Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastovy odvodnovaci zlab jen do pisku?

Od: pardus odpovědí: 4 změna:
Planuji na dvore cca 75M2 do stavajici velikostne chodnikove dlazby, vzhledem k stavajici neexistenci odkanalizovani plochy, umisteni cca 4-6M plastovych odvodnovacich zlabu 12x10.5 s pozinkovanou mrizi. Dvur je pouze pochozi bez zatizeni vozidly i proto by snad melo k ulozeni techto zlabu stacit piskove loze (misto betonu) uz jemne drceneho maltoveho pisku? Jsem smiren s cca po jedom roce od instalace potrebou pripadneho podsypani techto zlabu. Porad to bude lepsi reseni nez soucasne povrchove a nezadouci castene vsakovaci (hlavne v zime za oblev) odkanalizovani. Dekuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Buď o tom budeme dva dny diskutovat, nebo to uděláte podle doporučení výrobce.

Plastovy odvodnovaci zlab jen do pisku?

re4zon
hodnocení

0x
Pokud je to jen pochozi, tak by to stacit skutecne melo, videl jsem to tak i v instruktaznim videu vyrobce. Ovsem tam slo o kvalitni samonosne zlaby. A s tim podsypanim pocitejte urcite, mozna i kazdy rok po zime.

pardus
hodnocení

Beton chodnikovou dlazbu 30*30 jen podpiskovanou neni vubec treba podsypavat u me na dvore, drzi 60let. Googlil jsem a ani jsem samonosne zlaby nenasel, i betonove zlaby maji v navodu obsyp betonem. Chapu ze plastove zlaby jsou choulostive, nicmene kdyz sedi komplet v pisku a nahore kolem nich je dlazba, tak nevim, kde je problem. Na podsyp a obsyp 1M zlabu odhaduji nejmene dva pytle 25kg betonu? A pripadna chyba ve srovnani zlabu apod. neni mozna snadna naprava po ztvrdnuti betonu. Take je treba pocitat s tim, ze potrebne znacne zejmena hloubkove teréní upravy znamenaji i znacne sesedani postupne. Puvodne jsem chtel totiz presne vybrat hlinu jen aby vzniklo piskove loze do 3-5cm pod zlabem a tim se znacne omezilo prave sesedani pozdejsi. Pred lety jsem takto presne instaloval betonovou prefabrikovanou budku 100kg HUP s beton zakladovymi patkami, s presnym odtezenim zeminy a jen 0.5cm posypem pisku a budka se desitky let ani nehla, je tzv. ve vaze stale a zadne zalevani zakladu betonem, na rozdil od souseda se stejnou budkou, co patky hala bala ulozil do diry a pote dorovnal vyskove piskem ci hlinou s vetsi potrebnou vyskou loze.

hodnocení

0x

Žádné pískové lože nestačí, písek se vyplaví do spodních vrstev a žlab potom poklesne, někde pootočí. Je to tím horší, čím je zhutnění horší nebo žádné. Oprava je pak chodník a žlab vybrat a znovu podsypávat. Proto tam je beton. Rozumíme? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]