Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika a legislativa

Od: zbynek1* odpovědí: 8 změna:
Měl bych dotaz ohledně legislativy solární elektrárny. Jde o to pokud bych si sám namontoval pár fotovoltaických panelů na střechu, které by ani nemusely být propojeny se sítí, třeba tzv. ostrovní režim pro vlastní spotřebu na ohřev vody a podobně, jestli se to musí někam hlásit a žádat o povolení? Někde jsem zaslechl, že i ostrovní režim musí mít povolení, ale když jsem o tom trochu hledal přes google, tak zase jsem našel článek, že být nic nemusí. Teď nemyslím stavební povolení, ale spíš nějaká legislativa ohledně výroby elektřiny, jestli se na to nevztahuje. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

1x

Neřešte to jako ostrovní systém ale pouze jako ohřev TUV. Nepotřebujete vůbec nic a je to nejlevnější. 330 Wp panel stojí dnes kolem 2100 Kč z kus. Minimum je výkon 8 panelů.

Příklad:

Fotovoltaický ohř/...

Pokud není elektrárna zapojena do sítě, je to jen vaše věc. Všechny spotřebiče jsou napojeny samostatně na solární elektrárnu a tím jste mimo síť. Regulaci obstarává zařízení jako např IBOOST aj.

Solar iBoost+ | F/...

zbynek1*
hodnocení

Pokud bych tedy panely provozoval pouze na bojler, tam se zřejmě tedy nic neřeší. Spíš by mě zajímalo pokud bych si svépomocí vyrobil takový menší solární systém(pár panelů na stodolu, střídač baterie), který by pokryl částečně spotřebu elektrické energie domu, ale přebytky by šly pouze do baterie. Pokud bych přebytky prodával i do sítě, je mi jasné, že to musí být vše oficiální, ale pokud vlastně to co vyrobím bych si i spotřeboval s tím že za elektroměr nepůjde nic, je nutné též mít vše oficiálně?
jarin*

udělejte to, jak píše jenda, jinak si koledujete o průser. Pokud to nepřipojíte k síti, tak je to OK. Na připojení do sítě musíte mít projekt, revizi, souhlas distrubutora (ten bude chtít to předcházející a další věci navíc) a samozřejmě to MUSÍ instalovat firma, která to má v předmětu podnikání. Schválně to píšu takto, protože je to pár let, co si to "solární firmy"prolobovali, a zároveň to znamená, že kvalita některých montážních firem je příšerná.

Po pravdě nevím, jak by to bylo v případě závady, požáru aj. Jak by se k tomu stavěla pojištovna. Vlastně vím, po domácím bastlu odmítne plnit. Ale uvědomte si, že to je elektřina (a DC je v mnohém horší) a v horším případě můžete způsobit požár. Musíte vědět, jak to udělat a udělat to opravdu kvalitně a hlavně to dobře a správně jistit.

Včetně vyřešení ochrany vůči atmosférické elektřině!

na tomto serveru byste měl najít vše:

forum.mypower.cz/...

jenda22

Nemůžete se připojit do sítě a spoléhat, že to nikdo nepozná. To ani v praxi nejde. Ve skutečnosti má oblastní dodavatel (ČEZ, EON) speciální elektroměry na odlišení výroby a odběru elektřiny. Pokud zapojíte elektrárnu do sítě, střídač se automaticky připojí a co vyrobíte, stávající elektroměr indikuje jako spotřebu elektřiny. Bez ohledu na okamžitou spotřebu takto vyrobené elektřiny. Když mi S-Power dodal elektrárnu na klíč, na toto mě revizní technik upozornil. 24 hod. jsem to nechat běžet a vygenerovaná spotřeba byla v plusu jako spotřeba! Až za 14 dní přijel technik ČEZ. Vše vyfotil, odsouhlasil podle projektu a revizní zprávy, dodal nový elektroměr s modemem a od té doby mám každý měsíc výpis s výkonem, spotřebou po celých 24 hodin denně.

Stavebnice na ohřev bojleru je pohoda. Mimo síť a nemáte s nikým vůbec nic.

zbynek1*
hodnocení

Jasný, takže pokud to má pokrýt nějaké spotřebiče v domácnosti ,tak jedině registrovanou elektrárnu. Ono s tím ohřevem bojleru by to vypadalo docela zajímavě, pokud by se bojler dobíjel celoročně elektřinou. Nyní je to tak, že bojler je kombinovaný a přes zimní měsíce se nahřívá aut.kotlem na tuhá paliva, který je stále v provozu a teď přes léto elektřinou. Takže od podzimu do jara by to solárko stejně bylo moc nevyužito. V tom odkazu nahoře je stejnosměrný proud ze solárka zaveden přímo do bojleru, který má dvě tělesa.(síť a solár) U nás by se musel použít ještě nějaký střídač, který by vyráběl AC napětí pro stávající bojler a ještě reguloval kolik jde z panelu a kolik ze zásuvky jako je to třeba zde: solareco.cz/... V tomto případě je to již spojeno se síťí i když to do ní nic vlastně nedává. I v tomto případě se tedy jedná jen o ohřev vody a žádná povolení nejsou potřeba, jestli to chápu dobře. Pokud by šly přebytky do nějaké baterie a z ní se čerpalo, už je to výroba el. a ta musí být tedy legální. Pokud se pletu tak mne opravte..
jenda22

Ohřev vody je to nejjednodušší.

Příklad, i když je zrovna do sítě.

Jak funguje přímý/...

Jiný praktický příklad:

Svépomocí.cz - Fo/...

Fotovoltaické ohř/...

riva
hodnocení

0x

Inspirujte se na fóru, kde se tím zabývají - http://mypower.cz/ , najdete tam odpověď i na všechny budoucí otázky.

jenda22
hodnocení

0x

Ještě jedna připomínka: není vůbec vhodné napojovat solární panely přímo na odporový spotřebič jako spirály atd. Při rozpojování vzniká elektrický oblouk jako při svařování a odpálí do spínače.

Nešel jsem jedno pěkné video s touto problematikou.

Fotovoltaika: 1# Prečo je zakázané používať jednosmerné napätie. - YouTube

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]