Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo

Od: joska odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.

Řeším tepelné čerpadlo vzduch/voda a buď Nibe F2120 a nebo Viessmann VITOCAL 200-A. Můžete mi prosím někdo poradit co je lepší? Poruchovost, servisní náklady , roční spotřeba atd. Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Neřešte až tolik co je lepší (protože se dozvíte odpovědi 50/50...a k tomu pár návrhů na zcela jiného výrobce).

Řešte výběr správného výkonu TČ a správně dimenzované soustavy, to je daleko podstatnější.

Mimochodem...Za označení TČ F2120-8/12/16/20 (což svádí laika k tomu, že je to výkon v kW a bylo by to i logické) bych zabíjel, protože to není pravda.."8" = 6,3kW (ale jen do 0°C!), pak při -15°C je to pouze 4,4-5kW (dle výstupní teploty). Tohle je opravdu šílenost..

jenda22
hodnocení

0x

Tepelné čerpadlo:/...

Pokud si započtete pořizovací cenu ( mě nabídli 14 kWh TČ v ceně na klíč cca 280000), tak je to brutální ranec.

24 hod. spotřebu elektřiny uvedli při mrazech zhruba -10°C až 90 kWh . Čili nic ekonomického. Současná cena 1 kWh přes 2,50 Kč v NT mi vychází 2x vyšší než co platím za plyn. Při podzimním zdražení elektřiny asi o 15 % je ekonomika TČ v nenávratnu. Ale to bude brzo asi jedno.

Jendo..
Vzhledem k tomu, co zde píšete za bludy o TČ.
Nabízím Vám zdarma hodinu svého času a vysvětlím Vám jak to vlastně funguje, OK?
jenda22

Bludy říkáte? Tak to musím přeposlat prodejcům, co mi poskytli informace- Že TČ při mrazech je v podstatě elektrokotel je zjištění toho, kdo ho má. Soused ho má ( jak jsem uvedl příklad AC Heating ) a spotřeba zhruba sedí.

TČ v současnosti není ekonomická cesta. To si může každý psát co chce. Na konkrétní dotaz jsem od prodejce dostal konkrétní odpověď. Všechny ostatní komentáře jsou vaše úvahy, které mi jsou k ničemu.

Tak znova.
Jednak tomuto oboru poměrně slušně rozumím a jednak mám TČ sám doma a provozuji ho.
Píšete hlouposti.
Ani v mrazech TČ slušné značky nefunguje jako elektrokotel, opravdu ne.
A mimochodem (a to je velmi důležité), průměrná teplota v topném období je v ČR cca +2stC.
Martine, nevim, ktery blud mate konkretne namysli. Pokud se podivam napriklad na lg thermu 14kw, tak pisou prikon a-7w35 kolem 4kw. Pri vyssi teplote vody(jestli to zvladne) bude prikon jeste vyssi. Nicmene samosebou prumerny prikon za sezonu bude tak cca polovicni.

honzas1: Těch bludů je mnoho a mnoho..Ale jsem i dnes v práci a nemám čas se moc rozepisovat. Nicméně naše TČ (Mitshubishi Zubadan PUHZ-SHW80YAA) má reálný SCOP za minulou topnou sezónu 3,6. A pro upřesnění ještě dodám, že se jedná čistě o radiátorový systém, nikoliv o podlahové vytápění, kde by SCOP byl pochopitelně ještě o něco vyšší.

24h spotřeba energie pro dům s tepelnou ztrátou 14kW musí logicky být 290kWh. V případě TČ to znamená, že TČ spotřebuje 145kWh/24h, plynový kotel však za stejnou dobu 290kWh. Nicméně to samozřejmě není vůbec pro ekonomiku provozu podstatné, protože tyto teploty bývají v ČR cca 5-10 dnů v roce. Pro hodnocení celkové roční spotřeby TČ je ale potřeba počítat reálný SCOP (viz. 3,6 reálný údaj z praxe) a nikoliv jeden den s teplotou -28°C (mimochodem, i při této teplotě má TČ MZ ještě COP ještě 1,55 pro výstupní teplotu vody 45°C).

hodnocení

0x

Najideálnejšie by bolo,keby ste zabudli na tepelné čerpadlo vzduch-voda a vybrali si tepelné čerpadlo voda-voda.

Ne vždy to lze...

A chce to spočítat z hlediska ekonomiky. Zdaleka ne vždy to je výhodnější.

hodnocení

0x
Děkuji za odpovědi, ztráty mám kolem 9kw. Barák + garáž. V garáži ale planuji klimatizaci má 60m2 . Takže mám nabídky na tu nibe 8 (kW přibližně 6) a oproti elektrokotly bych měl 20000 Kč ročně ušetřit. Takže návratnost kolem 12 let tak se to snad vyplatí
jenda22

Čtu správně, že na vaši TZ 9kW vám nabízí NIBE 8, tedy s výkonem 8kW? Už to by bylo mimořádně divné.

Tepelné čerpadlo /...

SCOP vyšší než 5... Při jaké venkovní teplotě? Pravděpodobně +7°C. Při -25°C stále uvádí +63°C na výstupu.

Pak si nechejte dodat skutečnou spotřebu elektřiny při -7°C. Pokud vám ji tedy vůbec prozradí. Na takový dotaz každý prodejce dělá zastírací tanečky a přitom to je základ pro ekonomiku vytápění. Podzimní zdražení elektřiny možná bude více než 20 % a přístí rok znovu. Tak si spočítejte ekonomiku. Při výkonu 8 kW TČ toto pojede nonstop a návratnost nebude žádná. Naopak servisní náklady vše ještě prodraží.

8kW na 9kW tepelné ztráty, to by až tak špatně nebylo.

Ale ono to není 8kW, nýbrž 6kW.a při -15°C dokonce méně než 5kW..

Já se v tom naštěstí vyznám a technická data si najdu a přečtu.

Ale je mi opravdu líto lidí, co dají na ty řeči prodejce, protože tomu (logicky) sami nerozumí...

joska
hodnocení

Tepelné ztráty jsou 9kw ale pro dům i garáž. A garáž je velikostně cca 1/3 celkové plochy a bude vytápěna jak jsem psal klimatizací.Takže na dům bude ztráta max 6 kw .

07.08.21 09:12
Potom OK.

jendad
hodnocení

0x

Asi bych se zamyslel nad tou klimatizací v garáži . To mě přijde jako zbytečnost . Zaprvé se říká že teplá garáž je akorát dobrá na zrezivění auta . Zadruhé na temperování budete mít hodně malou spotřebu a tedy návratnost bude v nedohlednu . Spíš možná bych pořídil jen sálavý panely okolo ponku . Ono když párkrát za zimu budete v garáži něco dělat , tak jsou zbytečné drahé investice. A ta klimatizace bude chtít občas servis.

Ono je to sice garáž psané ale bude to dílna takže teplo bude potřeba, a radiátory bohužel nemůžu mít protože tam budou regálu (na sklad) atd. a podlahové topení jsem zavrhl ohledně výšky podlahy která by mi snížila sekční vrata, nebyla jiná možnost
jenda22

Byla, kalolifer z chladiče auta. Výhřevnost skvělá. Pohonný ventilátor stačí tento:

Ventilátor AD pol/...

ŠKODA FAVORIT,FEL/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]