Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit se dvěma otázkama. První je ohledně elektrokotle. Nastěhovala jsem se do nájemního bytu, který má elektrokotel. Jde o to, že když jsem za jeden měsíc a deset dní udělala kontrolu elektřiny, protože tady je vše na elektřinu, tak i se zálohou, kterou platím 5500 jsem měla nedoplatek 4500 kč. Takže jsem projela elektřinu za měsíc za 10 000 kč. Kdyby to tak mělo být každý měsíc, tak se nedoplatím. A dávat tolik peněz na stranu každý měsíc na vyúčtování je též nereálné co by pro samoživitelku. Proto bych chtěla vědět, zda je možné nastavit ten kotel tak, abych protopila co nejméně. Mám kotel průtokový bych řekla a mohu si tam nastavit teplotu, Kw, a bar. Jaké hodnoty prosím nastavit?Ještě dodám, že bydlíme ve staré továrně předělané na byty a máme spodní rohový byt a zima je tu i v létě. Nejde sem moc sluníčka.. A druhá otázka. Byt je po celkové rekonstrukci, ale u dětí v pokoji jsem si všimla dole ve zdi takových plechových malých dvířek, celkem bytelných. Je možné, že byto mohl být nějaký vstup do komína? Že by se dalo i topit kamny? Je pravada, že většina sousedů topí dřevem. Moc děkuji za radu. Jsem na tyhle věci antitalent neskutečný, tak se předem omlouvám jestli vypadám jak hlupák. Děkuji moc. Michaela
Elektrokotel je největší žrout elektřiny. Na našem RD jsme minulou zimu topili taky elektrokotlem 15 kW (vyhořel komín takže se nedalo topit dřevem) a vycházelo to cca na 100 000 Kč veškeré elektřiny za rok - normálně bývá cca 15 000 Kč. A v pokoji bylo pořád 18-19-18 stupňů Celsia ale elektroměr připisoval jednu kWh za druhou...
ne nyvypadátáte jako hlupák, ono věc se má tak že zálohama přez léto kdy se netopí, si vytvoříte rezervu na zimu kdy se topí a tím pádem se vysoká spotřeba rozloží do celého roku. Jenže jestli jste teď v tuto dobu udělala za měsíc a něco 10K a byt je situován tak jak píšete, nejlepší nastavení elektrokotle bude přestěhovat se, prože tepelné ztráty nezměníte jakýmkoliv nastavením kotle. Leda doma topit na 15 a chodit ve vaťáku. K těm dvířkám, všechno je možné nejlépe to zjistíte když se je pokusíte otevřít a podíváte se, ale pozor aby se v případě komínu na vás nevyhrnula hromada sazí. Jenže je otázka jestli by byl komín způsobilý provozu to už by musel posoudit kominík
Jak už tu bylo řečeno, buďto se odstěhovat, nebo nechat prohlédnout případně investovat do komína a pořídit kamna, tam se ušetřit dá, finální teplotu v době kdy jste doma udělají kamna elektřinu nechat případně temperovat na udržení nějaké minimální teploty v době nepřítomnosti na popotažení přez noc apod., zkrátka "jen aby to nezamrzlo."
Kolim m2 obytné plochy máte. Jaký elektrokotel máte a jakou máte hodnotu teploty výstupní vody. Funguje vám nízký tarif 20 hodin? Pro vytoápění bytu vám musí stačit 30 kWh za 24 hod, pokud nemáte otevřená okna.
Výstupní teplota na kotli stačí na podzim 46 °C, pči mrazech kolem 50°C. A výkon kotle na 4 kWh by mohl stačit. pro dům mi stačí 8 kWh.
Som z toho volajaky zmateny.
Leto + elektrokotol a citujem "mam kotel prutokovy". Zrejme prietokovy ohrievac na pripravu teplej vody. Pokial je to najomny byt, tak na kurenie drevom zabudnite, to by musel majitel suhlasit. Nemozete si v tom byte robit, co chcete, nie je vas. Tak isto nastavovat kotol nepovazujem za dobry napad, kontaktujte majitela, nech vam vysvetli sposob obsluhy, ak kotol pokazite, zaplatite opravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.