Nejste přihlášen/a.
Měli jsme dnes odpoledne řeč se sousedem. V montovaném domku odstranili se synem původní výdřevu s izolacemi mezi pokoji. Už mají zabudované pozinkované rošty pro uchycení SDK. Řemeslním mu nabízel, že by pro vyšší odhlučnění přidal další desku zevnitř pokoje na stěnu co sousedí s chodbou a schodištěm. Kde bude prý přidělána jen jedna a mezi tím vším vatová izolace. Má nějaký smysl dávat do místnosti dvě vrstvy sádroše? Ta modrá je dost drahá proti těm obyčejným. Nebo to prostě udělat, když je to nové a bude to tak lépe odhlučněné?
hlukový útlum u různých materiálů je daný fyzikálními vlastnostmi.Je vyjádřen v dB,ale údaje od výrobců raději dělte dvěma.Pokud získáte materiál,kde bude údaj,56 dB,a u druhého 62 dB,znamená to ,že druhý zeslabí zvuk na polovinu od prvního.Není to nikdy absolutní hodnota.A velké rozdíly pak jsou u různých druhů hluku.Nebo rušivých zvuků.Záleří na kmitočtu.zvuku.Pokud se týče modrého sádrokartonu,použijete - li dvě desky,místo jedné,budete asi zklamáni.Příčky,které by podstatně změnily průchod rušivých zvuků,musí být konstrukčně dost složitější.
JABRAKA
Útlum by se měl odečíst normálně, tedy např. v místnosti je hluk 70dB a útlum je 20dB, tak ve vedlejší je 50dB. To je ale pouze orientační, protože záleží a frekvenci. pro přesný výpočet musíte hluk i útlum znát po frekvencích, odečíst a pak teprv sečíst v celkovou hodnotu. Ale hluk se sčítá logaritmicky, takže 60dB + 60dB = 63dB. Problém je, že těch výše uvedených 70dB má třeba špičku na 125Hz (řekneme 65dB), ale útlum má špičku třeba na 4kHz (řekněme 17dB) a na těch 125Hz má třeba jen 5dB. takže z toho největšího hluku odečtu jen 5dB (z 65 na 60) a výsledek pak není 50dB, ale třeba i nějakých 63dB. Ti výrobci nelžou, ale přesný výpočet je mnohem složitější.
Nevím jak je to na decibely...ale já měl mezi mou ložnící a sousedovým obývákem...cihlu na kant...a omítku...slyšel jsem každé jejich slovo...vrzání skříně všechno...dal jsem si ze své strany 10cm vaty a modrej sádroš...a nevím o nich... to je má praktická zkušenost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.