Nejste přihlášen/a.
V našem činžovním domě poslední dobou máme hojnější výskyt zahradních mravenců, kteří se nám dostali k některým nájemníkům až do bytu. Nejprve byli v koupelně a potom se přemístili do kuchyně na kuchýňskou linku a lezou po talířích a příborech.Tak nevím, jestli je třeba řádně vydesinfikovat vše po čem lezou,abychom se něčím nenakazili? Koupili jsme si domů v OBI bufetovou nástrahu, kde mají zalézt a pozřít nějaký gel, který potom roznesou zpět do hnízda a tím se vyhubí. V návodu bylo napsáno, že stlačením perforujte aluminiovou folií.To jsem udělal, ale neprorazilo to asi dovnitř žádnou díru. Dva mravenci lezli pod to plastové víčko a dovnitř se k tomu gelu asi nedostali, neboť si nejsem tím jistý. Máte někdo nějaký domací a účinný recept, jak se zbavit mravenců v bytě, když nikdy předtím u nás nebyli?
Ničení hmyzích jedinců,se kterými se denně setkáváte,nemá příliš smysl.Společenské zřízení tohoto druhu,stejně tak včel i vos, má organizaci závislou na královně.Ta je světu nepřístupná a chrlí haldy vajíček a tím i spoustu dělnického potomstva,Ti vychází na povrch,jejich zničením jen zmenšíme dodávku živin.Hnízdo se dá zničit pouze záhubou královny.Jsou přípravky,ne levné,které dělnicím připomínají potravu,zanesou ji do hnízda a nakrmí královnu.Pak teprve máme pokoj.
JABRAKA
Mravenci se poslední roky množí extrémně rychle. Na zahradě jsem měl před léty možná dvě-tři mraveniště. Dnes při sečení trávy každý pátý krok šlápnu do jednoho. Dokonce mi podežrali terasu - odstranil jsem betony položené na štěrku - na 30ti metrech čtverečních snad 5 obrovských hnízd - celé jsem to vyhrabal a zalil betonovou desku, protože mi lozili přes fasádu do domu. Asi to obešli a z druhé strany se začali rojit neuvěřitelné spousty okřídlených mravenců - u domu i v garáži. Soused je na tom podobně - nestíháme kupovat prášky, jedy, domečky s nástrahou... Spreje by byly asi hodně drahé ...
Ty domečky jsou údajně dobré - ale opravdu se musíte snažit porušit tu folii - jinak se k jedu nedostanou :D
Někdo radí pálivou papriku, hřebíček, sůl, ... ale sypat si to po bytě, to asi není ideální. Řekl bych, že základem je čistota a pravidelný úklid - aby neměli důvod dělat dálnice.
Na mravence mi pomohlo koření hřebíček. Na podlaze ve špajzu, kde se mravenci objevili, jsem udělala několik malých hromádek hříbíčků. Druhý den byli mravenci pryč a už se nikdy neobjevili, již je to několik let. Pro jistotu tam mám stále jednu nízkou krabičku s hřebíčky.
Ještě se můžete venku kolem baráku podívat, kde mají "silnici" a tam jim to vystříkat. Oni pak sice změní trasu, ale nic tím nezkazíte, když to uděláte.
Mně nejlépe pomohly takové ty domečky, od Biolitu , Raidu. Za 2 dny si nanosí odtud jídlo domů a zajde celá kolonie.
Drastické, ale účinné.
Vloni se mi stále do bazénu vrhali okřídlení mravenci. Když mne to přestalo bavvit utopence lovit sítkou, začala jsem hledat mraveniště a bylo hned vede bazénu. Nakonec jsem je zalila horkou vodou, také drastické řešení, pomohlo to a byl pokoj. Letos je lovím zase, čekáom, že je to přestane bavit, ale jestli za každou cenu chtějí spáchat hromadnou sebevraždu, tak jim s tím zase pomůžu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.