Plovoucí zpětná klapka, neboli topenářská která pro otevření potřebuje jen malou hydraulickou ztrátu. Při změně topení nemusíte přehazovat žádné ventyly.
Mám to podobně, vedle kotle na TP přibyl po plynofikaci obce také PK. Byly propojené výstupy i zpátečky. Po čase jsem zamýšlel do okruhu oběhového čerpadla kotle na TP na zpátečce co nejblíže ke kotli zařadit také vodorovnou zpětnou klapku, bez pružiny, jen tak na volno. Při samotížné cirkulaci nebo pomocí ob.čerpadla by otevřená klapka umožnila cirkulaci v systému. Áno, vyhřívala by i krátký okruh přes PK. Pár litrů vody navíc. Při topení plynem by tlak ob. čerpadla PK posunul tu vodorovnou zpětnou klapku, a uzavřel průtok kotlem TP. Topenář se na tu úpravu chystal, chystal, jen se jí nedožil. R. I. P. Takže nemám vyzkoušené v praxi. . Zůstalo to po staru. Když nejsou velké mrazy, stačí mi zatopit dřevem a prohřeji samotížně celý systém. Sem-tam skočím přiložit. Kdyby byl kotel moc nahřátý, termostat s čidlem na výstupu z kotle na TP zapne jeho ob. čerpadlo a důkladně prožene všechny radiátory. Ano, i krátký okruh přes PK. . Když zapomenu, nebo se mi už nechce jít přiložit, při vyhasínání kotle na TP klesá teplota v domě a v referenční místnosti zareaguje prostorový termostat a zapne PK. Celou noc, nebo když třeba není doma žádný topič, pak klasicky topím plynem. . Za výhodu považuji: 1. voda v kotli na TP slouží jako malá akumulační nádrž, při rozběhu plynového kotle do něj proudí teplá z kotle na TP, teda neochlazuje šokově střeva PK. 2. Také PK už je předehřátý při jeho náběhu. Nedochází k pnutí materiálu. 3. Kotel na TP hřeje i při topení plynem. Teda obytná místnost nad kotelnou má přísun tepla skrz podlahu a nedochází k ke kolísání teploty podlahy. 4. Nezavírám a hlavně nezapomínám otevřít ventil za kotlem na TP. Ze začátku jsem kvůli zapomenutému ventilu uvařil kotel TP. Naštěstí se ozval, rány se nedají se přeslechnout. 5. Nemusim se ohýbat k ventilu, dávat pozor na prach, kterému se v kotelně těěěžko ubráním.
Uvítal bych odtajnění zkratek "TP"? a "PK"(asi Plynový kotel)
berger1
Joo, tak to je fakt složitý rébus, který i z kontextu otázky je složité vyluštit. Že by kotel na Tuhá Paliva?. K otázce, ventily jsou asi fajn, ale já mám radši zpětné klapky, výhodou je, že se o to nestarám, nic neotevírám, funguje to samo.
Zpětné klapky jsou sice faajn, ale někdy nefungují. V létě mi i se 2 klapkama obojživelník bojler do osazení ventilu vytápěl 2 místnosti nad ním
berger1
Njn, občas se něco po..re. Já tři roky hledal únik vody, klesal mi tlak. A taky pod zpětnou klapkou, asi jsem to zmastil při montáži a nebylo to vidět, stíhalo to uschnout. Nechal jsem to tak, nechce se mi do toho hrabat... Ventil je téměř jistota, jen se bojím, že to "někdo " někdy zapomene otevřít...
Do vytlacneho potrubia za kotlom treba dat spatnu klapku s malymi stratami. Za kazdy kotol. Druhe riesenie su gulove ventily a rucna obsluha, ale to je riziko, niekto to necha zatvorene a zakuri.
Mne to na colovom potrubi s colovou klapkou funguje ok, mam elektro kotol a kotol na drevo, beztlakovy system s obehovym cerpadlom, expanzkou 1.5m vysoko a odvetranim.
Na každé zpátečce ke kotlům mám kulový ventil. Jeden z nich je vždy otevřený a ten druhý zavřený. Když topím plynem, tak je odstaven kotel na tuhá paliva, aby se zbytečně neohříval, protože není izolovaný a létě, když topím jen na teplou vodu, by to bylo úplně zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.