Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádci, budu poprvé řezat skla. Mám stará okna, která půjdou na skleník. Mám pár dotazů.
Půjdou řezat stejně dobře jako nová? Hrozí prasknutí mimo řez u starých oken nebo tříštění skla?
Nějaké triky pro 100% řezání bez chyby (nemám moc skel pro natrénování)?
Viděl jsem pár videí na youtube, ale rád bych i zkušenosti těch, kteří dělali nebo dělají a ví takové ty "špeky"a na co si dát pozor, jak si pomoct a tak.
Díky
...
Vyhovuje tohle na tmelení a nebo je už něco modernějšího s lepšími vlastnostmi?
Tak jedno sklo obětuj a vyzkoušej si na něm cvičně řezání.
Hodně záleží na rozměru skla a rozměru jaký z něho chceš uříznout.
Když budeš řezat sklo na poloviny, tak přiložíš pravítko (ideálně s nějakou protiskluzovou vrstvou, a podle pravítka jedním tahem provedeš řez. Pak stačí sklo pod řezem v celé délce podložit dřevěnou laťkou a na jednu část skla lehce zatlačit. Při troše štěstí sklo praskne v místě řezu.
Pokud odřezáváš pouze centimetrový pásek nebo se ti sklo zlomí jinde, tak musíš buď odlamováním po malých kouskách dojít až k řezu nebo klepáním z opačné strany než je řez. Při klepání musíš najít vhodnou sílu úderu, aby došlo k prasknutí skla pouze v místě řezu a přitom jsi nerozbil sklo jinde.
Sklenářský tmel máš správný. Já jsem si k tomu koupil ještě lněný olej (fermež), tmel jsem si trošku rozředil a nacpal jsem ho do kartuše od silikonu. Pak jsem si pomocí pistole vždycky vymáčknul potřebné množství tmelu a tmel jsem rozetřel do troúhelníku a zahladil.
A počítej s tím, že toho tmelu použiješ více než jeden kyblík (podle velikosti skleníku).
Množstvý tmelu je mi jasné. Tedy vím, že je ho malo, ale nevím kolik. Ovšem obchod mám kousek od baráku a není problém dokupovat.
To lámání s latí jsem viděl na videu a vypadalo to snadno.
...
Já do toho jdu na 100%. Ta okna jsou stejnak na vyhození (rámy a kování) a pokud to nepůjde, tak si nechám tabulky nařezat.
Takže spíš šlo o to, abych zbytečně nezničil mím učením moc skel a nasbíral maximum rad.
Ještě si sežeň petrolej na chlazení a mazání řezacího kolečka, i řez by měl být lepší.
Důležitá je i kvalita řezáku a tlak při řezání.
Nejdůležitější je začátek a konec řezu.
Kolečkem naříznout, sklo pod řezem podložit na celé délce řezu, na sklo mírně tlačit ve směru zlomení, ze spodu poklepat po celé spodní délce řez řezákem(ne kolečkem řezáku).
Máš všechny předpoklady na neúspěch . Ze starého skla ti nebude řezat ani sklenář, protože to jde mnohem hůř. Navíc si asi koupíš kolečko místo diamantu a ta z 80% nefungují už nová. Přesto mám zkušenost a i v této sestavě jsem řezal sklo celkem úspěšně, chce to:
1 - Koupit si koleček víc, i když funguje, dlouho nevydrží. Správně fungující kolečko nesmí nikde přerušit řez.
2 - Připravit si rovný stůl větší než řezané sklo (v nouzi alespoň celá délka řezu musí být na stole, co se neřeže, může přesahovat) a na něj dát třeba starou deku (ideálně filc, prostě něco měkkého, ale ne moc silného).
3 - Řez je dobré natřít petrolejem.
4 - A jde se na to: Přiložit pravítko a jedním tahem za mírného tlaku provést řez, řez nesmí být nikde přerušen. Ihned po řezu sklo ulomit. Tím ihned myslím do několika minut. Sklo se láme tak, že ho položíš na hranu stolu a ulomíš smerem dolů, ale hlavně táhneš od sebe. Tedy spíš jako když ho chceš utrhnout než zlomit.
5 - Největší problém je odřezávání úzkých proužků. U skel ze starých oken používaných na skleník je to bohužel typická situace. Řezací kolečno má za tím účelem zářezy, které se mají nasadit na sklo a páčením sklo ulomit. Tak to rozhodně NEPOUŽÍVEJ, tím se ti ti 100% nepovede. Mě se osvědčilo po provedení řezu dát sklo tak, aby řez byl mimo stůl a postupně zespod místo řezu poťukávat buď tím kolečkem (ne tím, čím se řeže, ale jen tím železem) nebo malým kladívkem. ťukat to chce opravdu dost lehce a prvních několik ran se zdá, že se nic neděje, pak začne sklo v místě řezu praskat, prasklina je dobřeviditelná, takže postupuješ po celé délce řezu a proužek skla na konci sám upadne.
Tak mi držte palce. Za pokus nic nedám. Jde o zničení pár malých oken, která jsou po výměně za plastová v hrozných rámech s rezavým kováním (pár let na zahradě udělá své).
Takže než je všechna rozbít a odvést (zavazí mi), tak by se rád naučil řezat a případně nějaký pěkný tabulky, které se mi povedou použít a zbytek nakoupit nařezané.
Problém není s financema ani s tím, že bych v okolí neměl dostatek materiálu nebo sklenáře.
Jde mi čistě o to si to vyzkoušet a případně použít pěkné kusy z mého prvního pokusu .
Proto čerpám rady. Když to nepůjde, tak to nepůjde. Nic se neděje a když se povede, tak budu mít radost a získám třeba lepší praxi v řezání na starém a obtížném skle, takže v budoucnu na novém, jako když najdu.
Jasně, teorie a praxe jsou dvě odlišné věci a já chci zjistit jak a kde v mém případě na vlastní kůži.
O to jde
Z deseti starých oken se dnes podařilo nařezat 3 a zbytek hrůza.
Nové řezné kolečko, petrolej jsem napatlal na celou plochu řezu (takový pruh štětcem) a řízl. Ze začátku jsem měnil přítlak nechtěně a to byla chyba. Důležité tedy je tlačit stále stejně a tlačit správně v celém řezu.
Ale o to mi šlo si to zkusit a jsem rád za 3 řezy co se povedli na jedničku.
Díky za rady a petrolej rozhodně u řezání doporučuji.
Tak to jsi dopadlo podstatně lépe než já!
sklo se zlomilo všude, jen ne tam kde mělo a cca30cm střep se mi zabodl asi 2cm hluboko do předloktí,naštěstí nezasáhl šlachu,šel těsně vedle.Zástupce primáře chir.odd. mi to pak šil bez umrtvení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.