Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chtel bych se zeptat jak opravit horni pant na dvirka u komody ktery se vytrhl, jedna se o novou komodu.
predvrtane dirky byly zrejme vetsi nez sroub od pantu ktery nelze dotahnout a tudiz se protaci, dirky nejde prevrtat jelikoz na dverich
jsou vetsi diry na pant.
dekuji za rady
Na tento problém, mimochodem zcela běžný u materiálu dřevotříska, když se při montáži necitlivě dotáhne šroub, používám závrtnou matici, vidět na nabytkove-kovani.com/...
Ve Vašem případě jde o stržený "závit"který si vytvořil v dřevotřísce "eurošroub"Do poškozeného otvoru vyvrtám "díru"s průměrem stejným jako má závrtná matice, teda ten vnější průměr bez závitů. Do vytvořeného otvoru našroubuji pomocí šestihranu závrtnou matici M6/13, která se svými závity pevně zařízne do dřeva. A potom do vnitřního závitu našroubuji šroub M6 vhodné délky. To v případě, kdy by oprava neměla být z venku vidět.
Pokud jde například o vnitřní skřínky na lince, prošroubuji delší šroub do materiálu vedlejší skřínky, to jde i bez demontáže skříněk, nebo provrtám stěnu skřínky a dávám šroub a matku. To ovšem chce demontáž.
doplněno 02.03.10 16:56:Pokud by jste volil závrtnou matici, doporučuji nanečisto vyzkoušet průměr vrtané díry na nějakém kousku odpadu...
dvakrát měř, jednou řež! Já zkouším i třikrát.
to Vosikac, kartaginec a hejkal moc vsem dekuju za tipy, zkusim dnes jak to bude drzet a pripadne se zitra vydam asi do hornbachu pro tu zavrtnou matici a do ni sroub to by melo drzet jako "das" tak uvidim, je pravda ze vrtat skrz naskrz na to je dost casu a je to to posledni reseni,jeste jednou moc vsem dekuju za rady.
Truhlářské drobnosti mají v Hornbachu za čtyřnásobek ceny, co v truhlářských potřebách Kate na Poděbradské (Praha9)
A co silnějčí /tlustší/ šroubek, nebo ty sirky? PT /stařenka/
doplněno 02.03.10 22:47:A co trošku zvětšit díru pro silnější šroub?
Bude možné přiložit foto?
Jinak, jestli jsem Vás dobře pochopil ,bych radil koupit dřevěnou kulatinu, dle síly převrtat vytržené dírky a poté do děr vložit kulatinu pokrytou lepidlem na dřevo, možná by stačilo i na papír.nechat do druhého dne a pak dle pantu označit díry znova a vyvrtat dle velikosti šroubu potřebným vrtákem a opět osadit pant.
Nejsem si jist zda si rozumime, foto dodam ale nejdrive zitra. nejedna se o pant na dvirkach ale o pant v boku komody, takovy ten co se tam dava na dva sroubky ma tvar tusim krize a do nej se pak vsazuje pant z dvirek. me se vytrhl ten pant v boku komody. nevim jestli jsem to spravne popsal
ano to je presne ono, tak se mi vytrhla ta vnitrni cast zd der, zkusil sem dat lepidlo do der a dat znovu srouby odpoledne to zkusim jestli to bude drzet nebo nikoliv, jinak by mi zrejme nezbyvalo nic jineho nez dat sroub se zapustnou hlavou a udelat diry skrz a zevnitr dat matky
Záleží i na tom, jak tvrdé dřevo je na dvířka použito , co udrží. Nejspíš bude spíš měkké, jednak se to dnes tak dělá a jednak proto, že původní šrouby to neudrželo. Ten pokus s lepidlem třeba zabere, to se uvidí.
Jinak já jsem v podobných případech užíval rychlou improvizovanou opravu - do dírek jsem nacpal zábalky a vruty zavrtal do toho. To ovšem nevydrží věčně a obávám se, že pant bude dost namáhaný.
To co radí vosikac, taky vypadá dobře. Mně ještě napadá použít hmoždinky, jen nevím, jestli se dají najít s vhodným průměrem. (Délka se koneckonců dá zkrátit.)
Provrtat skrz naskrz je radikální řešení a mělo by fungovat, ale je to dost invazivní zásah a snažil bych se mu vyhnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.