Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spárování rohů a koutů ve sprchovém koutě

Od: jandousek odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, dal jsem si za úkol trochu přítelkyni vyspravit koupelnu. Uvolněné kachličky apod... To se vše podařilo bez problémů a chystám se na přespárování. Odstranil jsem veškerý starý silikon, drolící se spárovačku, protože byly v příšerném stavu a již pár dní suším. Jde mi o spáry v rozích a u podlahy. Nejsem odborník, ale myslím, že obkladač tenkrát neodvedl příliš dobrou práci a mezery jsou přímo kolosální (jsou tam díry jak do...), viz fotografie. Je mi jasné, že jde o dilatační spáry, ale názory se různí. Jedná se o zděnou koupelnu takže se zdi pravděpodobně nepohybují a je možné mezery zatáhnout klasickou spárovačkou. Čím byste tyto spáry vyplnili? Moc děkuji za odpovědi.

Spárování rohů a koutů ve sprchovém koutě

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Do spary dejte sanitarni silikon v barve sparovaci hmoty pouzite v koupelne. Zatahnuti jen sparovackou muze, ale i nemusi se casem vydrolit. Vzdy davam silikon.

hodnocení

2x

do rohů patří silikon, to že vám tam vznikla taková spára je způsobeno tím že podklad není rovný a obkladač jej před obkladem nesrovnal. otázkou je jestli to srovnat šlo

honzin*
hodnocení

2x
Silikon maji profi-matláci moc rádi. Je to snadno aplikovatelné, nějak to usoplí a jdou rychle na jiný kšeft. Vám pak zůstane tmel, který se smršťuje, mění barvu a začne plesnivět, ať je sanitární, nebo ne. Po čase to vypadá hrozně.
Pokud tam přímo nestéká voda, tak je nejlepší vyspárovat přímo spárovačkou, jako v ploše. Za normálních okolností, není jakýkoli důvod, aby to praskalo.
Pokud to přeci jen chcete pružné, nebo tam stéká voda, tam jsou mnohem odolnější a trvanlivější tmely - na bázi polymerů, i přímo pro sanitu. Je to dražší a hůře se s tím pracuje. Ale silikonový mor a jejich uctívači mi už do domu nesmí.

hodnocení

2x

Nejspolehlivější je kouty dělat sanitárním silikonem. Ve vašem případě hnědým. Ale pokud to děláte poprvé, přenechte to zkušenějším i když vás to baví, nebo si to zkuste nanečisto. Když nemáte know-how a zkušenosti, mohlo by to dopadnout daleko hůře, než práce zmiňovaného obkladače

honzin*
Ano, ano. Časem se silikon smrskne, začne se odchlipovat a dojde přesně k tomu, co tazatel uvádí - voda ve spáře. Prvotní prasárna jsou ty spáry. Tazazel, byť naprostý laik, pochopil, že ten co to obkládal má obě ruce levé... Takže ten silikon tam bude krásně trvanlivý a funkční.
Ale souhlasím, že silikon je rychlý, levný a k dostání cca v barvě spárovačky. Prostě rychlé, levné, hnědé... Fuj

hodnocení

1x

Není nutný silikon. Běžně stačí obyčejná spárovací hmota v barevném odstínu jako zbytek spár!

Jinak ta spára jje díky nerovnosti podkladu, na který přišel obklad!

jandousek
hodnocení

Asi už i vím kudy zatékalo. Zdvižená strana která tvořila vaničku zněla dutě a prostě odstávala. Po odchlípnutí prostě odskočila i s lištou a přívátala mě totálně morký a rozpadající se podklad směsi lepsidla a silikonu. Odstranil jsem co bylo volné a suším jak vzteklý. Opravy zaberou více času, ale půjde to. Na druhou stranu, manuální práce mě jako programátora baví. :)

Spárování rohů a koutů ve sprchovém koutě #2

jandousek
hodnocení

Pánové, moc děkuji za odpovědi. Vůbec není třeba nějak vzrušeněji debatovat. Zvážil jsem pro a proti. Měl jsem i debatu se svým bratrtem, který je shodou okolností zedník, často obkládá atd... Nakoupil jsem co je potřeba a co doma nemám. Flexi lepidlo, izolaci a ano i ten hnědý sanitární silikon kdyby něco. Probrali jsme postup (doporučil spárovačku, ale jsem si jist, že i silikon využiji (není to vlastně silikon, ale zmiňovaný sanitární polymer)) a zkusím to prvně sám. V nejhorším případě to po mě předělá. Jsem tak trochu egoista jako každý chlap a věřím, že to zvládnu. Moc však děkuji za rady, hodně jsem si odnesl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]