Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranoly pergoly

Od: jendaaa® odpovědí: 13 změna:
Dobrý den. Stavím pergolu a chci se jen zeptat, jestli stačí krokve z KVH hranolů 100x120mm. 120mm je výška. Rozměry pergoly jsou 3,5x6m. Bojím se, jestli se nebude tech 120mm na 3,5m délce prohýbat? Na nich budou napříč položeny prkna o síle 27mm s mezerami 35cm a na nich lehký trapézový polykarbonát. Co myslíte? Dal bych silnější, ale s KVH je teď obrovský problém a nejsou...děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dej je hustěji a bude po problému. Nebo koupit na pile normální trám.
Jinak u nás na horách se dříve dávaly na barák krokve 10x14 středy kolem 90 od sebe a nikdy s tím nebyl problém.

hodnocení

Hustěji mi asi nepomůže, jde mi o možné prohnutí, tedy v příčném směru..jinak rozteče středu jsou 90cm. A normální trámy jsem tam měl teď a jsem rád, že jsem se jich zbavil:D proto měním za KVH
Jak, že hustěji nepomůže? Ty trámy se vždy trošku prohrou. Když jich bude více, prohnou se méně. Co bylo na trámech špatného? Zkroucený, či popraskany?
hodnocení

Přikládám zjednodušený nákres. Myslím si, že i pokud dám hustěji hranoly A, nemá to vliv na jejich průhyb. Na průhyb má dle mě vliv velikost daného hranolu, tedy jeho výška, a vzdálenost pozednic. Ano, trámy byly prohnuté sesycháním, i popraskané. Vzhledově také nic moc, přestože byly hoblované.
Hranoly pergoly
ajajaj
13.07.21 11:54
13.07.21 12:01
hodnocení

?
asd1

Jasně že rozteč vliv na průhyb má a to velký.

Řekněme, že jeden trám unese metrák, než li v něm začne lupat praskat. Tudíž čim jich je více, tím více střecha unese.
Já tedy lepeňáky nemám rád, podstatně více věřím klasice.
anonymni357

Musite si ujasnit rozdil mezi pruhybem bez a se zatizenim.Se zatizenim treba snehem tedy opravdu neni jedno,jak jsou hranoly daleko od sebe!

hodnocení

0x

Na rozpon 1,95m jsem dával průřez krokve 60/120, takže na 3,5m odhadem tak 60/160

Trapézový polykarbonát nedávejte. Ve větru se časem vytrhá. Použijte raději komůrkový min tl. 10-12 mm. Po prověření empirických návrhů nosníků mi vychází pro váš rozpon rozmezí výšek 12,5-16 cm. Záleží též na výšce pergoly nad terénem(vítr) a sněhové oblasti

hodnocení

Děkuji. Dutinkový polykarbonát jsem tam měl, ale nelíbí se mi a není přes něho vidět. Potřebuji něco čirého..ale děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]