Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjde Vám to normální?

Od: patrik96 odpovědí: 46 změna:
Dobrý den,
příjde Vám normální, aby sousedé větraly ve společných prostorech koberce (přiložené foto)?
Je to už po několikáté a koberce tam jsou kolikrát až do druhého dne.
Nejen, že mi to vadí a obtěžuje, když chci sejít schody, ale je to i problém pokud by přišla nějaká kontrola muže SVJ dostat pokutu za nedodržování požárních opatření je to tak? Dalo by se s tím něco dělat?
Děkuji za rady.
doplněno 17.07.21 08:42: Jenom doplním, že sousedé jsou v nájmu.
Řešit s majitelem a předsedkyní SVJ?

Příjde Vám to normální?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Nepřijde mi to normální. Ne ze dvou důvodů.

1. Dle přiložené fotky je sousedům úplně buřt, jestli se někdo přerazí nebo ne

2. Když takhle pohodím koberce (čisté) ve společných prostorách, musím počítat s tím, že se mi po nich někdo projde. Někdo, kdo předtím byl venku a z čistého koberce je rázem špinavá rohožka.

Takže soudě podle výše uvedeného je soused rozumu mdlejšího.

Co se týká reakcí rádců, daly se čekat. Ta část rádců, která se v bytových domech jen veze a není za nic odpovědná, je jako tradičně nad věcí a záležitost bagatelizuje. Až do té doby, než se jich to začne týkat. Ono stačí si zvrtnout kotník a člověk rázem změní názor: "Předsedo, jak si tohle soused může dát na chodbu? Předsedo, jaktože si včas nezakročil?!"

A abych jen nerejpal: Soused má určitě uši a tazatel pusu. No a pokud nepadne připomínka na úrodnou půdu, je tu majitel bytu, orgány SVJ a taky zmiňovaná alternativní řešení...

hodnocení

5x

Upozorněte vedení SVJ a případně hasiče. Za předměty odložené v únikové cestě jsou až statisícové pokuty. A neplatí to jen o kobercích, ale třeba i o botách a květinách. Tolerují se pouze rohožky.

doplněno 17.07.21 09:15:

Objevit se to v mém domě, tak nejdřív nájemníka vyzvu k odklizení. V případě, že neuposlechne, nebo se to bude opakovat "uklidím" někam koberec sám. Příště ho tam už nedá ;).

au1
hodnocení

5x
normalni mi to neprijde, ale vim jaci lidi jsou, takze bych je na to ani neupozornil, a normalne se jim po tech kobercich prosel ve spinavych botech. treba to pak pochopi. ohledne svj ano, tohle je problem, pozarni predpisy nedovoluji mit jakoukoliv prekazku v unikove ceste, coz schody jsou. to plati i pro boty, lavecky, kytky, a ruzny veci co je lid schopen na chodbu nastehovat. kdyby zaclo horet, a kvuli kouri neuvidite na krok, nechcete zakopnout a prerazit se o nejakej souseduv koberec.

hodnocení

5x

Nejjednoduší je cesta přímá, tedy zazvonit na sousedy a upozornit je na to. Pokud to nepomůže, problém předejte na SVJ

hodnocení

5x

Jako vždy, pro někoho je to normální pro jiní nepřijatelné.

Stejně tak je pro někoho normální, zazvonit na sousedy s sdělit jim, aby to tam nedávali, pro jiné to překročí a jdou zase dál, radovat se z krásného dne. Jiní to řeší jinak. Ale každý po svém.

oligofrenik
hodnocení

4x

Mě to přijde normální, Někdo suší deštník, někdo koberec. Vytepovaný koberec nejlépe uschne v lehkém průvanu, který se v bytě s okny na jednu stranu často ani neudělá. Místo na projití tam je, většina lidí do neřeší, když jdou, vyhnou se, ale často se holt najde nějaký potížista a dělá tlaky. To je tak se všim.

hodnocení

4x

*zed* Teda Vy máte starosti!

mnd®
hodnocení

4x

Aspoň si nezamažu svoji rohožku,když si můžu otřít boty jinde.

naši sousedé taky měli koberce na chodbě a bylo po ptákách co jsem jim po nich jezdil invalidním vozíkem.

hodnocení

3x
Kdyby tohle viděl nějaký hasič, tak by se mu zježily chlupy i na rtech.
kicune*

Já byl dobrovolný hasič x let a chlupy by se mi z koberečků neježily. Jsou daleko větší "krávoviny", než koberečky. Hasiče v přístupových cestách čekají třeba skříně, dveře mimo plány a příčky mimo plány, čí působením ohně zřícené konstrukce. Ne nadarmo je nejlepším kamarádem hasiče sekera, pila, kladivo a páčidlo. Věřte mi, že koberečky jsou to nejmenší... První hasič co tam přijde ho čapne (pokud si ho vůbec všimne), hodí z okna a jde dál.

Ano, koberečky jsou to nejmenší. Ale tím, že se toto bude tolerovat, tak je jen otázkou času, že se bude tolerovat čímdál více hovadin a pak ty konce. Už to začalo - každý má na všechno právo a povinnosti žádné. Slušný člověk se bojí ozvat - pořád se omlouvají ti, co dělají bordel... Škoda mluvit.

kicune*

Nejde o toleranci, ale o to, že v tom prostě není problém. Oháníte se hasičema, já vám říkám, že s tímhle vás hasiči pošlou k šípku. Typická krávovina. Až vám bude hořet barák nad hlavou, tak ještě budete rádi, když vám ti "problémoví" sousedi pomůžou rychle ze schodů.

Když si neumíte okolo sebe budovat dobré sousedské vztahy, tak se odstěhujte na samotu.

Dobré sousedské vztahyse dají vybudovat s dobrými lidmi. Pokud se někdo chová jako cikán, tak je to těžší. Fakt to tady nemá cenu.

kicune*

Uznávám, že mít haldu cikánů za sousedy není můj sen. Ale přehnaně "akurátní" sousedka, co na lidi bez jediného pokusu o domluvu bonzuje u hasičů a SVJ také není žádný med ;)

Spíše než vaší představu slušného člověka mám jako sousedy rád tzv. "normální lidi".

Prosím, koho tím myslíte, že se chová jako cikán. Vy znáte zmíněné osoby, nebo jen přeháníte? Opět prosím, neurážejte druhé.

hodnocení

3x

Bohužel téměř v každém SVJ se najde nějaký nervózní potížista, který dělá z komára velblouda a chce kdejakou blbost řešit. Nevidím v tom nic špatného.

Projděte si požární předpisy pro bytové domy a tohle už nikdy nenapíšete... A pokud budete ve výboru SVJ, ručíte celým svým majetkem za špatná rozhodnutí, která provedete ( nebo taky neprovedete) vůči majitelům jednotlivých bytů i SVJ jako právnické osobě - viz NOZ, před ním to tak nebylo...

hodnocení

3x

Uradne riesenie : vy informujete predsedu SVJ, predseda pisomne upozorni najomnikov na poziarne predpisy.

Fungujuce riesenie : koberce proste zmizi a budou zmizele, ako vo filme Pulp fiction. Velmi ucinne na rozne kvety a pod. Pekne tisko 1:00 rano sup s nimi do kontajnera. Robim to aj tak, ze tie veci rychlo schovam do pivnice, tam pripadne rozbijem, rozrezem a v tmavom vreci dam do kontajenera.

A to, jste ještě neměl další problém? V lepším případě dostat na hubu v horším případě pak pokuta a náhrada škody?

Za co pokuta? Jakápak náhrada škody? Na volně přístupném schodišti se válel jakýsi starý koberec, který značně překážel obyvatelům domu a ohrožoval požární bezpečnost. Zřejmě ho tam kdosi nesvědomitý zahodil. Tak jsem ho v zájmu zachování zdraví obyvatel domu sebral a na vlastní náklady odvezl do sběrného dvora. Obyvatelé domu mi následně poděkovali za obnovení pořádku ve společném prostoru domu.

Hmm , tak to jsio narazil zatím jen na lidi co se Tě bojí , když Ti ještě za zmaření věcí jednoho z nájemníků děkují

Zaklad je proste to nechat "zmiznut" a na pripadne otazky, ci neviem, kde to je odpovedat : o nicom neviem, mozno to niekomu vadilo, mozno to niekto zobral do budy pre psa, ked to bolo takto vyhodene v spolocnych priestoroch.

diesel - neděkují za zmařené věci někoho z nájemníků. Děkují za to, že můžou volně chodit po schodech a nemusí se bát zlámaných končetin po pádu ze schodů.

zaseja
hodnocení

2x

S mojí náturou bych volil dvě možnosti, jelikož to tam nemá co dělat a hlavně to vlnitý na podlaze, buď to hezky srovnat na tý podlaze, aby se po tom dalo normálně chodit a to dělat pokaždý a nebo radikální řešení a to je, že bych mu dal na dveře lístek s upozorněním, že to tam nesmí být a při dalším výskytu bude bez dalšího varování odklizeno do kontejneru

doplněno 17.07.21 10:53:

Za celý ty léta jsem nepochopil, proč mají lidi a hlavně ženský potřebu mít v paneláku plný schodiště beden s kytkama, botníky přede dveřma a navíc ještě boty vedle těch botníků, v tom případě nechápu, na co maji ještě přede dveřma rohožky, když se přezouvají na schodišti.

hodnocení

2x

Normální to úplně není, ale zase bych z komára nedělal velblouda. Zase u tohoto vidím smrt na vyplašení... Spíš to vidím na takovou tu klasickou sousedskou hašteviřost kdy se cítí být každý ublížený... Jak to soused dělá špatně a já všechno dobře... Spíš by mě zajímalo, zda to tam je hodinu, den, týden , měsíc? Zda to má cenu vůbec řešit... Spíš než požární opatření bych v tom viděl nebezpečí při obcházení... Ale nic víc...

Kdybyste si pořádně přečetl otázku, dozvěděl byste se že:

"Je to už po několikáté a koberce tam jsou kolikrát až do druhého dne".

Takže nic výjimečného, ani nic "na chvíli, než mi uschne podlaha". A teď si představte, že třeba půjdete v noci po schodech dolů a zhasne světlo. Co se asi stane, když budete mít tohle v cestě, než dojdete k nejbliššímu vypínači? Pád ze schodů bývá velmi nebezpečný.

Co se asi stane, když budete potmě prchat po zakouřeném schodišti v případě sebemenšího požáru, kdy si ani nevidíte pod nohy? Podceňování požárního nebezpečí bylo už příčinou velmi noha tragédií. A vůbec nejde o to, co soused dělá špatně a já dobře, ale o to, že ty požární předpisy nejsou pro srandu králíkům. Vznikly na základě dlouholetých zkušeností a mnoha průšvihů. A že se zrovna Vám zatím nic podobného nestalo neznamená, že se to nemůže stát třeba zrovna dneska v noci.

Ale co, vždyť třeba ani hořet nebude.

hodnocení

2x

Zazvonil jste na sousedy a řekl jim, že pokud se to bude opakovat, budete to řešit jinak? Co jste čekal tady, tolika zlomyslnosti, co v některých lidech je, to se člověk až diví. Když mám k něčemu výhrady, vyřídím si to přímo s dotyčným z očí do očí a nečekám, že to bude řešit někdo za mne.

Tím rozhodně nechci říct, že ty koberce jsou tam dobře, nemají tam co dělat. Taky by mi to vadilo, ale jak říkám...

boba,

tolika zlomyslnosti, co v některých lidech je

souhlas, dokonce u některých poradců mne to překvapilo.

hodnocení

1x

Jak koberce a svj nevim, ale schody do půlky obložený botama normál.

sou
hodnocení

1x

Ten jeden kobereček je tam takový navlněný hned u schodů, mohl by o to někdo zakopnout, třeba dítě. Asi by to tedy neměli dávat přímo k těm schodům. A výtah nemáte, že musíte po schodech?

patrik96
hodnocení

Výtah bohužel nemáme.

Rohožky tam být mohou, na to je výjimka, ale NIC jiného. Nikdo není povinnen používat výtah (mám v domě několik nájemců, kteří dobrovolně chodí 5 pater pěšky) nehledě na to, že v podobných starších domech výtah ani nemusí být.

Výtah (pokud k tomu není výslovně určený) se nesmí používat při požáru. Při zakouřené chdbě a třeba ještě potmě je takový koberec na schodech doslova vražedná zbraň.

Když nebude možná domluva, tak by třeba pomohlo se mu několikrát projít po tom koberečku s pěkně zabahněnýma botama.

hodnocení

1x

Takhle to fakt nevyhovuje bezpečnosti pro únikový prostor při ohrožení.

Jestli ty koberce čistí strojem-tepovačem, tak nejsou nasáklé vodou a daly by se třeba zaháknout na zábradlí schodiště, kde je taky průvan.

Pokud je kartáčují ve vodě-ve vaně, tak by při zaháknutí na zábradlí ve svislé poloze přebytečná voda stékala z nich dolů

nov
hodnocení

1x

Já bych koberečky srolovala a postavila nastojato na jejich dveře od bytu. Klidně opakovaně, ono jim to časem docvakne.

au1

nebuď naivní, nedocvakne *smich*

nov

Tak se aspoň při odchodu z bytu pokaždé leknou...*haha*

hodnocení

1x

Nezlobte se, nechtěla jsem sem psát, ale snad je normální, že se takový binec na chodbě domu nedělá! Většina si tady děláte srandu z tazatele, že o nic nejde, ale toto je nenormální binec od duševně omezeného člověka, ne, že tazatel je citlivka, kterému vadí, že musí překonávat překážky. Já bych ty koberce vzala a majitel ať se třeba po... To přece není možný, smát se člověku, který je slušný a nechce se dohadovat s blbcem! Jinak pro tazatele - zkuste se s nimi domluvit, nepomůže - jděte na SVJ, nepomůže - seberte mu koberce, ať je nikdy nenajde. Jo a je takové přísloví - člověk se nemá chovat slušně k neslušným lidem. Mnoho štěstí.

hodnocení

1x

Dobrý den. Cizí majetek bych rozhodně úmyslně neničila, ale sousedy bych upozornila na to, že je jen otázka času, kdy se někomu stane nějaký úraz k vůli jejich neuváženosti. Někomu stačí zakopnout a upadnout a neštěstí je hotové). Požádala bych je, aby koberce na chodbu nedávali a řešili si to jinak. Pokud by toto upozornění nepomohlo, nadnesla bych tento problém na schůzi SVJ. Snad by se to pak nějak řešilo a vyřešilo. Měli bychom k sobě být ohleduplní a neznepříjemňovat si vzájemně život.

Takže klasika - uhýbání blbcům. Celá léta jsem se takto chovala, ale stačilo. Jaké ničení majetku? Koberec bych jim sebrala, až by nepomohla domluva ani to s SVJ. Ještě bych tam asi měla přidat svůj koberec, ne? A komu by se to nelíbilo, tak bych mu ještě vynadala, že má chodit opatrně.*smich*

sisi, Vy je znáte? Proč je tak oslovujete? uhýbání blbcům

kicune*
hodnocení

1x

A co Vám brání jim to normálně říct? Když se neozvete, tak si můžou myslet, že vám to nevadí; stejně jako by to třeba nevadilo jim, kdybyste si takto větrala koberečky vy. Ze svého pohledu třeba nedělají nic špatného.

Nedávno se tu řešil význam fráze: "Líná huba holé neštěstí." Nuže ve vašem případě by to mohlo být celkem trefné. Místo domluvy na ně chcete hnát pohromu z úřadů.

Nebo jestli s lidma neumíte mluvit, tak jim to napište a hoďte do schránky. Ale podepište se pod to, jinak to bude na pendrek.

doplněno 18.07.21 19:35:

ad @sisi dnes 18:34: Vidím, že představu o tom, co je slušný člověk, máme oba asi jinou. Já bych třeba nenazval slušným člověka někoho, kdo bez pokusu o domluvu a smír řeší své problémy oklikou přes "vyšší místa". Nejen že bych ho nenazval slušným člověkem, ale spíše zbabělcem.

Toto je výborný příspěvek! No, já předpokládám, že tazatel je slušný člověk a prostě má strach z negativní reakce. To taky znám. Proto vymýšlí, jak to nějak zaonačit. S tím lístkem do schránky je to výborný nápad. Ovšem pokud jsou to soudní lidé.*hi*

jurajjuraj*
hodnocení

0x

je problem se projit v botech od bahna?

Proč bych si měl špinit svoje boty?

To bude jednodušší koberec opřít o dveře.

Este by sa mohol na koberci vyhrat nejaky vandal - sprejer, jeden nikdy nevie :) Tuto sezonu su v mode kosostvorcove vzory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]