Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hřídel u sekačky se netočí

Od: martin87 odpovědí: 13 změna:

Zdravím, popíšu co nám dělá elektrická sekačka Gardol. Zapnu jí a funguje tak jak má. Když jí vypnu a opětovně zapnu, tak trochu drnčí a asi po 5 vteřinách se zastaví a hřídel s nožem skoro nejde otočit. Pootočím nožem zpět a je slyšet cvaknutí a hřídelkou jde opět otáčet a sekačka běží a tak stále dokola.

Může být špatné ložisko? A kolik jich tam je a jak se k němu dostanu? Díky

doplněno 12.07.21 15:03:

Foto motoru

Hřídel u sekačky se netočí

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud by to byla ložiska, tak je potřeba motor rozebrat. Ložiska jsou ve štítech, takže budou dvě.Ten zvuk by také mohla dělat elektrická brzda, pokud tam je.

Brzda bude někde poblíž ložisek. Ale podle toho kolik vede drátů, může být brzda i mechanická, odstředivá. Ale nemusí, může být elektromagnetická.

hodnocení

1x

Chyba nebude v ložiscích, ale v brzdě. Postup je stejný. Vyšroubovat šrouby, vyrazit víka a opravit zjištěnou závadu.

martin87
hodnocení

Kde tu brzdu najdu a jak vypada? Dnes už na to nemám čas, zítra rozeberu motor a pokusím se zjistit co a jak.

hodnocení

0x
Podle foto mám dojem, že je problém s domkem ložiska ( s jeho uchycením v čele - čelním krytu motoru). Dejte lepší foto uchycení ložiska, tam, kde končí šipka. Vidím to na náhradní díl motoru plus ložiska...je to ložisko zčernalé, vyhřáté, nebo je to něco jiného?

111®
hodnocení

0x

jsou tam dvě buď 6002 nebo 6003 ZZ tedy obostranně zapozdřená, cena za obě myslím kolem 70,-Kč.
Udělejte si fixem na klinícíh i přes statorové plechy čáru ať nemusíte špěkulovat jak to bylo složeno, odšroubovat ty dlouhé šrouby co drží hliníkové klece proti sobě a svírají stator. a jemným poklepem by měl jít rotor vyndat i s jedním čelem, pak se zabvíte čel a stáhnete vadné ložisko nebo lépe vyměnit obě. Brzda elektrická má pružinu tak ji neztratir. Nafotit zapojení elektriky , protože je tam rozběhový kondenzátor tak abyste věděl kam který drát patří. Ano vypadá to na prasklou klec v ložisku...

martin87
hodnocení

Přikládám ještě další fotky

Hřídel u sekačky se netočí #2
Hřídel u sekačky se netočí #3
Hřídel u sekačky se netočí #4

111®
hodnocení

0x

odpojit od přívodu elektriky a od rozběhovýho kondnzátoru a hodit na stůl... špatné zapojené toho rozběhového kondíku se neelektrikáři většinou nepodaří odhalit tak nakreslit barvy která kam nebo fotku, ty fotky další víc nevypovídají...

111®
hodnocení

0x

myslím že ji máte vepředu

Hřídel u sekačky se netočí #5

martin87
hodnocení

Tak mi to nedalo a ještě jsem na to kouknul. Zkusil jsem brzdu prostříknout Wdčkem a světe se div se sekačka funguje :). Jediný problém je, že brzda pravděpodobně nefunguje a trvá třeba 5-10 vteřin než se nůž zastaví, ale to mě netrápí... Teď jde o to, jestli se problém za chvíli znovu neobjeví. Díky všem za rady.

111®
hodnocení

0x
No protože jsou brzdné destičky mastné

martin87
hodnocení

Ok, tak uvidíme, jak dlouho to bude fungovat. Pak asi bude nevyhnutelný buď vymontování té brzdy nebo její náhrada. Dostanu se k ní tedy tak, že povolím ty 4 dlouhé šrouby a např. kladívkem vyklepnu hliníkovou klec a pak už k ní bude přístup?

Hřídel u sekačky se netočí #6

111®
hodnocení

0x
Ano ale přes dřevo aby se ten hliník nedrformival

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]