Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, co dělat, když nutně potřebuji odejít z podnájmu kde mám smlouvu na dobu určitou. Situace se má tak, že v bytě půl roku bydlím, platím, vše vždy včas. Jenže přišly problémy... jsem OZP a můj zdravotní stav se zhoršil tolik, že mne donutil odejít z práce, lékař mi napsal posudek že jsem dlouhodobě neschopen...
Mám obavy, že se s pronajimatelem nedohodnu na odchodu, reálně by mohl trvat i na mém setrvání v nájmu těch dalších 6 měsíců? Ale já mám peníze na poslední měsíc a pracovat teď nemohu... Co dělat, pokud bude naléhat že mne nepustí? Půjčovat si někde v bance a zadlužit se? Výpovědní doba je klasicky 3 měsíce a i to bych neutáhl... Jediná cesta pro mne je se sbalit, zaplatit poslední měsíc a byt uvolnit aby mohl najít hned další nájemníky...
Text níže se týká nájmu, ale u podnájmu to je podobné. Nejdříve se pokuste domluvit s pronajímatelem. Ale co nejdříve. Potom byste asi mohl použít ten lékařský posudek i doklad o nuceném odchodu ze zaměstnání. Určitě někde nablízku najdete nějakou bezplatnou právní poradnu, bývají ve větších městech nebo i při charitách.
Občas se stane, že jedna nebo druhá strana nájemního vztahu potřebuje vypovědět nájemní smlouvu před jejím řádným vypršením. Jak v takovém případě postupovat a kde se dělají nejčastěji chyby? Řekneme si, jaký je postup v případě ukončení smlouvy na dobu určitou a také jak ukončit nájemní vztah s nájemníkem, který má smlouvu na dobu neurčitou.
Zákon na straně nájemníka
Pokud se jedná o předčasné ukončení nájemní smlouvy na dobu určitou, je rozdíl, zda smlouvu vypovídá nájemník nebo pronajímatel.
Ve vztahu pronajímatel – nájemník chápe zákon stranu nájemníka jako tu slabší. Proto většinou stojí na jeho straně a pravomoci pronajímatele jsou v oblasti předčasné výpovědi nájmu poměrně omezené. Vypovězení smlouvy na dobu určitou je každopádně složitější než u smlouvy na dobu neurčitou.
Chce nájemník odejít? Může, ale ne bezdůvodně
Pokud se jedná o vypovězení smlouvy na dobu určitou ze strany nájemníka, může ji vypovědět tehdy, pokud okolnosti, z nichž strany při uzavírání smlouvy vycházely, doznaly takových změn, že po nájemníkovi nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval (typicky např. stěhování do jiného města).
V každém případě je vždy nejjednodušší a nejschůdnější formou domluva mezi pronajímatelem a nájemníkem o ukončení nájemního vztahu. Nikoho to nebolí, je to rychlé a efektivní. A je jedno, zda byl nájem sjednán na dobu určitou či neurčitou.
Vzhledem k tomu, že smlouva o nájmu bytu má být písemná, dohoda o skončení nájmu by měla mít stejnou formu. Pokud za vás jedná zástupce, musí tak činit jen na základě plné moci.
Dobrý den. Nemáte jinou možnost, než si otevřeně promluvit s pronajímatelem a požádat ho o ukončení nájmu z důvodů které u Vás nečekaně nastaly.. Určitě mu nevyhrožujte soudama (jak radí tabletka) žádný soud byste nevyhrál. Pokud je pronajímatel normální člověk, jistě pochopí, že když nemáte z čeho nájem platit, nemá smysl Vám poskatovat bydlení. Neznáte někoho kdo shání bydlení? Třeba by bylo pro obě strany řešením najít ihned nového nájemce a mohl byste tuto možnost jako řešení pronajímateli navrhnout..V každém případě zkuste pronajímatele slušne požádat jestli by Vám nevyšel vstříc..
Domnívám se, že je možné postupovat jako při vis maior, tedy nemožnost dodržet smlouvu kvůli "vyšší moci", nepředvídatelné a vámi neovlivnitelné náhodě, s doručenkou PÍSEMNĚ ohlásit danou situaci, případně ji doložit tím posudkem a požádat v písemnosti o ukončení nájmu předčasně a bez sankcí. Pokud by s tím pronajímatel nesouhlasil, pohrozila bych mu soudem s tím, že podle obč.zákoníku bezpochyby vyhraju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.