Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne!
Asi metr od našeho nově zatepleneného a zrekonstruovaného domu má soused jakousi zděnou kůlnu. Dneska jsem s úžasem zjistil, že je zděná z cihel postavených na bok, a to pouze z jedné řady! Celá ta zeď (cca 4,5x3,5m má tedy tloušťku asi 7 cm, nebo kolik má cihla. Nevidím tam žádné vady, ale mám docela strach, protože kdyby se to vyvalilo, tak přimo na náš dům a sokl, obojí nákladně zatepleno. Dříve tam stál původní přístavek na našem pozemku, ke kterému to asi tehdejší majitel sousedního pozemku nalepil, proto ty cihly dával bokem.
Se sousedem nemluvíme, je to cizinec a typický "hromaditel" - na pozemku má všechno, od slepic, rozbítého auta, sudů s bordelem až po stavební materiál, kde co sebral (neřekli byste, že je to Praha...). Na opravu by stejně určitě neměl peníze, ale ani já nechci ze svého nákladně budovat na mé straně nějakou opěrnou zeď, ačkoli pro klidné spaní to asi bude nutné. Je nějaká jiná možnost, nebo je to prostě jeho soukromé vlastnictvní a protože zatím zeď nevykazuje potíže, nedá se s tím nic dělat?
Vypadá to hrozně, ale obavy bych neměla. Mám podobnou zkušenost a nakonec to pomale nešlo zbourat. Kolik je tomu vašemu sousedovi? Někteří exoti vydrží opruzovat dlouhá léta.
Vy vidíte cihlu na štorc, ale jste si jistý, že to není jen přizdívka a za tím je lepenka a cihla 150 mm? Takže se jen domníváte? Já se zase domnívám, že to je v pořádku
Ne, místy jsou díry tak jsem to zkoumal a prohlížel, je to opravdu pouze cihla naštorc. Nic víc.
Ona ta příčka je ale vetknutá, tedy po obvodě drží. Je to na hraně stability. Nesmí být nosná, tedy vaznice musí být uložená jen na krajích. Pokud jsou pevné cihly a malta, mělo by to být v pořádku. Jiná by byla, kdyby do toho někdo lehce kopl a ono se to zřítilo.
Ono to ale takto nebylo předtím. Ze zbytků omítky je jasné, že před tím stál jiný přístřešek s pultovou střechou. Přístřešek se zboural a nyní žasnete. Z " vnitřní" příčky se stala obvodová zeď . Dokud tam něco stálo, oči to neviděly, tak problém nebyl.
Rovněž není jisté, zda-li při výstavbě nepoužili pomocnou vodorovnou výztuž, která by to zpevnila, takže to vše jsou jen dohady. Spíš vám asi vadí ten vzhled než to, že by to spadlo. Tak si tam znovu něco postavte, ať to nemáte na očích a máte klid. Nejlépe montovaný betonový plot
Díky, tak snad máte pravdu. Kopal jsem do toho dost dneska, zatím to drží Ne, o vzhledu to opravdu není, jeho pozemek je jedna velká skládka, s bordelem, slepicemi, potkany...ani mi to nepřijde tak hrozné, pořád lepší tahle zeď než pohled na jeho dvůr. Šlo mi opravdu jen o to, že případné sesunutí by se navalilo na náš dům a díky výšce by možná i spadlo a strhlo zateplení.
Z jedné fotky si myslím, že je to OK. Když chcete mít jistotu, omítněte stěnu a sledujte, zdali nedochází k prasklinám.
...nevykazuje potíže, nedá se s tím nic dělat
Co byste s tím chtěl dělat?
Díky. No ideálně aby to vyztužil a zajistil proti pádu. Prostě 3,5m vysoká zeď z cihel na štorc mi nepřijde extra stabilní.
@milancukrar: omlouvám se, asi jsem neporozuměl. Myslíte jako přistavět ji z venku? Když o tom přemýšlím, člověk se bojí pod to i kopat základ případné zdi, kdo ví jaké to má základy, pokud vůbec.
Je to hrůza ale víc bych se obával jestli tam začne topit a něco chytne. Jak venku, tak vevnitř. Komín je na spadnutí.
Pokud by jste se chtěl nějak angažovat v otázce bezpečnosti, tak bych to bral přes ten komín až tam začne topit. Pokud tam vůbec bude topit.
Spíš než možnost pádu by mi vadilo, že je to hnusný. Zakryl bych to OSBčkama, nahoře zapřel trámy o svůj dům a zastřešil. A měl bych pěkný dvorek a ještě přístřešek
Děkuji, no hnusný, to byste musel vidět zbytek jeho pozemku..tohle je ještě krása. Bohužel i přes odpor nás sousedů s tím městská část nic nezmůže. Dokonce ani přes potkany na jeho pozemku, kteří se tam množí kvůli jídlu, co hází slepicím: hygiena jej pouze vyzvala k hubení škůdců, víc prý nezmůže..
Stěna je rovná, nikde nevypouklá, věnec nahoře je v jakém tedy stavu. Vy tam vidíte, jestli jsou nějaké praskliny, z fotky nic nevyčteme. Pokud nepřijde tornádo, tak to vydrží, opěrná zeď - proč?
Po tornádu budete mít svoje starosti i se svým domkem.
Díky, tak v Praze a v naší lokalitě snad tornádo nehrozí, ale rozumím. Praskliny tam nejsou, zdá se to kompaktní. Opěrná zeď čistě kvůli tomu, aby se to při případném pádu nesypalo na náš dům, je to velmi blízko (v nejužším místě asi 60 cm). Zateplení domu a soklu nás vyšlo na téměř milion (vata, silikátová omítka..), a představa že se mi tam naveze ta zeď mě moc nepřidává.
Pokud to drží, není prasklé, tak bych byla bez obav.
Větší strach bych měla do toho sahat, vrtat, šroubovat, kopat před tím nějaké díry na výztuhy. Je to souseda majetek, stejně se s ním asi ani nedomluvíte. A kdoví, jakou pakárnu by tam vůbec udělal, když není schopný si udělat pořádek doma na dvorku. A na to byste potom musel koukat.
Co tam vysadit pár úzkých/sloupovitých tůjí. Ty jsou husté, zeď podrží a ošklivou zeď zakryjí. Jenom tip.
60 cm je délka kroku. To jste asi špatně odhadl. Podle fotky to tipuji na větší odstup, máte tam ještě nějaké desky..
Píšete vratká. Tedy se hýbe? když se o tu zeď opřete? Potom ano, o tom žádná, hrozí sesutí. Asi nemá základy.
cutora: Ty tůje jsou dobrý tip, díky! Je tam tedy bohužel prakticky jenom jíl, tak nevím, zda by tam vůbec rostly. Asi máte pravdu, možná to bude o něco více než 60 cm (do 1 metru?), ale všimněte si že světla část na fotce vlevo je náš dům. Bohužel jsou pozemky šikmé a zrovna v tomto místě se sbíhá náš dům a jeho pozemek. Vratká jsem myslel tak, že místy má díry po vypadaných cihlách, a je tam vidět jak je tenká. Nehýbe se, to ne, proto jsem to dal do uvozovek, nevím jak to lépe popsat.
Je potřeba to probrat a ujasnit, to víte, že Vám lépe poradí nějaký stavař, statik, nebo řemeslník.
Tuje není náročná a do jamky při výsadbě se dává vždycky lepší zemina.
Jenom vybrat správný typ, některé jsou rozložité, tak pozor na to.
Co mu to radíš za kravinu s těma tůjema? Takhle blízko k hranici pozemku je zasadit nesmí, za další by to bránilo sousedovi v případné opravě té zdi a za poslední by ty kořeny těch tůjí časem zalezly pod tu zeď, začaly by jí zvedat a pak by došlo konečně k hrozbě pádu té zdi, ale jeho vinou a musel by jí sousedovi na vlastní náklady postavit novou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.