Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Firma nedělá práci správně?

Od: ariena® odpovědí: 15 změna:

Opravuji protékající terasu, musela se stará dlažba sundat.
Firma mi položila na opravovanou terasu od fy Schlüter plastovou rohož Ditra 25.
Spáry spojované páskou zmokly a zvlnily se. To jsem si vyhádala, aby strhli a nalepili znovu. Do práce sem chodí pokaždé jiný dělník, jaké je národnosti je jasné.
Dnes jsem zavolala do fy Schlüter, kde mi produktový manažer potvrdil, že tato Ditra rohož je na balkony, nebo do koupelen, ne na venkovní vlivy počasí určená, že mi to popraská za 2-3 roky a dlažba bude opět protékat.
Tak jsem nerozhodná. Technickým věcem okolo stavby moc nerozumím.
Mám jim nechat položit dlažbu, práce zaplatit a doufat, že voda po deštích nebude protékat? Nebo mám šéfa firmy požádat, aby práce ukončil, když nepracuje dobře? Koho pak seženu, aby plastovou rohož strhl, zase natřel izolaci a položil dlažbu?

Díky za každou radu. *palec*

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xenofob
hodnocení

2x

ta mista spoju ditra rohože jsem dělal podle navodu kerdi - paskou / kedi-keba nebo nejak tak/ a 2.složkovym tmelem ktery je soucasti ditra-systemu... po zavadnuti je to pruzne jako guma...vyplni se tim mezera mezi okraji jednotlivych pasu rohoze , kam hmota zateče a prekryje se to celé kerdi paskou, která je červená...to co je na fotce je dle mého názoru lepenka v kýblu, ktera sice tesni ale neni to ekvivalent nahrady 2-složkoveho tmele ..bo neni tak gumová a pružná , kerdi paska ma prave zajistit aby se ve spoji neudelala trhlina...ten tmel je dost drahy a musio se rozdelavat postupne bo po 10 - 15 minutech tuhne, kdo toho rozdela kybl a pak nestiha zpracovat jede si pro další ..a kdekoliv v hobymarketu to nesezenete...

je delal timto systeme 9m dlouhý balkon, na který prši a sviti slunce...predevším se ta rohoz nesmi lepit ve vedru ani na primem slunci, nez se natahne vrtsva lepidla pro prvni roli, povrch zacina osychat...rohoz ma na spodni straně ochlupeni kterym se vklada do lepidla, pokud povrch lepidla oschne chlupy se v nem neukotví a neni dobre zajistena proti posuvu...po radnem osetreni spojů kerdi páskou by se paska nemela zvlnit, protze ve vodotesna ale na slunci ani desti bych to nenechaval...ma se to zakryvat az do lepeni dlazby

ja bych se te rohoze nebal, ale musi se to udelat kvalitně...mam balkon na primem slunci a je to v pohode

hodnocení

1x

Máte dotaz trochu zmatečně popsaný, takže kdo nezná problematiku, má za to, že na vině je fólie DITRA 25. Jak píšete, spoje se překrývají páskou. Tato páska se jmenuje KERDI -KEBA. Ta , protože obsahuje tkaninu, patrně zmokne a nabobtná.

Systém Schlutter je složitý a ne jednoduchý, na druhou stranu sofistikovaný, téměř dokonalý a není jednoduché s ním pracovat bez náležitého vyškolení. K pochopení nestačí jen číst a koukat na obrázky. Problém je ten, že instruktážní obrázky firmy mají tuto pásku použitou na venkovní povrchy jako spoje (přeplátování) pásů DITRA 25. K tomu už není , alespoň jsem se nikde nedočetl, žádná zmínka o její citlivosti na déšť. To se dá pouze vydedukovat u celoplošné vnitřní hydroizolace, která se nazývá KERDI, kde jsou obrázky z použití na hydroizolace koupelen. Spíš bych tuto chybu vytkl výrobci a dodavateli materiálu, že to nemá nikde zdůrazněné.

Rozhodně položení DITRA 25 bude v pořádku, jen ty spojovací pásky asi třeba vyměnit a chránit proti vlhkosti. Asi bych z toho nedělal vědu a nepodléhal panice. Pod tou textilní páskou(Kerdi-Keba je dvouvrstvá) je nakašírovaný hydroizolační pás, takže to hydroizolační schopnost má.

olinl
hodnocení

0x

S velkými terasami jsou problémy, sám to znám. Nestačí jen klasická IPA.. Vzhledem k již nainstalované technologii Ditra je to spíš odkaz na podobný systém izolování balkonů teras a to na systémy Fatrafol. Byl jsem přítomen u sváření fólií obdoby Fatrafolu na střeše a vypadá ten systém z mého pohledu velmi dobře. Odkaz na Fatrafol, na balkonovou/terasovou technologii-místo štěrku nebo trávníku by se dali použít dlaždice (raději ale po poradě s někým z Fatrafolu, na těžkou dlažbu jsou další nosné prvky) fatrafol.cz/...

hodnocení

0x
Túto fóliu poznám ako separačnú vrstvu. Jej použitie ako hydroizolácie terasy je pre mňa nóvum. Po zbežnom pohľade do technického listu sa prikláňam k názoru produkťáka od Schülteru.
schlueter.cz/...
Str.4:
Střešní terasy
U střešních teras nad užitkovými, obytnými nebo podobnými prostorami je nejprve nutno zhotovit izolaci s parotěsnou zábranou, tepelnou a vodotěsnou izolaci v souladu s platnými odbornými pravidly pro skladby rovných střech. Nad vodotěsnou izolací musí být provedena drenáž (Schlüter®-TROBA nebo Schlüter®-TROBA- PLUS). Na ní se nanese v případě potřeby dilatovaný potěr jako roznášející vrstva. Na povrch potěru se nalepí Schlüter®- DITRA 25 jako separační vrstva mezi dlažbou a potěrem a ochrana potěru proti vlhkosti. Separační rohož Schlüter®- DITRA 25 neutralizuje pnutí mezi podkladem a dlažbou, které vzniká v důsledku častého a rozdílného střídání teplot na terasách (případné dilatační spáry v potěru je nutno dodržet).
U dlažby s délkou hrany ≥ 30 x 30 cm doporučujeme Schlüter®-DITRA-DRAIN (viz také technický list výrobku 6.2).

Dá se použít na oba dva způsoby, jak hydroizolační, tak i separační v jednom

hodnocení

Mám tedy požadovat, aby udělali v dlažbě dilatační spáry?

Terasa je 2,60 x 5,70 m.

Je to nutné i na tuto velikost terasy?

re4zon
Dilatacni spary v poteru. Jestli byly v podkladu, musi byt i v dalsich vrstvach, jinak se to muze odtrhnout. A nemuzete tu terasu vyfotit? Nevim, jak to u vas vypada, ale lepena dlazba venku na terase si rika o problemy. Meli jsme totez, kazdych x let se to opravovalo. Pak se dala pvc folie, dlazba na terce a je na nejmin 30 let klid.

hodnocení

Vkládám foto.

Stačí takto?

Firma nedělá práci správně?
Firma nedělá práci správně? #2
re4zon
No, to by me zajimalo, jak to ta rohoz vyresi. Jak vidim, prostor by tam pro folii a nizke terce byl, pokud by nevadilo castecne zakryti spodniho ramu oken. Spad tam zda se je a odtok taky. Jak to je navrzene ted? To na tu rohoz chteji lepit rovnou dlazbu?

hodnocení

Ano, tedˇ chtějí na tu rohož lepit dlažbu.

Nebo by měl být jiný postup?

Díky za váš čas i rady. ;)

Oni tomu rozumí, buďte bez obav, jen vy jste v omylu - viz můj příspěvek dole

xenofob
hodnocení

0x

je nutne zjistit co je pod temi pasy lepenky v kyblu, pokud tam neni tesnici paska je to blbe

hodnocení

Aha. Tak zespoda té oranžové fólie žádné pásy nedávali.

Jen nahoře , na ty spoje.

hodnocení

Nyní na plastovou rohož Ditra 25 - jaký podklad pod dlažbu mají dát, než začnou lepit dlažbu?

Abych si to už ohlídala.

Dlažba se lepí přímo cementovým lepícím tmelem na ditra 25

schlueter.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]