Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Vím, že když se dává obklad na fasádu, tak se EPS nebo vata kotví hmoždinkami. Platí to samé u soklu z XPS? Myslím, že u nás ho jen lepili, ale musím to ověřit. Pokud je to tak, asi by tam neměl přijít obklad, který je kolem 20 kg na metr, co? Díky
Kotvení je jen doplněk a nemusí být žádná hmoždinka, pokud projekt nesdělí, jaké a jak mají být připevněny. Do 8 metrů výšky se nemusí kotvit.Připouští to ETAG 004.
Kotví se s ohledem na stanovení zatížení větrem.
Díky, no a nevadí že lepidlo/perlinka co je na tom XPS není překotveno? Víte co, jestli to váha toho obkladu nestrhne, to mi jde.
Hmoždika drží na sání větru, talířkem, nikoliv na střih dříkem.
Pokud je správně přilepeno, kotva je zbytečná.
Někteří kotví i EPS 2 cm na špaletu okna.
Dobře tak děkuji. Pořád mi přijde zvláštní že by váha obkladu neodtrhla lepidlo s perlinkou od toho XPSka, ale já se v tom nevyznám
Pokud použijete správné lepidlo, nebude na XPS svítit přímo letní slunce, určitě to vydrží. Je to lety odzkoušeno.
Zažil jsem reklamaci na lepení XPS. První reklamace, že zhotovitel dal málo a nevhodné lepidlo. Dalo se jiné lepidlo, za 4 dny byl opět XPS odlepen. Opět reklamace, přijel technik, že toho lepidla je málo. Sám tam dal veliké množství lepidla, udělal z nás (jako z prodejce) malé kluky. Když jsem mu za 4 dny volal, ať se dostaví, že desky opět nedrží, již zpozorněl a přijela komise. Dlouho se diskutovalo, až někoho napadlo, udělat to stejně, jen desky zakrýt proti pražení slunce. A ejhle, desky drží dodnes.
Asi došlo při teplotě k vyšší roztažnosti XPS, při tuhnutí pak ke smrštění a deska zkrátka nedržela. Na severní straně vždy OK, na jižní straně byl tento problém, ale ne s celou délkou, jen střední části.
Proto doporučuji, když je pařák, zastínit desky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.