Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se na rekonstrukci domu, který není tak starý, ale je tam elektrika v hliníku, dům má 25 let.
Chtěl jsem tam dát komplet vše nové v mědi, ale říkám si, proč to měnit, když to funguje. Mohu natáhnout jen nový kabale do kuchyně ke sporáku, myčce, troubě. Ostatní zásuvky zkontrolovat, dotáhnout. Proč každý tvrdí, jak je hliník v havarijním stavu, když tu jsou domy, které mají 80 let a bez problému fungují... Jde všem jen o prachy, že radí hliník hned vyhodit? Vždyť je to je to vodič, jako vodič a ve zdi se nehýbe, nikdo s ním nedelá psí kusy, aby se mohl zlomit atd.
Díky za diskuzi
Staré rozvody stejně nejspíše jen stěží dostačují i dnešním nejnižším standartům na život.
Pokud se dům rekonstrujuje tak se vždy mění dispozice, kuchyně se obvykle přibližuje více k obývací části a má úplně jiné uspořádání. Spotřebičů v obývacích částech je více a jsou jinak rozmístěné. Jsou jiné možnosti a trendy v osvětlení, centrální lustr se doplňuje o řadu sekundárních přímých i nepřímých zdrojů osvětlení. Prodlužky všude po zemi a plandající kabely po stěně už jaksi "in" nejsou. K ložnicím se obvykle dodělává malá koupelna. V kuchyni je větší množství spotřebičů. Zařizuje se nějaká technická místnost na pračku, sušičku, kotel popř. další technologie. Klima jednotky potřebují ideálně taky každá svůj vlastní přívod, jak vnitřní tak venkovní.
Když už to rekonstrujuji tak do nějakého standartu, nebo se na to rovnou vykašlu. Teď vše projde rekonstrukci a za 2 roky zjistíte, že elektrika někde klekla, nebo je třeba něco doplnit a budete v háji. Ona je teda otázka jak v tomto případě ta "rekonstrukce" bude vypadat - hlavně ušetřit.
anonimni357 - samozřejmě že jde. Ale nesmí se nikde Al s Cu vzájemně přímo stýkat. Při navlhnutí takového spoje vzniká galvanický článek a oba kovy rychle degradují. Nejhorší snad je, když nějaký "elektrikář" tyto dva dráty vzájemně zkroutí kleštěma a zamotá izolačkou. Pro ty účely se vyrábí různé speciální podložky, případně mezi kovy musí být neutrální spojka.
Ano ve zdi se nehýbe tam je OK.. Ale hýbe se v krabicích a zásuvkách pod šroubkama, zjednodušeně "teče" a je třeba dotahovat. Pokud nedotáhneš tak malý přítlak = přechodový odpor = hřeje se to a časem vyhoří. Měď tenhle problém nemá.
Udělat omítky a pak dojít k tomu že fakt radši tu měď je dost práce navíc
tam jde právě o to, že omítky jsou pěkne A elektrikář mi řekl, že ty drážky nezadělám tak, aby to nebylo vidět, že bych musel dělat stejně štuky znova.
Kdyby ty domy fungovaly bez problémů, tak se tady každý týden neřeší nefunkční zásuvky. Děláte rekonstrukci, tak ji dělejte pořádně. Doporučuji začít projektem, bez něj vám pak elektrikáři mohou odmítnout udělat revizi. A nezapomeňte také na kontrolu bleskosvodu.
Známe - a pro jistotu zkontrolovat, zda těsní všechny přípojky, vyměnit střešní krytinu, zavolat instalatéra, plynaře, elektrikáře, kotelníka, topenáře... a na vše pořádné revize. Jen na revizích dáte 100 tisíc a nemrknete.
NIKDY po mě revizák nechtěl projekt. Vždy chtěl vidět jen to, co má zrevidivat.. S pojistkou to nesouvisí.
milancukrar - s pojistkou to nesouvisí přesně do okamžiku, kdy budete po pojišťovně chtít peníze za událost, způsobenou elektroinstalací.
Jenže on není "vodič, jako vodič". Samozřejmě, že se samotnými vodiči ve zdi se celkem nemá co stát. Ve spojích ale rád oxiduje, není pružný (takže pod šroby tak zvaně "teče") a tím se spoj uvolňuje. Následně se dík zvýšenému přechodovému odporu spoj zahřívá, což v extrémním případě může vést až k požáru. Doporučované pravidelné dotahování spojů patří do "science fiction", v praxi je to neproveditelné.
Spojováním Al přímo s Cu je pak kapitola sama pro sebe. Stačí mírná vlhkost a elektrochemický proces dokáže divy.
Pracoval jsem jako elektromontér v důležitých energetických provozech (elektrárny, rozvodny VN...) a za 18 let jsem tam nenarazil ani na jeden Al vodič. Proč asi? Neumím si představit, že by ty miliony spojů někdo pravidelně dotahoval. Při tom se v té době v "civilním" provozu (sídliště) z důvodu úspor používal hliník téměř výhradně. Už pár let je používání Al vodičů (do určitého průřezu) přímo zakázáno, ale staré rozvody se nechávají dožít.
Mimochodem - domy staré 80 let fungují právě proto, že jsou komplet v mědi (pokud do toho někdo nefušoval). Tehdy se žádný hliník nepoužíval. Ten je až z let 60, kdy se začaly ve velkém stavět paneláky.
boban - V pár bytech v domě mám ještě originál instalaci z roku 1932. O izolaci z navoskovaného hadru nemluvím, to je jiná kapitola (i když leckde stále odolává a drží i při vytahování drátu ze staých trubek), ale že by se mi rozpadl Cu drát jako takový se mi ještě nestalo. A to k lustrům vedou dráty 0,7 mm2 .
Mimochodem - domy staré 80 let fungují právě proto, že jsou komplet v mědi (pokud do toho někdo nefušoval). Tehdy se žádný hliník nepoužíval. Ten je až z let 60, kdy se začaly ve velkém stavět paneláky.
Jak kde! Někde je měď v pohodě, někde je měď vykřehlá a láme se pod rukama. To bylo pošušňáníčko měnit jističe v historické měděné instalaci, tam jsem se bál i dýchat, abych měděné vodiče "nerozfoukal" Dnes bych do toho už nešel. Rozpadne se ti to pod rukama a pak ti bába řekne "ale vždyť to předtím fungovalo a já chtěla jen vyměnit jističe, vy jste mi to rozbil" Naštěstí jsem to zvládnul.
Mohl bych z telefonu vyhrabat ty fotky staré měděné instalace, už i ta izolace se drobila jak sušenka
až ti ten hliník někdy při opravě nebo výměně zásuvky/elektroměru zůstane v ruce a nebudeš to mít jak napojit bo to bude krátké, tak už se nebudeš ptát proč měď...a dotahovat šroubky tě taky přestane časem bavit...o nějaké bezpečnosti se ani nebavím
40 let jsem nic nedtahoval a světe div se - vše funguje. Zase bych tak neplašil. Jako větší problém bych viděl odběrovou zátěž než že se za 50 let povolí jeden šroubek.
Měď je lepší, co si budeme povídat. V panelácích byl většinou zaveden na vaření plyn, nebyly skoro vůbec rychlovarné konvice, teplá voda většinou dálkově. Aluminium bylo tedy v pohodě. Zvlášť, když se dělala očka. Samozřejmě se nesmělo jednat o joudu, co se snažil udělat ukázkové očko a tak ho několikrát "opravoval" a narušoval tím vícekrát strukturu vodiče.
Pokud je v paneláku/domě třífázový přívod, tak je to z hlediska zatížitelnosti vodičů lepší, aluminium zůstat může, pokud jsou vodiče dobře dimenzovány. Může být bojler i varná deska s troubou. Základ je to umět rozfázovat, což většina rádobyelektrikářů ani neřeší.
Bohužel spousta blbečků má ve zvyku kritizovat výstavbu za minulého režimu, jak to dělali blbě-v hliníku, ale stejně spolu s rekonstrukcemi by většina lidí volila i novou instalaci i v případě, že by to za komoušů dělali v té hodné mědi i z důvodu požadavků na více zásuvek, světel, rozmístění, datové vodiče...
Aluminium je v pohodě, jen vyžaduje očka pod šroubky svorek. Co není v pohodě jsou staré jističe, stykače, relé...
Ale stejně bych provedl elektroinstalaci NOVOU-CELOU. Všechno má svou životnost, i měď. Uděláte si zásuvky kde chcete, vypínače světel taky, zvolíte i lepší design, co se vám bude líbit.
@boban: Se vším souhlas, až na ta očka na Al vodičích. Už se to zde kdysi dávno řešilo, cit. z mého příspěvku:
"Pod šrouby na věnečku se očka zásadně nedělají - je to chyba. Většina svorek pro hliníkové vodiče je upravena pro připojení rovných konců drátů. Vodič se pod šroubek vsune jen rovně , na spodní ploše svorky bývá rýhování /vlevo od šroubu/, na to se vodič přiloží a řádně dotáhne šroub. Je-li takto vodič jen pod jednou stranou šroubu, vytvoří se páka na dřík šroubu a vodič je trvale, pružností šroubu lépe a déle přitlačován ke svorce /t.zv. vačkový spoj/. Tento správný postup bývá uveden v každé odborné literatuře resp. učebnici. Očko na hliníkovém vodiči se trvale deformuje /odteče/ a spoj se uvolní a vypálí."
děkuju za snahu o vysvětlení, ano, máte pravdu, že to, co píšete se hojně i odborníky doporučuje. Odborníci doporučují očka nedělat, zdůrazňují to i na školení §50
dělal jsem silnoproud, velké rozvaděče s velkými průchody proudu. Vždy se musí zajistit co největší styčná plocha.
K čemu je nějaké "napružení" vodiče, když vlivem menší plochy-kontaktu-menšího průřezu průchodu proudu zde vzniká nadměrné teplo? Přeci jen Al vodič má kolem 65% vodivosti mědi. On se sice napruží, ale zároveň se vlivem menšího kontaktu Al vodič více VYMAČKÁVÁ -plasticky deformuje, ale už se po ochlazení už nenatvaruje do původního stavu.
to s těma očkama v Al vodičích mám vyzkoušené praxí.
Jedna věc je praxe, druhá věc je prosazovaná teorie. Někdy mám pocit, že se různé nové paragrafy a nařízení, postupy vymýšlejí jen proto, aby určité a na teplých místech sedící kruhy vykázaly nějakou "činnost""
Jinak samozřejmě výhoda nové instalace je použití proudových chráničů, ale i modulů s detekcí začínajícího požáru, přepěťových ochran...
"...proč by ho používali v rozvodnych sítích?"
Protože je výrazně levnější (což je jediná "výhoda"), i když musí mít pro stejné zatížení dvojnásobný průřez. Nevýhod má ale tolik, že už je v běžných rozvodných sítích hezkých pár let přímo zakázaný. Takže nikoliv v rozvodných sítích se už nepoužívá a pokud vím, hliníkové kabely se už ani nedají běžně sehnat.
Silnější Al vodiče až od určitého průřezu (už si nepamatuju průřez), které se ovšem připojují lisováním (lisovaná oka), nebo speciálními svorkami se používají běžně (domovní přípojky, dálková vedení...) se dělají i nadále Al. Zakázané jsou Al domovní, bytové a podobné rozvody.
Tak je to norma "ČSN 332000-5-52 - tabulka 52 J". Cituji: "Al vodič se může použít až od 16 mm2 slabší vodič musí být Cu".
Problem je komplexy a nie v polohe med / hlinik. Je len na vas, do akej urovne bezpecnosti a komfortu ste ochotny investovat a ake zasahy v interieri kvoli tomu strpiet.
Je trochu zvlastne, ked pisete o rodinnom dome a instalacii starej 25 rokov v hliniku? To skor zodpoveda panelaku staremu 50 rokov. Tie hlikove kable mozno niekde boli zadarmo, tak sa pouzili pri stavbe. Hlavnu nevyhodu vidim v nutnosti castejsej kontroly spojov vratane zasuviek a ak to je dvojvodic, tak chranic sa neda pouzit.
Hlavní nevýhoda je, že hliníkové rozvody bývají TN-S, což je soustava potenciálně nebezpečná a v kombinaci s hliníkem obvzlášť, stačí přerušení jednoho vodiče a všechny ukostřené kovové spotřebiče mají přímo na sobě smrtelné nepětí. Měděné rozvody se dnes dělají v TN-C, používají se proudové chrániče na 30mA, což v kombinaci se spolehlivostí mědi je riziko zabití téměř žádné.
@tn: S těmi názvy systémů je to ale přesně naopak - staré potenciálně nebezpečné vnitřní rozvody z Al vodičů byly převážně v soustavě TN-C, nové bezpečnější, "měděné" vnitřní rozvody s chrániči se budují v soustavě TN-S. Celá síť je pak v systému TN-C-S.
Domy se obvykle projektují na 80 až 100 let.Pak je na řadě rekonstrukce.Pokud není hliníkový rozvod namáhán nad jeho proudovou odolnost,pak není žádný důvod ho za značných nákladů nahrazovat.Já jsem v paneláku udělal právě to,co jste řekl výše.Nový kabel do kuchyně,komlet rozvody v bytovém jádře a nové zásuvky v kuchyni.Vůbec nevylučuji prodlužovačky tam,kam už stávající rozvody nedosáhnou.Není to nic o bezpečnosti a spolehlivosti.Jediné co staré rozvody nemívají ,jsou proudové chrániče.Ale to lze též v kuchyni i koupelně,zabezpečit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.