Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na vodní kámen v hliníkové nádobě?

Od: vitecek® odpovědí: 9 změna:

viz dotaz. mám tu sice nějaký čističe na bázi kyseliny citronové, ale ty jsou jen na nerezavou ocel, na hliník prý ne.

Děkuji, Vítek.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

8x

Kys. citr. by neměla vadit, můžete použít i ocet. Hliník rozpouští spíše louhy než organické kyseliny.

Kyselina citronová rozpouští hliník

hodnocení

3x

Kdysi dávno, když jsem měla škaredé hliníkové hrnce, povařila jsem v nich zelí. Je pravdou, že se nic o škodlivosti nevědělo, tak se zelíčko nebo polévka z něho snědla. Až když jsem se dočetla o škodlivosti, šly hrnce i příbory z kuchyně. *smich2* Ale myslím si, že Cif, tekutý písek, abrazivum, by hliník mohl vyčistit.

kepler*
hodnocení

1x

To je docela oříšek. Vodní kámen se dá lehce odstranit působením kyselin (chlorovodíková, octová i citronová), ale běžně to mám vyzkoušené jen na keramice, nerezu a dalších kyselinovzdorných materiálech. Jenže hliník kyselinovzdorný není. V odkazu je zmiňovaná i kyselina citronová, která je podstatně slabší a snad hliníku neublíží. Citron sice nemá takovou páru jako HCl, ale opakovaným použitím by to mělo jít. (bez záruky).

jakcistit.cz/...

hodnocení

1x
Kyseliny rozpouští jak hliník tak vodní kámen a v hliníkovém nádobí vyleptají důlky kde se oak drží nečistoty.
Čistit leda tak mechanicky.

witch*
hodnocení

1x
V hliníkové nádobě povařte vodu s jedlou sodou a kouskem citronu. Dělám to tak s rychlovarnou konvicí nebo mikrovlnkou. Než mikrovlnku debat do bezvědomí, tak rozkrájím do mističky citron, zapnu na plnej výkon na 2-3 min. A jen setřu hadříkem. To samý rychlovarka. Dám trochu vody s trochou sody a citronu. (Fakt trochu! Aby při varu nevznikl gejzír). Zapnu konvicí, když se to dovaří, tak vypleju a setřu hadříkem.

jabraka*
hodnocení

0x

-Kyselina dusičná hliník nenaruší.Samozřejmě bych použil jen zředěnou.po odstranění kamene zneutralizovat čpavkovou vodou.

JABRAKA

Rada nad zlato! Hnedá koža na prstoch časom odrastie…

jabraka*
hodnocení

0x

Kyselina dusičná působí na kovy oxidačně.U hliníku však dochází k oxidaci jen povrchu tedy dojde k pasivaci povrchu.Vznikne vrstvička oxidu,která dál nepokračuje.Koncentrovanou HNO3 jsem míval dokonce uloženou v hliníkové nádpbě..Ovšem netýká se to slitin hliníku.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]