Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
mám zapeklitý dotaz:
Na přelomu roku jsme koupili byt v Praze a naprosto si nejsem jistý, jestli se přihlásit k dani z nemovitosti již letos, nebo jestli stačí až na rok 2011.
Situace je taková, že podání žádosti na vklad na katastr se uskutečnilo 23.12.2009, ovšem vyrozumnění o zapsání jsme obdrželi 14.1.2010.
Když mám před sebou kupní smlouvu potvrzenou z katastrálního úřadu, je na zadní straně informace:
Vklad práva zapsán v katastru nemovitostí dne: 11.1.2010
Právní účinky vkladu vznikly ke dni: 23.12.2009
Které datum je tedy směrodatné pro finanční úřad a následné zaplacení daně?
Pokud jsem správně pochopil skutečnosti o přihlášení k dani z nemovitosti, pokud jsme nebyli zapsáni na katastru k 1.1.2010, daň z nemovitosti bysme měli platit až za rok 2011.
Prosím o radu někoho zkušenějšího
Díky
Budulman (Zbyněk)
Vás se bude asi týkat tento odstavec - jinak zde celý článek:
Přiznání k dani z nemovitosti podává její vlastník sám a není k tomu finančním úřadem vybízen. Pokud jste se tedy v minulém roce stali nově majiteli nějaké nemovitosti, nezapomeňte během ledna podat daňové přiznání.
Zvláštní případ nastává, jestliže na konci roku podáte návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, a ten není do 31. prosince vyřízen. V takovém případě nepodáváte přiznání už v lednu, ale musíte ho podat do konce 3. měsíce následujícího po měsíci zapsání. Stejná pravidla platí v případě dědického řízení, které přesahuje z jednoho roku do dalšího.
doplněno 03.03.10 12:05:Tak ještě jednou: mesec.cz/...
Co se týče placení daně, nejsem si jistá. Ale když budete podávat přiznání (formuláře jsou ke stažení u článku), tak v případě, že bude nutné podle informace FÚ platit již letos (asi by to bylo logické), tak můžete daň uhradit na pokladně FÚ.
Našel jsem na www.nasepenize.cz/... ještě tento odstavec:
Samotnou daň z nemovitosti platí každý, kdo je k 1. lednu příslušného roku majitelem nemovitosti. V případě, že dojde k prodeji či darování nemovitosti v průběhu roku, nový majitel má daň grátis - a zaplatí ji až za následující rok.
Nerad bych platil státu něco navíc, proto mi vrtá hlavou, které z dat je důležité:
Vklad práva zapsán v katastru nemovitostí dne: 11.1.2010
Právní účinky vkladu vznikly ke dni: 23.12.2009
Byl jsem k 1.1.2010 majitelem, nebo nebyl? Toť otázka...
Zbyňku, já bych řekla, že jste k 1/1 2010 vlastníkem nemovitosti. Ale nejsem si jistá na 100%. Trochu mne mate to ustanovení k podání přiznání, kdy vklad je podán ve starém roce a zapsáno až v lednu dalšího roku. Kdyby vše proběhlo až v lednu - platil byste až v roce 2011 - to je jasné. Nemáte náhodou výpis z KN - není tam uvedeno, od kdy jste vlastníky? Já si myslím, že důležité je, že právní účinky vkladu vznikly 23.12.2009, ale možná se mýlím. Zkusím to ještě zjistit a nebo to někdo z právníků doplní.
Na výpisu z katastru je právě pouze informace o právní účinnosti a na kupní smlouvě jsou dvě datové informace - datum zápisu a právní účinnost.
Zkusím zjistit přímo na katastru, ke kterému datu jsme se stali vlastníky a od této informace asi bude dobré se odpíchnout.
Také si myslím, že je směrodatné datum právní účinnosti, ale radši bych chtěl mít stoprocentní jistotu.
Jednoduše a krátce: pro účel daně z nemovitostí za rok 2010 je rozhodující datum 23.12.2009, datum zápisu je v tomto případě zcela nepodstatný, jelikož v případě různých průtahů by se mohlo stát, že tento zápis bude proveden i za 2 roky(čistě teoreticky). Tudíž plátcem daně již za tento rok jste Vy.
taktéž potvrzuji. V prosincí uzavřena kupní smlouva a už v lednu jsem běžela na FÚ. Dokonce správkyně daně to přiznání vyplnila se mnou a daň spočítala. Zápis do KN proběhl až půl roku po podpisu smlouvy. (Taková byla situace před 5 lety v Praze)
Ale jak správně píše Cyril: vastnického práva jste nabyli až podáním návrhu na vklad do katastru nemovitostí - §133 OZ.
Také potvrzuji z vlastní zkušenosti,a podle upozornění za neplacení jsou dost velké postihy.
JABRAKA
Tak jsem byl včera na finančním úřadě a dopadl jsem takto:
Důležité je datum právní účinnosti na výpisu z katastru (listu vlastnictví).
Jelikož bylo toto datum v našem případě 23.12.2009, již daň za rok 2010 platíme, ovšem podání daňového přiznání můžeme provést do konce třetího měsíce od nabytí nemovitosti, čili v tomto případě do konce března, jelikož nemovitost byla zakoupena na přelomu roku. (čili jsem ani žádnou pokutu neplatil)
Daň z nemovitosti pro rok 2010 pro byt velikosti 68,5m2 v Praze mi byla vyměřena ve výši 830,-Kč. (což je příjemnější, než když na mě internetová kalkulačka vyplivla částku přes 2000,- )
Díky všem za rady.
Zbyněk
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.