Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám venkovní zásuvku 16A a když se zatíží 10A na cca 2 hodiny, tak se pěkně rozehřeje. Teď bych ji potřeboval zatěžovat 10 hodin. Obávám se, že to nedá. Výměna za jiný kus moc nepomohla. Nevíte kde koupit nějakou odolnější venkovní zásuku? Ideálně s vyšším krytím než IP x4.
16 A zásuvka by se rozhodně při zatížení 10 A hřát neměla. Jestli nepomohla její výměna, hledal bych problém ve vidlici. Buď je zoxidovaná (což by bylo vidět), nebo má přechodový odpor v připojení vodiče ke kolíku. Pokud jde o zalisovanou koncovku (flexošňůra), není to nic zas tak neobvyklého a jde to jen velmi těžko zjistit.
Pokud byste chtěl zásuvku opravdu chladnou, tak zabrousit do vod průmyslových zásuvek - 3 pólové. Např. zde: cz.traconelectric.com/...
Vyměnil jsem standardní zásuvku pro 3kW (1-fáz.) topné těleso bojleru za podobnou průmyslovou. Samozřejmostí je správně dimenzovaný průřez vodičů kabelu. Ale tyto zásuvky jsou opravdu dimenzované na daný proud a od pohledu solidní. Ty "domácí"plíšky se při trvalém vyšším proudu hřejí vždy. Sám víte.
Prosím nediskutovat, zda taková zásuvka do domovní instalace patří nebo ne. A zda bojler má/nemá být připojen přes zásuvku. O tom otázka není.
I na tomhle? Klidně některé zástrčky mají ve své rukojeti (krytu další elektroniku třeba přepěťovku a vyměnit nelze). Nebo obvod pro měření proudu a nabíjení elektromobilu.
Lze vyměnit jen ty, které jsou pouze zástrčkou a kabelem.
Takovouto z odkazu jak měnit?
...
A pokud je nedílnou součástí nabéječky byť na kabelu od kterého lze vidlici ustřihnout a nahradit, tak příjde o záruku a pojišťovna v případě požáru ze zařízení nehradí škodu, protože je to zásah do výrobce zařízení.
No a když ta zástrčka bude s elektronikou přímo navazující na nabíječku elektromobilu za cenu třeba 5000kč, tak není lepší řešit zásuvku v garáži než předělávat na průmyslovou tříkolík CEE?
Ale pokud se jedná o elektroauto, tak bych neuvažoval o ničem jiném, než o CCE průmyslové 3x400V natažené extra kabelem od rozvaděče a na jednofáz bych se vykašlal.
@gumidek: samozřejmě hodlám dát wallbox, ale jde mě o prozatímní řešení, protože horká zásuvka se mi nelíbí.
Pokud je vedení dostatečně dimenzované a budeš používat dlouhé nabíjení s poměrně velkou zátěží tak doporučím tuto průmyslovou :
V práci kde se používají elektrovozíky Jughans tak jsou některé nabíječky na 3f a některé jsou 1f...
Proud by ty 1f měly mít odběr cca 13A a taky se roztečou i ty běžné od ABB... Tak jsme to vyřešili výměnou za uvedené a je mnoho let pokoj...
Zásuvku není potřeba vyměňovat. Většinou jsou z výroby kontakty tak křivé, že nedosedají plošně na kolíky zástrčky. Je potřeba je kulatými kleštěmi najustovat.
Zajímavé, nikdy jsem to nepotřeboval dělat a nehřeje se mi ani od přímotopů. Nějaký konkrétní výrobce, který na to trpí víc na ty nepřesnosti, abych se kdyžtak vyvaroval? Díky![]()
Tuhle zkušenost mám se staršími českými, které mají kontakty lisované z tvrdého silného plechu a nemají takovou tu stahovací vidličku. Nejhorší byly dvojzásuvky.
jo, máš pravdu. Ty bez té pružinky u kolíku byly nekvalitní. Tuším že to byly ty černé bakelitky a pak ty plastové bílé oválné ála brusel design.
Netuším, o jaký spotřebič se jedná, ale předpokládám, že když je vybavený pohyblivým přívodem, bude to asi mít nějaký důvod. To budete po každém použití spotřebiče odpojovat kabel ze svorkovnice kdesi v krabici? ![]()
Stačí i normální ABB na stěnu s IP44... Vidím to n aoxidaci vidlice, či dutinek... Nic neobvyklého... Pokud podomítkovou, tak třeba ABB Tango s IP44...
Jj, na neporezní stěnu... Záleží jak to má vyvedené, zda má zásuvku na omítku, běžnou krabici ve zdi, či krabici v kachlovém soklu... Spíš by mě zajímalo jak to má, než jak to má správně být...
Je to krabice na omítku. Kontakty má v pořaidku. Vidlici zatím nemám k dispozici, ta bude tak za týden. Ale tu mě zkontrolova a očistit nenapadlo![]()
Za predpokladu kvalitnej zasuvky, dobre napruzenych kontaktov stale moze robit problem vnutro samotnej vidlice. Daju sa kupit rozne cinske smejdy, kde sa setri materialom a kvalita nalisovania vodica na kolik tie tiez bieda. Teplo sa potom siri z prechodoveho odporu vnutri vidlice cez spojenie kolika a dutinky zasuvky dalej do jej tela.
Pri velkom prude (povedzme 10A a viac) a trvalej prevadzke je ale ohrev normalny a a aj teplota okolo 60 stupnov je stale v limite pre PVC izolacie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.