Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde u sazby D25d a připojit bojler jen přes zásuvku nebo to musí být napevno?

Od: elektro odpovědí: 65 změna:

Neví někdo jestli je podmínka, že u dvoutarifní sazby D25d s 8 hod. NT na ohřev vody se bojler musí připojit vždy napevno do zdi nebo by to šlo i přes zásuvku, která by šla v případě potřeby kdykoliv vypnout a zapnout a bojler tak zapnout třeba přes prodlužku na VT, když nepojede NT a bylo by náhodou potřeba ohřát více vody pro návštěvu atd. Jde o malý bojler 30 litrů, který mi stačí, ale když 2x za rok přijede návštěva, tak to bude málo a bude to mimo těch 8 hodin NT, tak se voda neohřeje, leda tak na sporáku *sok*.

Nikdo mi to na 100 % nepotvrdil, že to legálně jde. Snad se prý měly měnit nějaké předpisy a už to nemusí být napevno do zdi? Na zákaznické lince PRE mi neřekli, paní nevěděla. Kde si to ověřit? Bylo by pro mě výhodnější, kdyby bylo možné bojler připojovat přes zásuvky na NT nebo i VT podle potřeby.

Jak by to šlo vyřešit, aby to mohlo fungovat na NT i VT podle potřeby. Potřeboval bych to potvrdit, jak to je a podle toho to vyřešit. Děkuji

65 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Stejný dotaz tu už máte, tak by bylo lepší pokračovat v něm. Dotaz je příliš obecný, abyste na něj mohl dostat konkrétní odpověď. Připojovací podmínky PRE jsou tady:
predistribuce.cz/...
Pevné připojení se nevyžaduje. Při instalaci v koupelně je potřeba dodržet bezpečnostní zóny. V zóně 3 je zásuvka dovolená.
Je vůbec potřeba pro získání sazby D25d u PRE mít akumulační spotřebič a mít ho blokovaný? Na stránkách PRE se o tom nic nepíše. Ono totiž tahání dalšího přívodu pro tři kyblíky teplé vody může být návratné až za mnoho let.

elektro
hodnocení

Napsal jsem druhý dotaz a to se nesmí?

Obecný dotaz? a co potřebujete ještě vědět?

Na odkaze co jste napsal se nikam nedostanu. Přístup ke všem PN a Katalogu prvků je umožněn pouze autorizovaným osobám ze zhotovitelských firem PREdistribuce, a. s.

Pevné připojení se nevyžaduje jste zjistil kde? Kdyby mi někdo potvrdil, že není vyžadováno, tak to tu neřeším. Pro získání dvoutafitních sazeb je/ byla podmínka ohřevu vody bojlerem nebo akumulační kamna a to právě napevno připojenými. Proto se to snažím zjistit, jak to je. Na PRE mi RT řekl, že to nejde, jeden elektrikář mi řekl, že to nemusí být napevno a tak se snažím zjistit jak to opravdu je. Vypadá, že je to jako v kocourkově, neplatí pro všechny stejné normy?

Normy platí jen pro provádění elektroinstalace. Protože jste nenapsal, ve které zóně bude bojler instalovaný, není možné odpovědět konkrétně. Všechno ostatní jsou obchodní podmínky, které mohou být různé u různých dodavatelů a mohou se i měnit v čase. Může to působit jako Kocourkov, je to obchod. Současné podmínky pro získání D25d by měli sdělit na zákaznické lince.

111®
hodnocení

1x

na to jsi se ptal už jinde tak tam pokračuj. Jaký má ten bojler přívod? ty malé bývají i na zásuvku ale to musíš prohlídnout a udat typ a ne se ptát obecně...nebo pošli mejl dodavateli elektriky..

elektro
hodnocení

A to se nesmí? Kdyby mi někdo poradil, tak se neptám. Je úplně jedno o jaký typ jde, psal jsem 30 litrový bojler 2 kwh. Na připojení do zásuvky nebo napevno nemá vliv velikost bojleru. O dodavateli jsem psal, že jsem tam nepochopil, dokonce ani jejich revizní technik nevěděl.

111®
hodnocení

1x

osobně si myslím, že mít dvoutarif jen na bojler 30l nemá smysl, se ohřeje za hodinu. já ho provozuji na zahradě

koupelny-ptacek.cz/...

Už se to tu řešilo nedávno. Tazatel zjistil, že současný rozdíl v paušálu je zanedbatelný, takže se dvoutarif vyplatí vždycky.

elektro
hodnocení

Ano, to je v návodu, že do 1 hod. se voda nahřeje asi na 55 st.

Jak jsem psal je to celé komplikovanější, mluví do toho správce a pak ti, co to budou pod jeho velením dělat. Prý to bude drahé ohřívat vodu ve VT, jako kdyby tu elekřinu platili oni a ne já sám :). Snad se nějak domluvíme, proto si zjišťuji věci kolem, abych měl o tom představu,protože znáte to, jeden řekne, že to nejde a druhý revizák to bez problémů udělá.

Kdyby bylo na mně, tak se na NT vykašlu a budu si ohřívat vodu jak budu potřebovat, nezávisle na spínání časů NT. Rozdíl v 1 kwh mezi VT a NT by měl být asi 2,20 Kč, tak to by mě snad nezrujnovalo, ať pořítám jak počítám.

Nemám s bojlerem zkušenost, proto se chci zeptat jestli se může bojler kdykoliv vypnout? Když pojedu na 3 dny na chatu, tak bych bojler vypnul a zapnul až se vrátím a voda se za hoďku ohřeje nebo to nemá smysl vypínat? Jaká bude asi spotřeba na udržování teploty, když se nebudu voda odpouštět? A nebudu voda zkažená, když budu i týden na chatě nebude se odpouštět? Nebo jde udělat to, že vodu v bojleru spotřebuji než odjedu a už nedopustím, aby se nekazila?

elektro
hodnocení

hlada: Nejde mi odpovědět pod vaši odpověď.

BOjler bude v koupelně, asi nad vanou, nevím, kam jinam by ho chtěli dát? Místa je tam hodně, vysoké stropy. Známý má bojler v maličké koupelně nad vanou a protože má tarif na vytápění elektřinou, tak ho má připojený přes zásuvku.
To já bohužel nemám, proto se nažím zjistit, jak by to šlo.

Je to bordel, ne KOCOURKOV, pravidla by měla být pro všechny stejná a ne že jeden RT to udělá a druhý ne anebo ČEZ to povolí a EON ne.

Ještě jsem se ptal na to vypínání - zkažená voda atd.? Jak to vidíte?

gazda*

Já jsem v distribuci EONu, takže tady musí být splněna podmínka, že je spotřebič v době VT blokovaný. Takže nový stykač do rozvaděče (ovládaný přes HDO). HDO musí být u elektroměru, takže tam na to musí být místo (+ nový kabel od HDO ke stykači), jinak smůla. Od stykače pak kabel k bojleru. Připojení napevno (zásuvku si případně domluvte s revizákem). Ale pozor na zóny v kouplně. Nad vanou zásuvka být nesmí. Bojler, když to výrobce umožňuje, tak ano.

Moje rada: nejdříve distributor, jestli NT povolí. Pak revizák, jestli nebude problém s umístěním HDO u elektroměru. Pak zapojení bojleru, které Vám bude vyhovovat a jestli to Vaše navrhované zapojení revizák bude ochoten schválit. Pak s žádostí a potvrzenou revizí za distributorem.

Jinak voda z veřejného vodovodu týden v bojleru vydrží. Jestli je přímo ze studny, tak to chce vyzkoušet, to zaručit nemůžu.

elektro
hodnocení

To je právě to, jak jsem psal, že si nemůžu najít sám nějakého revizáka. Distributor NT povolí, na to jsem se ptal, automaticky když budu mít bojler, ale otázka jestli mi ten revizák vyhoví a udělá to na oba tarify a jestli s ním bude nějaká domluva? Předem nechce nic vědět ani vidět a bude vše řěšit až to přijde dělat. Z toho mám obavy. S něčím podobným jsem se ještě nesetkal, aby se nepřišel řemeslník (obzvlášť elektrikář) podívat, jak to vypadá. Už se o tom mluví skoro měsíc a nic víc nevím, termín, nebo jak se to bude dělat.

Voda je z veřejného vodovodu, takže by byla být týden v bojleru v pohodě?. A vypnout ten bojler nebo ho nechat celý týden zapnutý, když budu na chatě. Co je lepší?

Takže problém zásuvky je vyřešený. Jestli bojler nemůže být v zóně 3, tak nemá smysl o takovém připojení vůbec uvažovat. Zbývá tedy možnost ho zapínat a při delším odchodu i vypínat z rozvaděče. Rozhodně bych ho při delší nepřítomnosti nenechával zapnutý a při návratu vodu odtočil a nepoužíval na vaření.

elektro
hodnocení

Jj. v zoně 1 nesmí být instalován žádný spotřebič, výjimku tvoří právě bojler odpovídajícího krytí. A většinou ho všichni mají právě nad vanou. Problém zásuvky stále vyřešený není, ale kéž by byl a někdo napsal, jak to je skutečně je.

ČSN 33 2135 Elektrická zařízení v koupelnách, umývárnách a srchách
4.2 odst.b: V zónách 0, 1, 2 se mohou pokládat jen vedení nutná pro pevně připojené spotřebiče umístěné v těchto zónách.
4.2.1. odst.b: Vedení uložené na povrchu nesmí procházet zónou 1 s výjimkou svislého přívodu k ohřívači vody.
Tak snad už je to jasné.

Bejvávalo možná tak před 100lety že boiler pevně připojený mohl být nad vanou.
Dnes může být, ale musí být výš jak 220cm nad vanou.
elektro
hodnocení

Tzn. že pokud bojler nebude napevno, ale bude připojený na zásuvku ( třeba jenom ve VT), tak může být nad vanou?

A pokud ne, tak budu muset dělat komplet nové vývody vody, které jsou nad vanou a povedu je 2m k bojleru, který by se dal např. do rohu koupelny nad pračku? A jak pak udělat to, aby byl přívod vody k bojleru co možná nejkratší.

MOžná se to tak dělalo před 100 lety, to nevím, to nezažil ani můj děda.. Vidím to nyní v nových rekonstruovaných koupelnách. Jak je možné, že mají bojler 1m nad vanou?

gazda*

do zóny 1 musí ten bojler splňovat krytí IP44, to např. bojlery Dražice splňují. Musí být ale připojené napevno.

Takže nedělejte blbosti, pozvěte elektrikáře, ten to zapojí podle normy a revizák zreviduje. Hotovo šmitec. Bude to stát dle místních poměrů vyšší jednotky tisíc až desítky tisíc dle potřeby úpravy bytového rozvaděče a elektroměrového rozvaděče + materiál, bojler, práce a revize.

elektro
hodnocení

Aby mohl jít připojit do zásuvky, tak to by se musel ten bojler umístit kam?

Proč bych dělal blbosti? Jenom chci informace, nebojte sám to dělat nebudu.

Pozvat elektrikáře si sám nemůžu, protože jsem již několikrat psal, že toho řeší sám správce, to je ten problém a musím čekat, kdo přijde a jak to bude chtít udělat? Vidím to podle toho, jak jsou tady různé názory - jeden že to jde, druhý zase nejde a vytáhne úplně něco jiného.

gazda*

zásuvky až v zóně 3.

axanis.cz/...

elektro
hodnocení

Takže půjde bojler připojit na zásuvku, která by byla od bojleru napravo u pračky po pravé straně? je to asi 80 cm od vany.

elektro
hodnocení

Takže půjde bojler připojit na zásuvku, která by byla od bojleru napravo u pračky po pravé straně? je to asi 80 cm od vany.Anebo šlo by to připojit přes nějaký vypínač?

bbelektro.cz/...

Šlo by to tak? Nebo mi doporučte něco vhodného pro vypínání bojleru.

gazda*

Jestli má být bojler v zóně 1, tak zásuvka neprojde. Jestli má být splněno blokování, tak zásuvka může být problém. Záleží od revizáka. Ideálně to domluvit tak, aby byl v rozvaděči stykač s možností ručního spínání. Tak si bojler zapnete případně i ve vysokém tarifu. Váš vypínač by fungoval a splňoval by i připojení napevno (ale musel by být umístěný v zóně 3), ale bojler bude fungovat jenom v nízkém tarifu a jestli to občas potřebujete pustit operativně kdykoli, tak to není dostačující řešení.

Proberte to pak s elektrikářem co přesně potřebujete, aby to zapojení dělalo a on do toho doplní možnosti dle norem a poradí vhodné řešení.

elektro
hodnocení

Otázka jestli to tak bude chtít elektrikář - revizák udělat? Kdoví jak se domluví se správcem, není s nimí žádná domluva.Elekrikář se předem odívat nepřijde, přijde až rovnou na práci.¨ A pokud záleží na revizákovi, co schválí, tak to je taky zvláštní.

A ta sporáková kombinace by nemohla být v zoně 3 a bojler v zoně 1? Tahat ještě vodu od vany k bojleru, kdyby se umístil nad pračku, tak to se mi nechce, další sekání nebo to bude vedené venku v trubkách jako sem parkrát viděl a to bude vypadat jako ve sklepě. To opravdu nechci, jako za první republiky bydlet nemusím.

Takže zásuvkový problém je konečně vyřešen. Teď už zbývá jen obstarat elektrikáře. Zapínání z rozvaděče není věc technická ani chuti do práce, ale splnění obchodních podmínek. Na zjištění, zda to dodavatel nezakazuje, by měl stačit jediný telefonát na zákaznickou linku.

elektro
hodnocení

Ještě jednou to napíši:

elektrikáře bych si sám obstaral, ale nemůžu, obstarává ho sám správce

Takže kromě technických a obchodních záležitostí je potřeba vyřešit majetkové vztahy. Kdo bude nositelem zakázky, kdo bude investorem a kdo bude majitelem upravené elektroinstalace. Možná, že tím se mělo začít.

elektro
hodnocení

hlada - nejste právník nebo politik?

21.07.21 12:45

Ne

hodnocení

1x
elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody.
5. Odběratel zajistí technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů
v dobách platnosti vysokého tarifu. Odsud... Podmínky distribučních sazeb... google.com/... takže dle podmínek ČEZ, (další to mají stejné) "nesmíte zapnout"akumulační spotřebič v době VT.. Z tohoto důvodu většinou revizák požaduje pevné připojení...jak jinak chcete zajistit technické blokování? V mnoha případech se to nedodržuje, pokud bude elektřiny dost, distributor to řešit nebude, záleží jen na RT...

hodnocení

0x

Pokud jste dosud neměl sazbu D25d pak stejně musíte sehnat revizáka. Doporučuji servisáka najít a oslovit ho touto otázkou. On je ten, kdo vám revizi pro sazbu D25d dá nebo nedá. Jsou to také lidi, mají pochopení a jiní se drží přísně pravidel. Je to kus od kusu.

To pravidlo pevného zapojení taky úplně nechápu. Protože se běžně k bojleru dává stykač, který lze mít na automat (dálkové spánání), ale má i možnost vypnout a zapnout kdykoli..., což pokud jsem správně četl předpisy by němělo jít. Ale dělá se to.

Jinak přes ten stykač (pokud bude bojler jediný spotřebič za jističem) je to lepší i bezpečnější řešení než běhat po bytu s prodlužkou.

Třeba to tu někdo objasní.

Jednu spirálu na 2kW Dražice máme už z výroby normálně na zásuvku, 3f už samozřejmě na pevno. Ale revizi máme na to pevno.

elektro
hodnocení

D25d nebo jinou s NT nemám. Ono je to trochu problematické, já si jenom zjištuji, co a jak jde, abych v tom měl jasno a revizákovi potom řekl, že to tak jde. Revizáka si bohužel nemůžu shánět sám, ale řeší to správce a po zkušenostech, co jsme kdy dělali, tak to byla vždy hrůza hrůzoucí a proto už si zjišťuji informace předem, abych věděl, co je možné a není.

Chápu, že když máte jeden napevno, tak druhý si už můžete zapojit jak chcete. V mém případě je to jinak, když D25d nemám. Nechce se mi moc sekat přes celou chodbu od jističů a pak i celou koupelnu. Proto řeším, jestli má NT vůbec smysl a připojit 30 litrový bojler jenom na VT.

hodnocení

0x

Zapoj napevno a do rozvaděče se dá sehnat relé s páčkou, kdy se mechanicky odblokuje i v době VT.

elektro
hodnocení

A udělá to každý revizní technik? Když jsem se na tuto možnost ptal, tak jeden se dost divil.

Já si to udělal jako elektrikář s 50kou sám a nikoho jsem se neptal. Rozhodně nebudu lítat s prodlužkou po koupelně. Navíc je to nebezpečné ve vlhkém prostředí.

anonymni357

Gumidku.Elektrikar se selskym rozumem!Myslel jsem ,ze neexistuje,ale vyjimka potvrzuje pravidlo.

Ja hlavne nechapu,proc tazatel touzi kvuli tricetilitrovemu bojleru po te anabazi s dvoutarifem,to nemuze byt podstatny rozdil,je to ale jeho vec.

šetřílci dají dvoutarif i na 10 litrový bojler. Nechápeš, ale to je tak všechno, co se u takové sorty lidí dá dělat. Já mám 155ku a rozhodně, když o Vánocích se sejde rodina, tak se nehodlám cákat ve studené a nebo jít spát spocený.

elektro
hodnocení

gumidek: nechat si udělat dvoutarif nebyl můj nápad, ale distributora! Tvrdí, že se to vyplatí vždycky a velikost bojleru nehraje roli. Proto se tady ptám na řešení. Proč se nacházíte do někoho,koho vůbec neznáte? Vidím, že jste vůbec nepochopil o co mi jde. A když už, tak ne spocený, ale ZPOCENÝ!
elektro
hodnocení

oprava: mělo být ...proč se navážíte do někoho

gumid
Elektro, o tobě nebyla řeč. Řadu o relé jsi dostal.

hodnocení

0x

Zdravím. Odebírám el. od ČEZ, mám bojler normálně zapojený do zásuvky a tarif D25d - zapojuji přes časový spínač, na kterém jsem si zadala časy levnějšího tarifu - nikdy mě nenapadlo, že bych měla mít pevné připojení? ani ČEZ se o to nikdy nezajímal...

elektro
hodnocení

Děkuji za informaci, ale to jste již sazbu D25d anebo jinou s NT měla asi dříve. Tu já bohužel nemám, tak to udělat jako máte vy asi nepůjde. Musí mi to revizák schválit.

111®

tak budete o sazbu žádat?

111®
hodnocení

0x

no ještě si můžete koupit HDO do zásuvky, a připojit to na něj, abyste nemusel sekat..třeba by to revizák skousl..

bbelektro.cz/...

elektro
hodnocení

To právě zjišťuji, jestli mám žádat o dvoutarif a vyplatí se to, zase sekat polovinu bytu a v době mimo NT budu bez teplé vody (když by se vyčerpala). Proto řeším, jestli má NT vůbec smysl a připojit 30 litrový bojler jenom na VT.

Ta HDO zásuvka nic neřeší, sekat bych musel, když nemám dvoutarif.

Ono je to trochu problematické, já si zjištuji, co a jak jde, abych v tom měl jasno a revizákovi potom řekl, že to tak jde. Revizáka si bohužel nemůžu shánět sám, ale řeší to správce a po zkušenostech, co jsme kdy dělali, tak to byla vždy hrůza hrůzoucí a proto už si zjišťuji informace předem, abych věděl, co je možné a není.

111®
hodnocení

0x

Tak aby bylo jasno: v prostoru 0 což je prostor vany NEMÍ být nic na zásuvku! Takže tam může být jedině napevno. A je jedno kolik litrů..nejbližěí zásuvka MUS9 být minimálně 60cm do okraje vany, přesněji řeženo , mimo dosah z vany, i když si v ní stoupnete..

elektro
hodnocení

Ale já neřeším, kde má ta zásuvka být? :) To by měl vědět snad ten elektrikář nebo revizní technik.

joudic*
hodnocení

0x
co oci nevidi, to srdce neboli

hodnocení

0x
O tom jestli připojit napevno nebo přes zásuvku se musíte dočíst v návodu výrobce konkrétního boileru.
S funkčního hlediska lepší napevno.
Pro nouzové dohřátí dá se osadit do rozvaděče například časové relé ovladané tlačítky.
Přesně co a jak musíte spínat se musíte dočíst v připojovacích podmínkách vašeho distributora elektřiny.
elektro
hodnocení

V připojovacích podmínkách PRE se nevyznám, nejsem elektrikář, ani elektrokutil, kdyby ano, tak se tu neptám.

V připojovacích podmínkách se píše že odběratel zajistí technické blokování akumulačních spotřebičů v době vysokého tarifu.
Jestli se obáváte nedostatku teplé vody proč nedáte větší boiler?
Existují boilery se dvěmi spirály kde druhá slouží k dohřevu ve vyšším tarifu a ohřívá jen část vody.
Doplníte typ takového akumulačního ohřívače? Ať nemusím procházet stovky typů...
Asi jsem napsal blbost, pod 200 litrů se 2 nezávislími spirály nic nenacházím a při výrobě na zakázku se asi tazateli nebude líbit cena.
elektro
hodnocení

ra20z: Mně voda stačí do 30 litrů, ale psal jsem pro případnou návštěvu, a proto nebudu dávat bojler 80 l, jen proto že 2x za rok přijede návštěva.

Když musí být VT blokován, proč mi to přímo na PRE pán poradil, že to jde. To je to, co se tu stále snažím vyřešit - jeden tvrdí že to jde udělat i na případný ohřev ve VT a druhý zase, že to nejde.?

elektro
hodnocení

nonek:

Nakonec mi byl doporučený tento typ: mall.cz/...

Má rychlý ohřev vody za 30 minut, vysoké krytí IP44 - a může se dát do zony1 nad vanu.

Pokud máte spočítano že vám bude stačit 30litrů tak si ho tam dejte.
Přepínač na VT nebo jiné ovladání v případě pevného připojení tam jde udělat a když nám to neudělají při instalaci jde dodělat.
Umístit boiler nad vanu do zóny 1 ne, to vám nikdo zodpovědný nenainstaluje, jedině výš jak 220cm nad vanu.
elektro
hodnocení

Vím, že mi těch 30l teplé vody bohatě stačí, velikost bojleru neřeším. A jak je možné že v každé třetí zrekonstruované koupelně je nad vanou bojler a není to nad 220 cm nad vanou?. To vypadá, že těch zopovědných až tolik nebude. Teď záleží, kdo to přijde dělat a jak bude on zodpovědný anebo jak složité to bude chtít dělat a na tom si vydělat? Nebo jak to jinak chápat?

gazda mi napsal:

20.07.21 12:24

do zóny 1 musí ten bojler splňovat krytí IP44,

------------------------------------------------------------------------------------

Tzn. že se bude muset natáhnout 1,5 m voda od vany až na druhou stranu k bojleru a sekat obklady?

A ten přepínač na VT jde udělat jak?

Gazda vám dal tento odkaz axanis.cz/...
Tam je to docela dobře rozepsané.
Spotřebiče o příkonu 2000W a více musí mít svůj vlastní napájecí obvod.

111®
hodnocení

0x

dejte to napevno a elektrikář vám poradí jak to zapnout mimo VT

elektro
hodnocení

Jakože napevno ho nechat jen na dosavadní VT? A jak ho v případně potřeby vypnu? Když nebude na samostatném spínačí, jističi (a to prý být nemusí u VT) a nepůjde tak vypnout? Nechat ho pořád pod proudem asi nebude to pravé, např. když budu delší dobu pryč..

A jak lze zapnout mimo VT? Vysvětlíte? Každý elektrikář mi poradí, tak tomu nevěřím.

111®
Spletl jsem se mělo být na NT a zapnout při VT na což stačí přemostit kontakty stykace
elektro
hodnocení

111: A když to bude napevno, tak to nepůjde nikdy vypnout po dobu NT? Nebo jak to udělat, abych mohl bojler vypnout, když pojedu pryč. Netuším co je přemostit kontakty stykače? V bojleru, jističi, elektroměru. Jsem naprostý laik kolem elektřiny.

111®
hodnocení

0x
Bojler samostatný jistič, shodit ho a máte vypnuto. Paralelně je kontaktům stykace vypínač na DIN lištu. Potřebujete prihřat zapněte.
elektro
hodnocení

Pro samostatný jistič se bude muset ale hodně sekat, je to tak? A pokud chci co sekat co nejméně.? Nechci celou chodbu a koupelnu znovu sekat...

Revizák mi řekl, že pokud nechcidělat NT tak není třeba žádný samostatný jistič dělat k bojleru a el. se jenom vytáhne pro bojler z koupelny a zapojí se buď do zásuvky nebo udělat na vypínač. Jde mi o to že se mi nechce sekat půl bytu - od jističů na chodbě a přes celou koupelnu k bojleru. Navíc si myslím, že se mi dvoutarifní sazba při tak malém bojleru nevyplatí, ale distributor a i někteří jiní tvrdí, že se to vyplatí a udělali by ji

Kvůli úspoře 200,- za měsíc to za to nestojí a vůbec se mi do toho nepořádku, který bude při sekání nechce. Navíc kolik bude asi stát vše kolem zřízení dvoutarifu (nový elektroměr, materiál, práce, revizák atd..? Levné to asi nebude. I když cena nepůjde za mnou a nemusel bych to řešit. Ví někdo přibližné ceny? Ještě je tu varianta - udělat to do lišt.

A jak je to v případě, že bych nechal jenom VT a žádný dvoutarif nedělal? musí schvalovat takové zapojení bojleru také revizák, anebo nemusí a bylo by tak všechno jednodušší?

111®
hodnocení

0x

Kpukám,že máte konečně jasno , a debatu lze ukončit.

elektro
hodnocení

Napsal jsem to tedy správně? A i ten revizák není potřeba, pokud se bojler připojí jenom na VT?

Dík

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]