Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhřev stodoly - dílny

Od: karhak® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

potřebuji temperovat stodolu bez komínu - v současné době sklad a dílna na kutění.

Plocha cca 120 m2

Jedná se o stodolu s vysokou střechou. Takže kamna mi přijdou k ničemu, napadají mne pouze topidla s fukarem.

zaujalo mne toto ventilatory.cz/...

ale nějak si neumím spočítat kolik mne bude stát hodina topení.

Pak mne už napadá pouze topidlo na LTO.

Maximální únosný naklad na hodinu topení mám 300 - 400 Kč

Děkuji za inspiraci

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nejsem odborníkem na topení, ale jen z praxe - mám zákazníka, kterému vyhořela kotelna, takže zkoušel v zimě kdeco, aby vytopil výrobní haly, včetně podobných horkovzdušných fukarů. Ty sice topí, ale u nich je horko, dál od nich je účinek mizivý.

Nejvíc se osvědčily infráky - pocitově jsou příjemné, člověku u práce není zima, přitom teplota na teploměru je třeba jen 14-15°C.

infraky.cz/...

hodnocení

3x

Ty 9kW ohřívače budete potřebovat tak 3ks (spíše více).

Do 300Kč za hodinu se vejdete určitě.

Problém je v tom, že nebude stačit ohřívače zapnout přesně v době příchodu..ale spíše hodinu předtím...aby se prostor alespoň trochu vyhřál.

Samozřejmě je rozdíl v tom, když chcete temperovat na +5°C...nebo na +20°C.

Pokud tedy máte potřebné jističe...

hodnocení

2x

Ak to pojde na zaciatku na plny vykon, tak to berie 9 kW, cize za hodinu spotreba 9 kWh, vynasobite si cenou za 1 kWh podla vasho distributora. Potrebuje to 7.5 A na jednu fazu alebo 13A, zalezi, ako je to vnutri zapojene.

jabraka*
hodnocení

2x

Domnívám se,že ohřev v tak velkém prostoru a bez izolace bude zcela jistě nákladný a problematický.Ty infrazářiče jsou směr schůdný,jen je potřeba si uvědomit,že zdroj tepla neohřívá prostor,nebo vzduch v něm,ale jen místo,kam paprsky dopadají.Tady je jen jedna cesta,pouštět ohřívač jen na dobu,kdy je pracovník přítomen a nasměrovat topidlo na něj.Při odchodu ihned vypnout.Použít třeba více zdrojů z různých stran,aby se pracovník cítil v teple.Nebude ovšem možno příliš měnit pracovní místo.

JABRAKA

hodnocení

1x
Já bych stodolu rozdělil lehkou příčkou na dílnu a sklad.
Dílna potřebných rozměrů, strop tak 2, 5 m vysoko. Ta se dá temperovat bez velkých nákladů. Stěny z velkoplošných tabulí, které budou zrovna k dispozici, strop polystyrenové tabule 50x100 cm, stačí i 3 cm tloušťka. Nosná konstrukce stropu z vrchu, polyš je lehký.
Sklad bych vůbec nevytápěl.

jenda22
hodnocení

0x

Záleží na izolaci stavby. Pokud je to klasická stodola, tak se nedoplatíte. Pokud je ale vše rozumně zaizolováno třeba polystyrenem, tak 1 ks naprosto v pohodě. Cena vytápění je podle sazby. Pro podnikání je podstatně vyšší. Tak si vynásobte 9 x sazba za 1 kWh. Krbová kamna to zvládnou mnohem levněji. Komín prorazíte stěnou a za kamna postavte klasický stojanový ventilátor většího průměru. Kamna např. Prity K8

doplněno 05.08.21 15:35:

Oprava Prity K1 Optima - 8 kWh.

hodnocení

To by bylo fajn, ale mám volnou stěnu do silnice a a sousedy udavače.

hodnocení

Děkuji všem za typy a rady. Rozhodl jsem se že pořídím na zkoušku ty infra zářiče.

jenda22

Pozdimní zdražování elektřiny vás donutí přehodnotit plány. Tímto směrem nemá cenu jít.

jenda22

Neuběhl ani týden a elektřina má rekord v ceně. Na elektřinu se vykašlete je to katastrofa.

Elektřina v Česku/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]