Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmírnění sklonu interierového schodiště

Od: rewq odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

chci zmírnit sklon stávajícícho prudkého betonového schodiště. Plánuji ho tedy protáhnout a přidat tak 3 schody. Napadlo mě na stávající schody postupně přidávat nějaký materíál* - mám nepotřebná prnka a až doladím výšku tak na to dát koupené nášlapy a podstupnice a přivrtat to do původních betonových schodů.

* dotaz je, zda můžu podkládat prkny, popřípadě EPS, semtam tenký plátek z lamino podlahy a podobně, nebo to mám dobetonovat? ...

Co si o tom myslíte?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Myslím si že by sis měl na pauzovací papír (nebo fólii) nakreslit stávající schodiště a na další pak nové schodiště tak, jak si je představuješ.

Když ty dvě verze položíš přes sebe, tak ti to asi bude jasné.

hodnocení

4x
Není to zdaleka tak jednoduchý, jak si to představuješ. Rozhodně je blbost to dolepovat vším možným co máš po ruce. Nejlepší by bylo to dobetonovat.
Pokud je výška stupně tak nějak akorát, tedy něco kolem 17 cm, nemůžeš přidat tři stupně. Musíš současné stupně pouze rozšířit. Tedy dole schodiště natáhnout, otázka je, zdali je na to dole místo. Nejlépe podle vzorce co zde již zazněl, tedy dvě výšky a jedna šířka je 63 cm.
Dale nesmíš zapomenout na tloušťku nášlapů, o tu tloušťku musí být beton nižší. Tedy po vybetonování bude první schod nižší a poslední vyšší než ostatní. Nášlapy se to pak srovná.
Ale ať to uděláš jakkoliv, pohled z boku bude zoufalej. Dole široký, nahoře úzký.

makk
hodnocení

2x

No nevím, raději bych schody udělal celé znovu. Ono je třeba dodržet základní vzorec 2h+b=60cm, pokud tento vzrorec nedodržíte, může se vám stát, že schody budete mít mírnější, ale méně pohodlné, než byly ty staré.

Správně je to ovšem 2h+b=63 cm.

hodnocení

2x

"Co si o tom myslíte?"

Že je to pěkná fušeřina, hodná někdejšího OPBH *zed*. Bude jen otázka času, kdy se Vám to vymstí a budete to předělávat.

rewq
hodnocení

Já vím, ale je to na staré chalupě.

V čem by to mohlo selhat? OK, kdybych to teda dobetonoval, tak by to bylo lepší? Jako vybourávat to, co tam je se mi fakt nechce...

joudic*
hodnocení

1x
no to bude slusna dupacka, vubec nevim jak bych to delal, asi vymerit a nacmarat na zed a postupne dolit nepytlovanym betonem a pak oblozit.. nez papir tak Corel, InDesign atd vektorovy program, kam se da prenes skutecne velikosti a pak laborovat tak dlouho az to bude vychazet

hodnocení

1x

Naprosto nereálné. Nejdříve nakreslit , zjistit, zda-li je dostatek místa na prodloužení schodiště cca o 1m a více. Pak zjistíte, že to je vlastně paskvil. Vrstva betonu bude u prvních stupňů značná. Posouzení statikem? Založení prvního stupně v podlaze? A to vše za dodržení vzorce pro návrh 2v+š=630mm. Při snižování výšky stupně se délka schodu prodlužuje!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]