Dobrý den, poprosím o tip na nástroj, který bych primárně používal na konstrukční vruty větších délek, řekněme do 8x22. Použití plánuju zřídkavé až občasné, maximálně v jednotkách kusů, prostě aby to doma bylo. Takže spíš levnější, ale dostatečně výkonné na utažení i povolení, když se vyskytne potřeba něco tvořit.
Rázový utahovák? nevím jestli to bude dobrá volba. To je tak na povolování šroubů u kol na autě nebo jiných zarezlých šroubů.
Tvůj konstrukční vrut je dlouhý a štíhlý, takže se možná při namáhání rázy ukroutí nebo někde praskne.
Já bych použil kvalitní aku-šroubovák s převodovkou pro přepínání kroutícího momentu. Nebo pak jedině elektrickou vrtačku a kvalitní bity. Ale i tu nejlepší vrtačku můžeš spálit (a to už je zase rukama).
A předvrtání nějakým slabým vrtákem rozhodně neuškodí. Zkus si jeden konstrukční vrut zašroubovat bez předvrtání přes trámek pomocí ruční goly. Pak budeš vědět jaká je to dřina bez předvrtání. Přitom ty budeš vrut šroubovat několik minut a po tom nářadí očekáváš, že to zašroubuje za deset sekund.
A chtít něco na občasné použití, aby to bylo levné a přitom výkonné a silné - to nějak nejde dohromady.
Klidně by stačil i elektrický. Jenže netuším, jaký výkon by měl mít, aby byl dostatečný. Koukal jsem na pár kousků a pohybují se ve velkém rozmezí, třeba takový lidlovský, který hodně lidí vnímá jako dobrý, a který má ve specifikaci uvedeno použití pro vruty do dřeva až do průměru 8 mm, má udávaný točivý moment 180 Nm, ale v nabídce jsou i jiné s několikanásobně větším momentem. Někdo tvrdí, že stačí vrtačka, no, já už jednou jednu značkovou spálil, když jsem kdysi povoloval špatně zapuštěný vrut, a myslím, že tehdy to byl dokonce jen nějaký menší rozměr. Proto se ptám, nerad bych koupil něco nevhodného.
Konstrukční vrut mívá špičku s řeznou plochou, nepotřebuje předvrtání. Nad závitem má frézovací krček, na další snížení odporu při dotahování. Pochybuji, že tazatel bude mít pro předvrtání zmíněného vrutu vrták potřebného průměru a délky... Nejen na takové případy, ale na běžnou kutilskou práci by mohla stačit akuvrtačka - šroubovák. Výběr je obrovský, podle výkonu a ceny.
vilik*
Bohužel nestačí. Mám akušroubovák metabo, vrtačku makita a cvičně jsem si zkusil povolit jeden a pak několik dalších na pergole. Tam vím, že je právě ta dvaadvacítka, kterou popisujete. Nic, ani jedno na to nemá sílu.
Stačí se trochu rozhlédnout, montéři na stavbách používají jen akušroubováky, ale je dobré na velké vruty vybrat výkonnější stroj. akusroubovaky.heureka.cz/... tady máš tip na konkrétní zboží, jen si zvolit co vyhovuje jak výkonem kvalitou cenou. Používat na takovou práci klasickou vrtačku je se vrátit o 30 let zpátky.
Ten nástroj se jmenuje mozek. Naučte se ho používat
vilik*
Děkuji. Zkusím to tedy příležitostně vytočit mozkem. Přijde mi, že jeden z nás dvou byl buďto dlouho na sluníčku, nebo je přepracovaný, nebo jste to přehnal s alkoholem. Otázka - hledám NÁSTROJ na občasné vyšroubování a zašroubování konstrukčních vrutů. A proč jsem asi položil tuto otázku, co myslíte? Protože moje vrtačka a akušroubovák na to nestačí, ty vruty jsou občas i na dost nepřístupných místech, a jelikož se nechci dřít, rád si pořídím nějakou novou hračku do dílny. Odpověď - použij mozek. Vidíte v tom logiku? Jak to řeší moje požadavky? Tuto "radu" skutečně nepovažuji za bezkonkurenčně top super hyper neuvěřitelně nejlepší.
Shrnutí, konstrukční vrut vypadá nějak takto: spojto.cz/... Z toho mi vychází, že nápad s vrtákem a předvrtáním je spíše mimo, protože popírá smysl těchto vrutů, ráčna se hodí nejspíš pouze pro vyšroubování nebo pro opětovné zašroubování do již připraveného otvoru, ne už na zavrtání nových. Mozek už raději nekomentuju, to už jsem provedl dostatečně v komentáři, takže zbývá vrtačka, která ovšem musí být výkonnější než tato: vrtacky.heureka.cz/... která to podle mého pokusu nedá, a nebo rázový utahovák. Sice jsem nedostal tip na konkrétní zboží, abych nedopadl jako s mou vrtačkou, přesto děkuji panu Krtkovi za radu, protože mi osobně přijde jako nejlepší. Vám ostatním děkuji za účast a třeba některou z dalších rad použiji při jiné příležitosti.
jak často a kolik jste ochoten investovat ,aby se nový nástroj vyplatil? Dal by se použít násobič momentu na který by se musela nasadit redukce s torxem ,je mnoho variant násobičů např tento prislusenstvi-ke-gola-sad/... ,je otázka jesti po použití rázového utahováku nebude torx ve vrutu vyžvejkaný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.