Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vecne bremeno

Od: lipik odpovědí: 7 změna:
Zdravím,prosím o radu - koupil jsem novostavbu a nyní mě přišel doporučený dopis od nejaké stavebni firmy,která zastupuje ČEZ že ode mě potřebuje podepsat věčne bremeno na inženýrské sítě.Ze prý to je povinnost ze zákona,v případě poruchy atp...jako náhradu mě nabízí 1000,-.Opravdu na toto mají nárok,i když nejde přímo o ČEZ? případně je nějaké riziko?Díky moc za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Spoustu firem pracuje pro ČEZ.

Bez podrobností nelze dát radu. Jen osobní, při prodeji domu jsme zapomněli sdělit novému vlastníkovi, že je v zemi rok uložen kabel. Po prodeji chtěli po novém vlastníkovi taky podepsat souhlas. Dopadlo to dobře, kabel je v zemi, ale souhlas s novým vlastníkem nemají.

Páč to není jen o souhlasu, ale klidně zaberou a zakáží užívat 7 metrů na každou stranu pozemek, jak si představujete.

jenda22
hodnocení

1x

To je normální, při výměně přípojky jsem měl to samé. Kabely v zemi pod vjezdem. Žádný problém. Nebo odmítněte a třeba budete bez elektřiny.

hm*
hodnocení

1x

Když je potřeba udělat nějakou přípojku apod., zpravidla to pro ČEZ dělá jiná firma. Ta pro ČEZ i zajišťuje případné věcné břemeno. Než se začne budovat, sjedná se smlouva o smlouvě budoucí na věcné břemeno. Už o této skutečnosti má (původní) majitel povinnost informovat případného nového majitele, pokud nemovitost dotčenou břemenem prodává. Takže toto ti asi původní majitel novostavby neoznámil a je to chyba. Když se pak stavba (přípojka apod.) dokončí, sepíše se konečná smlouva o věcném břemenu (to už je povinost vyplývající z předchozí smlouvy) a zaplatí se za břemeno dohodnutá částka (kompenzace).

Vypadá to, že jsi právě v té poslední fázi, ty předchozí ti unikly. Není důvod hned podezřívat tu firmu z nějakých lumpáren, ale protože je to pro tebe překvapení a zřejmě nemáš předchozí zápisy, určitě si pro jistotu ověř u ČEZu, o co se jedná.

hodnocení

0x

Těžko radit, když nevíme čeho, nebo jakého vedení , jaké sítě se věcné břemeno týká. Může to být nadzemní nebo podzemní vedení, které může omezit užívání pozemku a s vaší novostavbou nemá nic společného. Nebo to může být vedení, včetně přípojných skříní, které slouží i pro připojení vaší nemovitosti. Ve využívání nemovitosti vás může i nemusí omezovat.

lipik
hodnocení

0x
Pro upřesnění zasílám smlouvu
Vecne bremeno

Z části smlouvy zase nevíme nic podstatného a to je, jakého a jak na nemovitosti umístěného zařízení se bude věcné břemeno týkat.

Víme jen všeobecně známou věc, že provozovatel distribuční soustavy /PDS/ má před umístěním svého zařízení na cizí nemovitost povinnost zřídit věcné břemeno. Ten vlastní akt zřízení věcného břemena může PDS provést sám, nebo si jej objednat a zaplatit u zplnomocněného zástupce.

richiecobe
hodnocení

0x

Jojo, jak tu již někdo psal. Ono to nemusí být jenom o kabelu. Často pak chtějí mít přístup k místu, kde ten kabel je či vede, proto si pak nároků třeba několik metrů čtverečních. Něco velmi podobné s věcným břemenem na inženýrské sítě jsme řešili s Eonem a raději jsem se poradil s právníkem, protože to je dost specifické.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]