak to může porovnávat s konkurencí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.