Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda na vaření těstovin

Od: makk odpovědí: 10 změna:

V poslední době se stalo módou propagovat, že voda na těstoviny se má vařit bez soli a sůl přidat až když se voda vaří. Nikdo mi ale není schopen říct důvod proč to tak má být.

Jediné, co mě nepadá je, že slaná voda má vyšší bod varu a tedy déle trvá ji k varu přivést. Ale jednak ten rozdíl bude asi zanedbatelný a jednak nic neuspořím, protože jakmile vroucí vodu osolím, stává se z ní slaná a jsem tam, kde jsem byl.

Znáte tedy někdo nějaký skutečný důvod, proč se to má dělat? Za mě je to dobré jedině k tomu, že tu vodu spíš zapomenu osolit :).

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi jde o nerezové hrnce a korozi nerezu. Jinak to smysl nemá.

makk
hodnocení

Kupodivu to bude asi jediný rozumný důvod. Nic méně u nás se dává sůl odjakživa hned na začátku, nerezové hrnce máme 30 let a jsou pořád jak nové. Asi to platí pro dnešní levné hrnce.

iv®
hodnocení

2x

Zdravím, zkuste si projít článek v odkaze

cs.eferrit.com/...

Za mě je tedy uplně jedno, kdy vodu osolím, já ale preferuji solit až v bodu varu.

makk
hodnocení

Článek zajímavý a konečně to nějak vysvětluje, byť spíš opak :).

Mezitím jsem se ještě dočetl, že osolení vody až do vroucí vody má vliv na konzistenci těstovin. Já k tomu jsem skeptický, protože jedním dechem píšou, že sůl má být rozpuštěná, ale že když se dá hned do studené vody, tak je špatná konzistence. Tedy každopádně se těstoviny dávají do slané vroucí vody, ve které je ta sůl už rozpuštěná, ale jak ty nudle poznají, kdy se ta sůl do vody dala, že to ovlivní jejich konzistenci, to fakt nechápu :).

hodnocení

1x

Ten vliv je asi takový jako kdybych řešil, jestli si mám dát kafe po snídani nebo před obědem*smich*

rtfm*
hodnocení

0x

Vyrobce těstovin píše, jak se mají vařit, jestli tam je vodu osolte, je to tak správně, cokoli jiného je odchýlení s nezaručenym výsledkem

makk
hodnocení

Výrobce píše "vařit v osolené vodě", ale kdy vodu solit nepíše.

hodnocení

0x
Důvod je pouze ekonomický - slané vodě trvá déle přijít do varu podobně jako když kastrol nezakryjete poklicí. Jinak to na funkci rostlináře nemá vliv. Ortodoxní gurmáni taky tvrdí, že sůl vodu krásně provzdušní (taková ta bouřlivá reakce při vhození do vroucí vody), ale to už se pohybujeme na hraně placebo efektu...
makk
hodnocení

Paradoxně opak je pravdou, viz článek z odkazu výše. Slaná voda má sice o něco vyšší bod varu, ale zase nižší tepelnou kapacitu, takže je třeba ji ohřát na vyšší teplotu, ale i tak se na ni ohřeje dřív.

72mona
hodnocení

0x

Já tedy trendy ve vývoji vaření těstovin nesleduji, ale souhlasím v tomto s @ra252. Už kdysi dávno, když jsme si pořídili své první nádobí z IKEA, bylo v návodu psáno, že voda se má solit až když přijde k varu. Rozumějte, v návodu na používání těch hrnců. Pokud se osolila dřív, na nádobí vznikaly nevzhledné skvrny. To jsme v "době smaltové" nemuseli řešit:-D M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]