Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidičky, běžně nepoužívám Savo Original, ale objevilo se mi doma pětilitrové balení. Píší na internetu, že ředit 1:10. Dobře, ale jak moc naředěné pak je? Jinde píší, že je pěkně agresívní. Při naředění 1 savo ´: 9 voda, jak moc je žíravé, můžu do něj sáhnout bez rukavice? Resp. při jaké koncentraci můžu nebo za jak dlouho můžu? Rukavice se může protrhnout. Jak ředíte savo, když vytíráte, abyste si mohly sáhnout do kbelíku a nesežralo vám to ruku? Vím, že se to nemá, ale nechci ani riskovat, ani nemít neúčinné Savo.
Ředit víc
1litr na 10litrů třeba na podlahy?
No to snad ne. Ve spojení s horkou vodou budou při mytí i štípat oči z výparů .
Do kbelíku 10 litrů s mopem dám tak sklenku max. (0,1 - 0,2 litrů). Ne celý litr.
Ředit víc
Myslím, že je problém i ve školstvý. Třeba na ZŠ chemie a matematika (lidi nechápou základní věci jako je poměr). Lidi nečtou návody a lejou kde co podle aktuální chuti. Když se pak pes projde po takové vytřené podlaze, tak krom toho, že mu to nevoní mu pálí tlapky.
Malé dítě na podlaze bude asi taky lahůdka...
Druhým největším nebezpečím Sava je vybělení látky, na kterou to cákne, a to i v poměrně značném zředění.(Tím prvním největším nebezpečím je cáknutí do oka). Takže pozor na ručníky anebo prádlo pověšené v koupelně po umytí kachliček Savem. Ono to z povrchu ale brzy vyprchá.
Když se Sava (i neředěného) dotknete holou rukou, tak Vám ta ruka (hned) neupadne, takovou sílu to nemá. Ale chce to co nejdříve omýt. Savo obsahuje chlornan sodný (uvolňuje dezinfikující chlór) a hydroxid sodný.(odmašťuje). Do pokožky se to postupně a nepříjemně zažírá do hloubky. Ale při ředění, které uvádí gumidek, by nějaký cákanec na ruku nemusel vadit. Záleží na Vaší odolnosti kůže(citlivost, alergie nebo naopak zrohovatění tvrdou prací). Dobré je předem promastit ruce např. Indulonou. Zasažená místa na kůži lze neutralizovat třeba roztokem kyseliny citrónové nebo rovnou pokapat citrónem.
Jé, tolik odpovědí, děkuji všem. Tak snad ta decka stačí na dezinfekci, vy to víte lépe. Ještě mě napadlo, že by se v tom dala vydezinfikovat jedna stará deka, larisa. Tak to naředím stejně, decku na deset litrů a snad se nerozpadne. Na nějaké barvě už nezáleží. Jestli to dobře chápu, tak když ji nechám v tom přes noc, tak ráno už to žíravé nebude, kdyžtak mě opravte! Chemie, z toho já mám strach,proto to doma nikdy nebylo. Ale přinesla to sousedka, když začal covid, prý že ve slevě, ať mám taky. Tak mám, ale strach, že se tu rozpustím ...a vypustím a kdo potom vytře tu koupelnu!
Savo je roztok chlornanu sodného, což je chemikálie s desinfekčními a bělícími účinky. V potravinářství se používá běžně, jelikož po použití se rozkládá na netoxické produkty. Dokonce se může v patřičném ředění používat na desinfekci pitné vody, například ve studnách. V prostředí, například ve vodě nepřetrvává, rychle se rozkládá, pro životní prostředí tedy nepředstavuje riziko. Pouze při práci s větší koncentrací je třeba být opatrný, protože za určitých podmínek může uvolňovat chlor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.