Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nemůže být stožár vedle domu jako hromosvod?

Od: lightbo odpovědí: 9 změna:

Pardon za asi úplně hloupou otázku, ale zajímalo by mě to. Hromosvody a jejich kotvení je přes střechu a dům je dost drahé, proč vlastně nestačí dát například vedle domu uzemněný kovový stožár/tyč? Nebyl by sice na střeše, ale třeba metr od domu, ale pokud by byl vyšší, není pravděpodobnější, že blesk svede spíš než dům? Proč se takové řešení nepoužívá, co je na něm špatně? Děkuji :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Klidně si postav do 15m stožár(a ten si podle normy uzemni),na to nic nepotřebuješ...jen ohlášení.
Jinak hromosvod mít nemusíš.

tm
hodnocení

0x

Řekl bych, že si stožár postavit můžeš. Pokud bude tyč uzemněna, bude oficiálně chráněn tento stožár, nikoliv dům. Blesk však pokaždé neuhodí do nejvyššího místa. Vždy mi hodně lidí říkalo, že když mám vedle domu něco vyššího, tak k čemu hromosvod. No... viděl jsem hodně záběrů, jak blesk trefil krávu, která stála blízko o poznání vyššího stromu. Hezká úvaha - třeba to někdo rozlouskne. Stejně ta kse člověk může zamyslet nad tím, jak se blesk v takové rychlosti může trefit do drátu o průměru 1 cm))

bg

Tak tam asi nejde o rychlost a trefení. Jde o dva body s opačným nábojem, mezi kterými prolétne jiskra.

tm
hodnocení

0x

Ideální by bylo postavit kolem domu klec.

hodnocení

0x

Kdo říká, že se to nepoužívá? Vy jste ještě asi neviděl dům zapáleného radioamatéra, že? *smich*

hodnocení

0x
Takové řešení se používá, ale né jeden stožár ale více stožárů kolem budovy, nebo také nad budovou jsou natažená lana.
Tyto hromosvody můžete vidět nad sklady výbušnin nebo bioplynových stanicemi.

111®
hodnocení

0x

nebo na startovacích rampách raket--

Přesně tak. A i přes to všechno se stane, že občas blesk trefí raketu. Ale s menší četností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]