Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozpadlá střelka zámku

Od: amper® odpovědí: 5 změna:

Jak řešíte poruchu zámku, kdy se u zavřených dveří rozpadne střelka na dvě půlky a pružina ji natlačí hluboko do výřezu ve futrech? Já jsem několikrát úspěšně vrtal v místě, kde má pružina zarážku a pak uvolněnou střelku jednoduše vyklepal rozvibrováním dveří. Tahle metoda se ale nedá použít, když nevíte, jaký typ zámku je ve dveřích. Šťourání mezerou mezi futry a dveřmi moc nefunguje, navíc se dveře zpravidla odřou. Poslední případ skončil neúspěchem, dveře utemované ve futrech úplně bez mezery, říznul bych panty, ale to bych se nejdřív musel dostat na druhou stranu dveří. Zkrátka jsem je musel vyrazit. Vzhledem k tomu, že jsem nebyl první, tak to byla metoda nejrychlejší a i nejlevnější.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já to posledně vyšťoural tou mezerou mezi křídlem a zárubní. A pokud to nejde vyšťourat, tak to jde vyrazit. Pokud to jsou dveře mezipokojové, lze v místě, kde jezdí střelka vykroužit otvor cca 25 mm průměr a přes ten vyřadit pružinu z činnosti a střelku vytáhnout do zámku.

hodnocení

JJ, postupuju stejně. To vyřazení pružiny dávám i menším průměrem vrtáku, ale člověk musí s jistotou vědět, jaký je to typ zámku, potom vezmu stejný, obkreslím na kus papíru pozici kliky, otvoru pro klíč a toho sloupku co na něm drží pružina a přes tuhle šablonu přenesu na dveře. Začnu šestkou vrtákem a případně zvětším. U zámků z osmdesátých let, které máme v domě (pokud je nikdo nevyměnil) vychází díra pod štítek kování, takže dveře jsou pohledově neporušené. Jenže těch zámků kvapem ubývá. Poslední dveře měly už novodobý zámek Hobes, kde těleso střelky není celé z jednoho kusu odlitku, ale onu praskající zadní část nahradili plechovým výliskem. Závada tak nebyl prasklý odlitek ale vypadlý spojovací šroubek. Z hlediska otevírání dveří je to snad ještě horší a o to víc to naštve, zámek člověk zničí nebo aspoň poškodí až při vyrážení dveří.

hodnocení

0x

Naštěstí jsem toto musel řešit zatím jen párkrát a tam se mi osvědčila metoda, kterou mi ukázal kdysi kolega. Navrtám do futer v místě, kam zapadá střelka, otvor cca šestkou vrtákem a tímto otvorem střelku zatlačím do zámku . Docela to funguje.

hodnocení

Díky za námět. Jednoduché, rychlé, ale nepoužitelné v případě, kdy stojíte na blbé straně dveří. Jako alternativa k vyrážení super, zvlášť když nejdou říznout panty (ze strany pantů se dveře vyrazit dají hodně blbě :)).

hodnocení

0x
Když to jde, tak sundám kování a mezi klikou a zámkem se provrtám skrz až do zámku. Pak se dá střelka třeba šroubovákem zasunout. Když se pracuje opatrně, tak kování díru schová a nikde není nic vidět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]