Nejste přihlášen/a.
Budu měnit v garsonce původní starý bojler 80 l, který teče za menší bojler 30 litrů.
Vyplatí se dvoutarifní sazba D25d (NT 8 hodin a VT 16 hodin) nebo bude lepší nechat jenom jednotarifní sazbu (D02d)? Nyní elektřina měšíčně vychází asi na 600,-Kč měsíčně ve VT. Roční spotřeba kolem 800 kWh ve VT. Známý mně radí, abych nechal jenom VT, bojler by připojil na zásuvku, aby bylo možné je zapínat nebo vypínat kdykoli podle potřeby. Tvrdí, že se to nevyplatí při tak malé spotřebě a malém bojleru, který se ohřeje do 50 minut. Všechny spotřebiče (kromě bojleru) a velcí žrouti elektřiny, které jsou využívány přes den jako např. pračka, lux, žehlička aj. stejně pojedou přes den ve VT, za který budu navíc platit více než nyní (VT bude dražší).
Kdy se asi u PRE spíná nízký tarif sazba D25d? Slyšel jsem, že asi od 24:00 do 06.00 ráno a pak jen na 2 hodiny odpoledne? Lze to někde předem zjistit a časy spínání jsou tále stejné nebo se mění?
Díky za rady všem
doplněný otázky:
Neví někdo jestli je podmínka, že u dvoutarifní sazby D25d s 8 hod. NT na ohřev vody se bojler musí připojit vždy napevno do zdi nebo by to šlo i přes zásuvku, která by šla v případě potřeby kdykoliv vypnout a zapnout a bojler tak zapnout třeba přes prodlužku na VT, když nepojede NT a bylo by náhodou potřeba ohřát více vody pro " nahodilou návštěvu" anebo jak by to šlo udělat, aby to mohlo fungovat na NT i VT?
Když to bude mimo těch 8 hodin NT, tak se voda neohřeje, leda tak jako v minulém století na sporáku . Zatím mi to nikdo na 100% nepotvrdil, že to legálně jde. Snad se prý měly měnit nějaké předpisy a už to nemusí být napevno, ale ani na zákaznické lince mi paní nevěděla poradit. Kde si to ověřit? Bylo by pro mě výhodnější, kdyby bylo možné bojler připojovat přes zásuvky.
Je potřeba zjistit cenu 1 kWh a paušál k jednotlivým tarifům v uvažované sazbě. Sestavením a vyřešením rovnice se zjistí hraniční hodnota spotřeby, přes kterou se NT vyplatí. Na stránkách PRE jsou jsou uvedeny časy spínání HDO pro jednotlivé sazby. Z nich se dá odhadnout, jestli v nich bude spotřeba vyšší a jestli se tedy dvojtarif vyplatí.
Když napíši spotřebu za minulý rok a celkovou cenu z faktury, tak mi poradíte?
Bohužel ke spínacím časům jsem se nedopátral, chce to po mě kody, které nemám, nyní mám pouze VT.
Z toho důvodu jsem se ptal zda někdo neví přibližné spínací časy PRE.
Pro D25d tam je několik kódů. Časy se výrazně neliší. Kromě celkové spotřeby je potřeba znát cenu za 1 kWh a výši paušálů všech uvažovaných sazeb a dál pak odhadnout, jaká bude spotřeba v NT.
Jak se tak koukám na časy spínání a velikost bojleru, tak odhaduju, že se to nevyplatí.
Kódů pro D25d je tam dost, podle různých kódů NT spíná asi v rozmezí 00:00 - 06:00 a pak odpoledne asi 14-16:00. V noci neperu, nevařím, a nechystám se to začít dělat. Budit sousedy ždímáním pračky nebudu. Přes týden nejsem odpoledne doma, víkendy občas, 1 pračka v týdnu o víkendu v NT neudělá úsporu.
Jak odhadnout spotřebu v NT? Bojler se ohřeje asi za 3/4 hodiny. Cena za 1 kwh je těžké odhadnout, odvíjí se od spotřeby. Loni jsem měl spotřebu 700 kWh a faktura byla na 4.900,-Kč. Poraďte, jak to zkusit spočítat?
Dvoutarif nyní nemám, psal jsem, že mám spotřebu jen ve VT.
Na PRE to nemůžu najít, chce to po mně nějaké kody, které nemám. Kdybych měl, tak se to dá zjistit, proto jsem se ptal, zda tu někdo neví spínací časy PRE - asi přibližně.
Ceník můžu otevřít, ale nevyznám se v tom. Kdybych tomu rozuměl, tak se zde neptám. Tak jste zatím sám, kdo říká, že se to vyplatí. Pračku, sporák ... nezapínám, pokud nejsem doma. Časy spínání jsem přibližně našel, vychází to asi od půlnoci do 6.h. ráno, odpoledne 14-16, takže to znamená, že v době NT moc spotřebičů nezapnu.
Ceny vidím, porovnat cena za VT a NT dokáži, ale jak vypočítat co bude výhodnější? Bojler se ohřeje za 3/4 hod. na 55 st., příkon 2000W.
Ano, to je jasné, že kod mi přidělí distributor, chtěl jsem jenom znát přibilžné časy spínání NT, které jsou tak jak jsem si myslel - v noci a brzy odpoledne, tak ty moc nevyužiji (kromě ev. bojleru, který se v tyto časy ohřeje, to bude spotřeba asi 1,5 kWh tep. ztráty uvádí 0,9 kWh/24 hod.)
Neperu, když nejsem doma, nechci např. vytopit sousedy (znám takové případy a věřte je to velmi nepříjemné pro obě strany) anebo je budit v noci ždímáním pračky. Jak teď poradíte s výpočtem?
Předem dík
X.C1 + P1 = X.C2 + P2
X - spotřeba, od které se vyplatí nižší sazba s vyšším paušálem
C - ceny za 1 kWh
P - paušály
X - spotřeba, od které se vyplatí NS s vyšším paušálem? A to je jaká?
Porovnat cenu za VT a NT dokážu, taktéž paušály, ale dál?
Ta vyjde dosazením a vyřešením rovnice. Samotné porovnání ceny 1kWh a paušálu nestačí. NT s nižší cenou a vyšším paušálem se přece vyplatí až od určité spotřeby, kterou je nutné spočítat a výsledek pak porovnat s tím, co se skutečně v daném místě spotřebuje. Už to chápete?
A cena za 1 kWh? Ta se odvíjí od spotřeby. Při spotřebě 500 kWh je o dost vyšší než bude při 1000 kWh. Je snadné celkovou částku vydělit spotřebou, ale tím nedá vypočítat cena za 1 kwh.
Chci se dopátrat přibližného výsledku? Nechci zbytečně platit více než bych musel. Roky jsem to neřešil, ale už mě to štve.
Mám stále menší spotřebu a platím stále víc a víc.
Distributoři tvrdí, že dvoutarifní sazba bude samozřejmě výhodná. Otázka je pro koho? V mém případě asi více pro ně.
Chápu, o čem píšete, ale rovnici dosadit a vypočítat neumím. Matika mně nikdy nešla.
Které paušály?
Jen za jistič? U toho dělá rozdíl v měsíčním paušálu mezi VT a NT asi 11,-kč. Nevím jestli elektrikář nebude chtít navyšovat jističe, když by dělal dvoutarif. Ten vyšší by byl o 40kč dražší. Nyní mám jistič ten nejmenší, který dosud stačil.
Jinak ostatní paušály jsou asi stejné nebo ne?
Z časů spínání NT a předpokládaného příkonu zapnutých spotřebičů v tomto čase odhadnete svou spotřebu v NT. Tomu bude odpovídat pásmo v ceníku a bude možné spočítat cenu za 1 kWh a zjistit odpovídající paušály. Můžete také zavolat na zákaznickou linku, ať vám pošlou ceník pro konkrétní spotřebu.
Zvyšování hodnoty jističe není potřeba.
Paušály VT a NT.
Paušály nejsou stejné. Právě v jejich rozdílnosti je princip NT. Ten je vždy spojený s vysokým paušálem, takže právě proto se vyplatí až od určité spotřeby. Onu hranici je potřeba spočítat. Jinak se to zjistit nedá. Ta rovnice je jednoduchá. Stačí dosadit, převést na druhou stranu a odečíst.
Ano, jistič mi řekli, že stačí, když nemám elektrický sporák, ale plynový.
Nepsal jsem, že jsou paušály stejné, ale že mi rozdíl vychází jen asi na 11,-Kč. Na zákaznické lince mi potvrdili , že rozdíl měsíčního paušálu sazeb u stejného nejnižšího jističe vychází asi o 11,-kč vyšší než u VT. Cenu za 1 kWh ve VT mi spočítali na 4,47Kč a u sazby D25d by to bylo u VT 4,87 a NT 2,30. Měsíční paušál je u jednotarifu asi 160 Kč a u dvoutarifu 171 Kč.
Tak to je velice dobrá nabídka. Myslím ale, že nějaké omezení bude. Vždyť takhle by jednotarif ztrácel smysl.
Jaká omezení? Snad by mi nelhali? Našel jsem to i v ceníku, žádné jiné podmínky tam neuvádí. Přibližně by to tak mělo vycházet. Zdají se vám ceny OK? Sám máte dvoutarifní sazbu nebo jenom jednotarifní a kolik platíte za 1 kwh? Ten jednotarif nemá smysl pro mne myslíte? Musím to zvážit, propočítat, také záleží asi na elektrikáři, jaká s ním bude domluva. Bývá to občas mazec, snad seženu někoho s kým se bude dát domluvit.
Nevíte náhodou jestli u NT musí být bojler připojený vždy napevno do zdi nebo jde i na zásuvku, která by šla v případě potřeby kdykoliv vypnout? Nebo i zapnout např. přes prodlužku na VT, když by náhodou bylo potřeba ohřát více vody pro "nenadálou návštěvu"? Když to bude mimo těch 8 hodin NT, tak se voda nenahřeje, leda tak jako za starých časů na sporáku a nalít do vany. Nikdo to s jistotou neví, snad se prý měli změnit nějaké předpisy a už to nemusí být napevno, ale ani na zákaznické lince mi paní nebyla schopna odpovědět, nevěděla jak to je?
Nevím, jaká omezení. Jen se mi zdá nelogické, aby byl dvoutarif za prakticky stejný paušál, jako jednotarif. O současné podmínky jsem se nezajímal. Máme dvoutarif už historicky, přestože jsme bojler vyhodili už před čtvrt stoletím. Pořád se vyplatí, protože máme výhodné časy spínání. Bylo by ještě dobré přesně zjistit připojovací podmínky, jestli tam není nějaké omezení.
Dobrý den! Pokud máte problém s porovnáním dvou sazeb přepočtem podle údajů v ceníku, lze to jednoduše provést pomocí kalkulátoru TZB info : kalkulator.tzb-info.cz/...
Napřed vložte do kalkulátoru údaje současné sazby a pak údaje nové, uvažované sazby. Výsledné celkové roční platby pak jednoduše porovnejte. A je to ...!
doplněný dotaz: Neví tady někdo jestli u dvoutarifní sazby D25d s 8 hod. NT na ohřev vody se bojler musí připojit vždy napevno do zdi nebo by to šlo i na zásuvku, která by šla v případě potřeby kdykoliv vypnout? Nebo i zapnout např. přes prodlužku na VT, když by náhodou bylo potřeba ohřát více vody pro " nahodilou návštěvu"? Když to bude mimo těch 8 hodin NT, tak se voda nenahřeje, leda tak jako za starých časů na sporáku. Zatím mi to na 100 % nikdo nepotvrdil, snad se prý měly měnit nějaké předpisy a už to nemusí být napevno, ale ani na zákaznické lince mi paní nebyla schopna poradit, nevěděla jak to je? Případně kde to zjistit? Díky všem rádcům
To je nepraktické i nebezpečné řešení. Velký bojler se zpravidla dává do zóny 1 nebo 2, kde nemůže být zásuvka. Lepší by byla možnost zapnout stykač z rozvaděče. Je potřeba se seznámit s připojovacími podmínkami dodavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.