Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Řeším tepelné čerpadlo vzduch/voda a buď Nibe F2120 a nebo Viessmann VITOCAL 200-A. Můžete mi prosím někdo poradit co je lepší? Poruchovost, servisní náklady , roční spotřeba atd. Děkuji
Neřešte až tolik co je lepší (protože se dozvíte odpovědi 50/50...a k tomu pár návrhů na zcela jiného výrobce).
Řešte výběr správného výkonu TČ a správně dimenzované soustavy, to je daleko podstatnější.
Pokud si započtete pořizovací cenu ( mě nabídli 14 kWh TČ v ceně na klíč cca 280000), tak je to brutální ranec.
24 hod. spotřebu elektřiny uvedli při mrazech zhruba -10°C až 90 kWh . Čili nic ekonomického. Současná cena 1 kWh přes 2,50 Kč v NT mi vychází 2x vyšší než co platím za plyn. Při podzimním zdražení elektřiny asi o 15 % je ekonomika TČ v nenávratnu. Ale to bude brzo asi jedno.
Bludy říkáte? Tak to musím přeposlat prodejcům, co mi poskytli informace- Že TČ při mrazech je v podstatě elektrokotel je zjištění toho, kdo ho má. Soused ho má ( jak jsem uvedl příklad AC Heating ) a spotřeba zhruba sedí.
TČ v současnosti není ekonomická cesta. To si může každý psát co chce. Na konkrétní dotaz jsem od prodejce dostal konkrétní odpověď. Všechny ostatní komentáře jsou vaše úvahy, které mi jsou k ničemu.
honzas1: Těch bludů je mnoho a mnoho..Ale jsem i dnes v práci a nemám čas se moc rozepisovat. Nicméně naše TČ (Mitshubishi Zubadan PUHZ-SHW80YAA) má reálný SCOP za minulou topnou sezónu 3,6. A pro upřesnění ještě dodám, že se jedná čistě o radiátorový systém, nikoliv o podlahové vytápění, kde by SCOP byl pochopitelně ještě o něco vyšší.
24h spotřeba energie pro dům s tepelnou ztrátou 14kW musí logicky být 290kWh. V případě TČ to znamená, že TČ spotřebuje 145kWh/24h, plynový kotel však za stejnou dobu 290kWh. Nicméně to samozřejmě není vůbec pro ekonomiku provozu podstatné, protože tyto teploty bývají v ČR cca 5-10 dnů v roce. Pro hodnocení celkové roční spotřeby TČ je ale potřeba počítat reálný SCOP (viz. 3,6 reálný údaj z praxe) a nikoliv jeden den s teplotou -28°C (mimochodem, i při této teplotě má TČ MZ ještě COP ještě 1,55 pro výstupní teplotu vody 45°C).
Čtu správně, že na vaši TZ 9kW vám nabízí NIBE 8, tedy s výkonem 8kW? Už to by bylo mimořádně divné.
SCOP vyšší než 5... Při jaké venkovní teplotě? Pravděpodobně +7°C. Při -25°C stále uvádí +63°C na výstupu.
Pak si nechejte dodat skutečnou spotřebu elektřiny při -7°C. Pokud vám ji tedy vůbec prozradí. Na takový dotaz každý prodejce dělá zastírací tanečky a přitom to je základ pro ekonomiku vytápění. Podzimní zdražení elektřiny možná bude více než 20 % a přístí rok znovu. Tak si spočítejte ekonomiku. Při výkonu 8 kW TČ toto pojede nonstop a návratnost nebude žádná. Naopak servisní náklady vše ještě prodraží.
8kW na 9kW tepelné ztráty, to by až tak špatně nebylo.
Ale ono to není 8kW, nýbrž 6kW.a při -15°C dokonce méně než 5kW..
Já se v tom naštěstí vyznám a technická data si najdu a přečtu.
Ale je mi opravdu líto lidí, co dají na ty řeči prodejce, protože tomu (logicky) sami nerozumí...
Tepelné ztráty jsou 9kw ale pro dům i garáž. A garáž je velikostně cca 1/3 celkové plochy a bude vytápěna jak jsem psal klimatizací.Takže na dům bude ztráta max 6 kw .
Asi bych se zamyslel nad tou klimatizací v garáži . To mě přijde jako zbytečnost . Zaprvé se říká že teplá garáž je akorát dobrá na zrezivění auta . Zadruhé na temperování budete mít hodně malou spotřebu a tedy návratnost bude v nedohlednu . Spíš možná bych pořídil jen sálavý panely okolo ponku . Ono když párkrát za zimu budete v garáži něco dělat , tak jsou zbytečné drahé investice. A ta klimatizace bude chtít občas servis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.