Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhlová bruska - bezpečnost

Od: jas odpovědí: 9 změna:

Mám takový hloupý dotaz. Běžně používáme úhlové brusky k řezání a broušení. Jelikož mám k tomuto zařízení respekt, čas od času si kladu otázku nad bezpečností provozu. Je například možné, aby při řezání došlo k uvolnění kotouče a jeho vylítnutí z brusky (ochranný kryt používám)? Může se kotouč např. rozlomit, pokud při řezání narazím na něco z jiného materiálu? Děkuji nad zamyšlením.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano, Pri neopatrnem zachazni se muze kotouc rozlomit.

Napriklad kdyz chces neco neopatrne obrousit pomoci rezaciho kotouce. Nebo pokud by si pouzil kotouc urceny pro nizsi otacky, muze se rozletnout. Nebo kdyz se pri rezani prilis zbrkle a silou pokusis zajet do materialu. Atd.

A jake muzou byt nasledky?

Zadej si do google angle grinder accident a prepni se na obrazky.

hodnocení

3x

Jistě vše se může stát, povolit matice co drží kotouč asi ne, smyslem otáčení se totiž jakoby dotahuje. důležité je aby při řezu (dle toho co se řeže) šlel prach a drobné částěečky či ukuje směrem za osobu co s tím strojem pracuje-když se koutoč sekne, tak vše letí dopředu od řezáče. když ji má danou opačně, prach, okuje... letí před řezáče-pak kdyžse kousne, rozletí kotouč-letí dozadu na daného pracovníka!

hodnocení

3x

Teoreticky se může stát všechno. Ale ještě se mi nestalo nic zvláštního a nebezpečného s kotoučem. Občas špatně řezáno a kousek se vylomil. Flexa se ihned rozvibruje, vypnete a je klídek. Nikdy se mi kotouč při řezu neroztrhl.

Je samozřejmé, když řežu kotoučem o síle 0,8, popřípadě 0,6 mm, musí se jemně. U kotouče 2,5mm je pohoda a klídek.

@jenda22

bohužel musím s @milancukrar souhlasit(bohužel proto, že je to nebezpečná situace), v některých případech se bruska rozvibruje a někdy se i matice dokonce o něco povolí, v případě velkkých vibrací matice odcestuje a s ní i kotouč, s nohou jsem ucuknul jen tak tak a na zem(kde jsem měl před okamžikem nohu) se poroučel kotouč 230mm na kámen, který se vertikálně stále jěště točil docela velkou rychlostí-na jednom místě a zařezával se do dlažby.

stejně tak se i vytočí matice u kola vozu v případě špatného vyvážení. Sám jsem to zažil, myslel jsem si, že mám poruchu na homokinetickém kloubu jak to vibrovalo

Bobane, ještě se mi nikdy nestalo, aby se matka povolila. Při zakousnutí kotouče se právě ještě dotáhne.

hodnocení

2x

Hloupý dotaz to určitě není a respekt je nutný. Mám mnohaúrazové zkušenosti :) obroušený prst, koleno a několik návštěv oční ordinace.

Kotouč se mi ještě neuvolnil, ale jako základ a nutnost na oči brýle!

Kvalitně upnutý materiál.

Rotace kotouče a tah brusky směrem od tebe - v případě kousnutí bruska nepoletí na tebe a tvé části těla.

Počítat s tím, že se kdykoli může bruska vydat ve směru rotace kotouče.

Další záludnost: například jekl při podélném rozřezávání se při dořezávání stáhne - čím silnější jekl tím větší síla.

Příčné řezaní: vypodložit v místě řezu - nesmí se řez stáhnout při dořezávání.

Pokud to nečekáš tak letí pryč materiál a nebo zlomíš kotouč.

hodnocení

0x

To jsem si taky myslel, že smyslem otáčení se vždy utahuje, tedy rozhodně ne POVOLUJE. Avšak to je omyl. Stačí opotřebené ložisko u převodovky rotoru, nemusí to být ani tolik znát, jen jemné vibrace a sranda je na světě. Stejně tak nevyvážené kolo u auta se může "odklepat" od náboje kola a za jízdy si odcestovat směrem svého uvážení, jakožto tato situace může zapříčinit škody na lidských životech, zdraví, majetku.

Nebo hůř vyvážené kotouče velkých průměrů 230 mm, zde hraje v roli sice méně otáček oproti bruskám s kotouči menšího průměru, avšak je třeba uvědomit si, že úhlová rychlost je poměrně velká a s tím související centrifugální síla(zde působí síly jak dostředivé, tak dostředivé, jinak by bylo těžké udržet brusku, hlavně s kotoučem 230mm v ruce), jenž je působící na hmotný bod, kterým považujeme střed osy rotoru se závitem a střed tloušťky a průměru kotouče v jeho horizontální rovině, kde vedeme přímku ke středu hřídele rotoru, majícím závit. Říci střed tloušťky kotouče v jeho horizontální(půdorysné rovině je sice fakticky nepřesné, ale píšu to pro méně chápavé)

jednoduše řečeno kotouč se může vysmeknout z hřídele brusky vždy, i když ho dotáhnete klíčem, stačí i řezat tak, aby se vytvářely vibrace, stejně tak se často vysmekává kotouč těm, co kotouč dotahují jen rukou s tím, že se "přeci kotouč dotahuje sám"

Kotouč -řezací se velmi často roztrhne tak, že se při řezání jednoho materiálu(ocel) dostane do kontaktu s jiným materiálem, vzniká příčně torzní kmitání, jenž kotouč natolik rozvlní(dojde vlivem stejných otáček ke stojatému kmitání) a praskne-často z něj vylétnou ve velké rychlosti ostré

Pozor, někdy je nutný přepočet, protože na některých kotoučích se uvádí obvodová rychlost, ale na brusce můžete mít jen počet otáček za minutu, pro brusku pro kotouče 230mm je často počet otáček za minutu 6500, nebo 6600

rád bych se k tomuto vyjádřil mnohem více, ale tlačí mě čas, musím ještě něco projektovat

doplněno 22.07.21 22:06:

ještšě bych chtěl doplnit k tomu roztrhnutí řezacího kotouče-vyřezal jsem a vyboural 100 děr do armovaného betonu. někdy bylo třeba(po odsouhlasení stavebního dozoru firmy i statika) vytvořiti dle projektu otvor tam, kde vedla vertikální betonová výztuž(někdy nesprávně zvaná "roxory") V některých situacích, kdy hrozil kontakt kotouče se dvěma mateiály současně, vzít prostě najednou oba dva materiály kotoučem na beton, pro tento účel se kupovaly levné kotouče, kde kus stál asi 120kč a dalo se s ním přeřezat asi tak 14 roxorů i s betonem současně, nesměl jsem příliš na kotouč tlačiti, abych oddálil jeho odtavování řezných zrn. Mluvím zde nyní o tzv." diamantových kotoučích"

Při dlouhodobé práci je nutno kupovat kotouče tzv. SILENCIO, které jsou méně hlučné, stojaté vlny,které to způsobují jsou přerušeny výrazným prořezáním kotouče. Je třeba si uvědomit, že se řeže v uzavřeném prostoru, kde se zvukové vlny odráží a vzájemně jak sčítají(hlavně), tak vyrušují. Takové jsou osvědčené například od firmy WURTH, avšak mezi dělníky jsou velmi oblíbené tzv. "do kapsy domů" nebo "na aukro"...Ale vzhledem k marži stavebních firem se to většinou neřeší, ty mají velké slevy a si z toho i stáhnou dépéháčko

Z praxe vím, že jsou i kotouče univerzální-označení materiálu kotouče "30S B F" (například), ale nezvládají řezat současně beton i ocel a jsou tudíž zdraví ohrožující.

hodnocení

0x
U nekterych flex se kotouc bezne povoluje. Jednou jsme to i reklamovali a vnucovali nam nejake papirove podlozky. Deje se to pouze pri vypnuti brusky a dotaceni.. mozna vibrace..jinak nejvetsi peklo je sundany kryt z flexy. Jak toto vidim , tak se mi sviraji pulky. A je obcas na netu k videni kousky kotouce zapichleho v ksychtu.exoty, kteri si davaji na flexy vetsi kotouce nez tam patri zminovat nebudu. Jinak na tom nebezpecneho nic moc nevidim. Pokud neni clovek blbec, tak nejvetsi riziko vidim v tom, ze ti vleti prach pod brylema do oka.

hodnocení

0x
Okrem rozlámaných kotúčov, kopnutí, šrapnelov či drôtov zabodnutých do očí, či poranení sa rezaním na nesprávnom mieste len dodám, že je vhodné myslieť aj na ochranu sluchu a “čuchu”. Práca s ňou je hlučná a prašná. Pri urezaní kúsku železa niekde vonku to zas až taký problém nie je. Ale pri brúsení beží podstatne dlhšie a tu zrazu prídete na to, že Vám už tretí deň zvoní neznesiteľne v ušiach a z nosa stále lezú čierne hlieny a v nich kde tu trochu krvi…

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]