Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlásit se k dani z nemovitosti již letos?

Od: budulman* odpovědí: 14 změna:

Zdravím všechny,

mám zapeklitý dotaz:

Na přelomu roku jsme koupili byt v Praze a naprosto si nejsem jistý, jestli se přihlásit k dani z nemovitosti již letos, nebo jestli stačí až na rok 2011.

Situace je taková, že podání žádosti na vklad na katastr se uskutečnilo 23.12.2009, ovšem vyrozumnění o zapsání jsme obdrželi 14.1.2010.

Když mám před sebou kupní smlouvu potvrzenou z katastrálního úřadu, je na zadní straně informace:

Vklad práva zapsán v katastru nemovitostí dne: 11.1.2010

Právní účinky vkladu vznikly ke dni: 23.12.2009

Které datum je tedy směrodatné pro finanční úřad a následné zaplacení daně?

Pokud jsem správně pochopil skutečnosti o přihlášení k dani z nemovitosti, pokud jsme nebyli zapsáni na katastru k 1.1.2010, daň z nemovitosti bysme měli platit až za rok 2011.

Prosím o radu někoho zkušenějšího

Díky

Budulman (Zbyněk)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Vás se bude asi týkat tento odstavec - jinak zde celý článek:

mesec.cz/...

Přiznání k dani z nemovitosti podává její vlastník sám a není k tomu finančním úřadem vybízen. Pokud jste se tedy v minulém roce stali nově majiteli nějaké nemovitosti, nezapomeňte během ledna podat daňové přiznání.

Zvláštní případ nastává, jestliže na konci roku podáte návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, a ten není do 31. prosince vyřízen. V takovém případě nepodáváte přiznání už v lednu, ale musíte ho podat do konce 3. měsíce následujícího po měsíci zapsání. Stejná pravidla platí v případě dědického řízení, které přesahuje z jednoho roku do dalšího.

doplněno 03.03.10 12:05:

Tak ještě jednou: mesec.cz/...

Co se týče placení daně, nejsem si jistá. Ale když budete podávat přiznání (formuláře jsou ke stažení u článku), tak v případě, že bude nutné podle informace FÚ platit již letos (asi by to bylo logické), tak můžete daň uhradit na pokladně FÚ.

budulman*
hodnocení

Našel jsem na www.nasepenize.cz/... ještě tento odstavec:

Samotnou daň z nemovitosti platí každý, kdo je k 1. lednu příslušného roku majitelem nemovitosti. V případě, že dojde k prodeji či darování nemovitosti v průběhu roku, nový majitel má daň grátis - a zaplatí ji až za následující rok.

Nerad bych platil státu něco navíc, proto mi vrtá hlavou, které z dat je důležité:

Vklad práva zapsán v katastru nemovitostí dne: 11.1.2010

Právní účinky vkladu vznikly ke dni: 23.12.2009

Byl jsem k 1.1.2010 majitelem, nebo nebyl? :) Toť otázka...

lidka*

Zbyňku, já bych řekla, že jste k 1/1 2010 vlastníkem nemovitosti. Ale nejsem si jistá na 100%. Trochu mne mate to ustanovení k podání přiznání, kdy vklad je podán ve starém roce a zapsáno až v lednu dalšího roku. Kdyby vše proběhlo až v lednu - platil byste až v roce 2011 - to je jasné. Nemáte náhodou výpis z KN - není tam uvedeno, od kdy jste vlastníky? Já si myslím, že důležité je, že právní účinky vkladu vznikly 23.12.2009, ale možná se mýlím. Zkusím to ještě zjistit a nebo to někdo z právníků doplní. *cteni*

budulman*
hodnocení

Na výpisu z katastru je právě pouze informace o právní účinnosti a na kupní smlouvě jsou dvě datové informace - datum zápisu a právní účinnost.

Zkusím zjistit přímo na katastru, ke kterému datu jsme se stali vlastníky a od této informace asi bude dobré se odpíchnout.

Také si myslím, že je směrodatné datum právní účinnosti, ale radši bych chtěl mít stoprocentní jistotu.

cyril*
hodnocení

4x

Jednoduše a krátce: pro účel daně z nemovitostí za rok 2010 je rozhodující datum 23.12.2009, datum zápisu je v tomto případě zcela nepodstatný, jelikož v případě různých průtahů by se mohlo stát, že tento zápis bude proveden i za 2 roky(čistě teoreticky). Tudíž plátcem daně již za tento rok jste Vy.

repak*

Potvrzuji Cyrila z vlastní praktické zkušenosti.

madla*

taktéž potvrzuji. V prosincí uzavřena kupní smlouva a už v lednu jsem běžela na FÚ. Dokonce správkyně daně to přiznání vyplnila se mnou a daň spočítala. Zápis do KN proběhl až půl roku po podpisu smlouvy. (Taková byla situace před 5 lety v Praze)

repak*

Ale jak správně píše Cyril: vastnického práva jste nabyli až podáním návrhu na vklad do katastru nemovitostí - §133 OZ.

budulman*
hodnocení

Díky moc za odpovědi, pomalu vyrazím na finanční úřad :)

jabraka*

Také potvrzuji z vlastní zkušenosti,a podle upozornění za neplacení jsou dost velké postihy.

JABRAKA

repak*

Nestrašte, já byl v prodlení s přiznáním i placením asi dva měsíce a stálo mě to navýšení daně o 10%, ve výsledku asi 40,- Kč.

budulman*
hodnocení

0x

Tak jsem byl včera na finančním úřadě a dopadl jsem takto:

Důležité je datum právní účinnosti na výpisu z katastru (listu vlastnictví).

Jelikož bylo toto datum v našem případě 23.12.2009, již daň za rok 2010 platíme, ovšem podání daňového přiznání můžeme provést do konce třetího měsíce od nabytí nemovitosti, čili v tomto případě do konce března, jelikož nemovitost byla zakoupena na přelomu roku. (čili jsem ani žádnou pokutu neplatil)

Daň z nemovitosti pro rok 2010 pro byt velikosti 68,5m2 v Praze mi byla vyměřena ve výši 830,-Kč. (což je příjemnější, než když na mě internetová kalkulačka vyplivla částku přes 2000,- ) :)

Díky všem za rady.

Zbyněk

lidka*

Zbyňku, my zase děkujeme za zprávu, jak jste pořídil na FÚ a tím i potvrdil některé naše odpovědi. *placni* Určitě to bude přínosné i pro další uživatele. Hezký den! *slunce*

whiteflash*
hodnocení

0x

Zdravim,

bohužel pro Vás daň z nemovitosti musíte zaplatit již za rok 2010. Jedinou úlevou pro Vás je možnost podat DAP až do konce dubna.

Odpověď viz. §13a odst.9

Honza

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]